«Ή διαπραγμάτευση ή θα μιλήσουν τα όπλα»

Με το χέρι στη σκανδάλη είναι πλέον στην Ουκρανία, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε το Κίεβο στη Μόσχα. Οι δύο πλευρές έχουν ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοβ πως «αν δεν λυθεί η κρίση τις επόμενες 48ώρες τότε θα μιλήσουν τα όπλα!» αποτυπώνει πλήρως την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί και η απειλή πολέμου να είναι ορατή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ασφαλώς θα ήταν εφιαλτικό και θα είχε απρόβλεπτες  δραματικές συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Την ίδια στιγμή , οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας φλέγονται από τις εξεγέρσεις των φιλορωσών που ζητούν την απόσχιση από το Κίεβο για την αγκαλιά του Κρεμλίνου. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας στέλνει στρατό για να πνίξει την «επανάσταση», την ώρα που η Μόσχα απειλεί με εμφύλιο πόλεμο ενώ Ε.Ε και ΗΠΑ πραγματοποιούν και εκείνες ολομέτωπη επίθεση στον Πούτιν προσπαθώντας να του κόψουν την όρεξη για άλλες περιπτώσεις τύπου Κριμαίας.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πως σκοπεύει να απαντήσει στην αναζωπυρωθείσα κρίση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοβ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές θα έχει λυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Υπάρχουν δύο επιλογές, οι διαπραγματεύσεις και τα όπλα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους στο περιθώριο κυβερνητικής συνεδρίασης. «Για εκείνους που θέλουν το διάλογο προτείνουμε συνομιλίες και μια πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση θα πάρει μία ισχυρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές» τόνισε.

«Φωτιά» και η διπλωματία

Την Τετάρτη, από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανίας ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για την πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα