Ίδιος ο στόχος, άλλος ο τρόπος

Χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά κέρδη φαίνεται να ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο. Στην συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν οι μεταρρυθμίσεις, τα γερμανικά σκάνδαλα ακόμα και το κατοχικό δάνειο με τους δύο πολιτικούς ηγέτες να διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες.

Η Ανγκέλα Μέρκελ παρέπεμψε το ελληνικό ζήτημα στους θεσμούς οι οποίοι είναι και αρμόδιοι όπως είπε σημειώνοντας πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα σε χρόνο και σε χρήμα. Επιπλέον εθεσε στη διάθεση της ελληνική κυβερνήσεως την task force για να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία. Από τα πλέον σημαντικά η δημόσια δήλωση πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων θ’ αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης Αθήνας-Βερολίνου!
Σε ήπιους τόνους μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και κατά την εκτίμηση μας δεν ήταν success story. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και είχαμε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων».
Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε πως είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι, κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει σε αυτή την κρίση και στα πέντε χρόνια δεν τις αντιμετωπίσαμε (κράτος, διαφθορά, φοροδιαφυγή)» ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν γκρεμίζουμε ότι θετικό έχει γίνει, αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για φορολογική δικαιοσύνη, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν».
«Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» τόνισε περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Μεγάλο κέρδος για τον Έλληνα πρωθυπουργό η συμφωνία για «εισαγγελική συνδρομή της Γερμανίας για τη Siemens» και η επίλυση των διαφορών από το παρελθόν (κατοχικό δάνειο και επανορθώσεις) τις οποίες χαρακτήρισε ηθικό θέμα και όχι υλική διεκδίκηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα