“Έχουν θράσος οι ΣΥΡΙΖαιοι”

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση του Φίλη σχετικά με την συγκέντρωση που ετοιμάζουν πολίτες στις 15 Ιουνίου υπό τον τίτλο “παραιτηθείτε”.
“Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος FM» της Νάξου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για τις διαδηλώσεις. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σ’ αυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι «δε θα πρέπει να σκέφτεται κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επιδρομή στο πορτοφόλι του. Όταν εμείς λέμε μεταρρυθμίσεις εννοούμε επί παραδείγματι: τη μείωση του κομματικού κράτους, τη μείωση των πολιτικών στελεχών στα υπουργεία. Αυτά τα πράγματα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Στην τσέπη του θα το δει αν μειωθεί πχ ο αριθμός των γενικών γραμματέων, των γενικών διευθυντών και των πολιτικών προσώπων. Αυτά είναι όλα μεταρρυθμίσεις. Δεν θα ανακαλύψουμε καινούργιες λέξεις επειδή κάποιοι έχουν βρομίσει τη λέξη μεταρρύθμιση».
Για τη νησιωτική πολιτική και την αύξηση του ΦΠΑ: «Η Ελλάδα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς μια ξεχωριστή νησιωτική πολιτική. Υπάρχει πτώση της τουριστικής κίνησης στα νησιά των συνόρων, δηλαδή στην Κω, στη Σάμο, στη Λέσβο, στα νησιά που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τα προσφυγικά κύματα. Γιατί σε αυτά τα νησιά υπάρχει μια πτώση του τουρισμού περίπου 50% με 60%. Πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που επιβάλλει το σύνταγμα: τη νησιωτική πολιτική – δηλαδή ότι επιβάλλεται να έχουμε και κάποιους κανόνες και για τους νησιώτες. Το θέμα του ΦΠΑ δε θα αλλάξει. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αυτό που πρέπει να βρούμε αυτή τη στιγμή είναι κάποιους ξεχωριστούς τρόπους να στηρίξουμε τους νησιώτες μας γιατί η Ελλάδα χωρίς τα νησιά δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει».
Παρέμβαση Λυκούδη
Τις δηλώσεις Λυκούδη κλήθηκε να τις σχολιάσει και ο Σπύρος Λυκούδης. Ο βουλευτής του Ποταμιού μεταξύ άλλων υποστήριξε:
“Ο κ. Φίλης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και ικανός για όσους τον ξέρουν αλλά νομίζω ότι δεν συγκρατείται εύκολα όταν μιλάει. Μόνο που τώρα είναι Υπουργός και αυτά που λέει μετράνε. Εγώ που δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των συνθημάτων όταν δεν καταθέτουν παράλληλα και κάποια λύση εναλλακτική και που επίσης δεν πολυπιστεύω στα κινήματα που περιφρονούν τα κόμματα και λένε «όχι στα κόμματα» κλπ, παρά ταύτα θεωρώ ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια αυτή που κάνουν οι πολίτες, όποιοι είναι και την κάνουν, για να εκφράσουν την άποψή τους. Και υπό αυτή την έννοια δεν μπορώ να καταλάβω κατά πόσο έχει δικαίωμα πολιτικό ή ηθικό ο οποιοσδήποτε να τους πει να φύγουν από τις πλατείες και να πάνε σπίτι τους και να μη διαδηλώσουν γιατί είναι εκτός συντάγματος. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Στοιχειωδώς να πάει δύο χρόνια πίσω ο έλληνας πολίτης για να σκεφτεί τι είχε γίνει θα έβλεπε ότι δεν υπήρχε πλατεία στην Ελλάδα στην οποία να μη διαδηλώνουν πολίτες με αντίστοιχα αιτήματα και συνθήματα. Και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ! Με αγχόνες και με εκφράσεις όπως «θα κρεμαστείτε, θα εκτελεστείτε», πράγματα τα οποία προφανώς δεν ακούγονται τώρα, ευτυχώς, διότι ο πολιτικός πολιτισμός αυτής της περιόδου δεν το επιτρέπει. Ποιοι ήταν αυτοί που διαδήλωναν πρόπερσι στο Σύνταγμα; όταν στο Σύνταγμα διαδήλωναν οι αγανακτισμένοι της κάτω πλατείας ως αριστεροί και οι φασίστες αγανακτισμένοι της πάνω πλατείας. Επομένως νομίζω ότι είναι τελείως άκομψη και πολιτικά απρεπής η παρέμβαση που λέει ότι «είστε εκτός συντάγματος».
Για την οικονομία
Ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι σε ότι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις. Μία ανακοίνωση εξόχως επιθετική.
Αναλυτικά: “Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πανηγύριζε πρόσφατα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εξασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης. Λίγες ημέρες μετά, ο κ. Σταθάκης δήλωνε ότι «το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί». Και …πριν αλέκτoρα φωνήσαι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις δηλώνει σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg ότι «η επόμενη δόση προς την Ελλάδα είναι πιθανό να εκταμιευτεί εντός του μήνα». Γιατί «πιθανό»; Γιατί «εντός του μήνα», δηλαδή τέλος Ιουνίου; Όλοι γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση κόστισε και κοστίζει ακριβά. Τα χρήματα θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν έρθει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Είναι πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η δυσκολία στην επικοινωνία και η συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Όμως προειδοποιούμε: η οικονομία και προπάντων η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες… αυταπάτες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα