Κυβερνητικό ανέκδοτο με το Κόσοβο

Οι γερμανικές εφημερίδες αποθεώνουν την έκθεση της Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι ήταν προϊόν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό-Αντ. Σαμαράς: «Το ψήφισμα για το Κόσοβο εμπλέκει τον Ελληνισμό σε επικίνδυνα μονοπάτια»

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η ψήφιση από την ίδια και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Συμβούλιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην ψηφοφορία, επί της θετικής έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για το Κόσσοβο ψήφισε θετικά όλη η κυβερνητική αποστολή, ενώ η μόνη αρνητική ψήφος ήταν της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη (κόρης του αείμνηστου πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ και ΓΓΑ, Γιώργου), η οποία όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν «θα ψηφίζω αρνητικά σε όλα όσα φέρνει η οικογένεια Μητσοτάκη. Παθαίνω αλλεργία με το συγκεκριμένο όνομα». Επίσης οι Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας απείχαν από την ψηφοφορία.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και τακτικά μέλη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μαρία Συρεγγέλα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ. Ως αναπληρωματικά μέλη μετέχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Σταμάτης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Νίνα Κασιμάτη και από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 46 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της, που φτάνουν συνολικά τον πληθυσμό των περίπου 675 εκατομμυρίων. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949.

Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης με εξαίρεση αυτά που έχουν περιορισμένη αναγνώριση ενώ, μέλος του Συμβουλίου δεν αποτελούν επίσης το Βατικανό, το Καζακστάν, η Λευκορωσία και η Ρωσία με την τελευταία να ήταν μέλος από το 1996 αλλά αποβλήθηκε το 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προασπίζεται την ελευθερία έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ισότητα και την προστασία των μειονοτήτων. Έχει ξεκινήσει εκστρατείες για θέματα όπως είναι η προστασία των παιδιών, η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και τα δικαιώματα των Ρομά, της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνδράμει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, καθώς και στην υιοθέτηση των απαραίτητων δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Η ομάδα συνταγματολόγων του, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας, προσφέρει νομικές συμβουλές σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας καθώς και της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο. Επιβλέπει την πρόοδο των κρατών μελών σε αυτούς του τομείς και κάνει συστάσεις μέσω ανεξάρτητων εποπτικών φορέων που αποτελούνται από εμπειρογνώμονες. Σήμερα ούτε ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εφαρμόζει τη θανατική ποινή.

Δεν έχει τίποτα

Τι από όλα αυτά έχει το Κόσσοβο; Τίποτα απολύτως. Έχει κάνει κάποια μικρά βήματα, αλλά μέχρι εκεί. Όπως είναι γνωστό το Κόσσοβο δεν έχει υλοποιήσει μία από τις βασικές δεσμεύσεις του, που είναι η Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων, με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσόβου και της Σερβίας.

Η συμφωνία του 2013 για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ουδέποτε εφαρμόστηκε. Προβλέπει ότι το όργανο αυτό (που η Πρίστινα θεωρεί εργαλείο πιθανής, μελλοντικής διχοτόμησης της χώρας) θα εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Μάλιστα στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, που και ο πλέον αδαής με την διπλωματία αντιλαμβάνεται ως το πλέον σοβαρό, ειδικά από τη στιγμή που ήδη έχουν περάσει 11 χρόνια από τη συμφωνία των Βρυξελλών κι όμως οι Κοσοβάροι σφυρίζουν αδιάφορα. Και δυστυχώς η Ντόρα Μπακογιάννη «λοξοκοίταξε» και στην έκθεση της ωραιοποίησε μία τεράστια αβλεψία της κυβέρνησης του Κοσσόβου. Η έκθεση αποτελεί έναυσμα για την ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με επικίνδυνες συνέπειες και για την Ελλάδα. Κι όπως αναφέρουν πολλοί διπλωματικοί αναλυτές «στρώνει τον δρόμο στο εθνικιστικό όραμα της Μεγάλης Αλβανίας. Δημιουργεί προηγούμενα για τη δικαιολόγηση των τουρκικών βλέψεων στη Θράκη και νομιμοποιεί τα διχοτομικά τουρκικά σχέδια στην Κύπρο».

Ήδη στο θέμα αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας πως «μου κάνει εντύπωση, τη μία μέρα υποψήφιος ο κ. Μπελέρης και την άλλη μέρα η κ. Μπακογιάννη φέρνει ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να ενταχτεί το Κόσοβο και ο υπ. Εξωτερικών δεν συμφωνεί. Μας εκθέτουν». Και αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Και η εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ άσχημη. Από την μία η Ντόρα Μπακογιάννη να τα βλέπει όλα καλά για το Κόσσοβο και από την άλλη το υπουργείο Εξωτερικών να διαφωνεί με την δράση της επικεφαλής της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και μάλιστα η επικεφαλής να είναι αδερφή του πρωθυπουργού.

Πρώτα αποστάσεις μετά άρνηση

Εν αρχή ο Γιώργος Γεραπετρίτης πήρε σαφείς αποστάσεις  από την Ντόρα Μπακογιάννη και την έκθεση της για ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και μετά τις έντονες αντιδράσεις από την Κύπρο και προσωπικά από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην Κύπρο υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις, καθώς επικρατεί ανησυχία για δημιουργία προηγούμενου και για άλλες αποσχιστικές οντότητες, δηλαδή ότι ανοίγει «κερκόπορτα» για τα κατεχόμενα. Για αυτό άλλωστε οι Κύπριοι βουλευτές καταψήφισαν την σχετική πρόταση.

Οπότε μετά από τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας (λέγεται ότι τηλεφώνησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη) ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως ούτως ή άλλως το Κόσσοβο δεν πληροί τις προϋποθέσεις και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα καταψηφίσει το αίτημα ένταξης, όπως έχει κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν: «Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε επιπλέον αποστάσεις από την έκθεση της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι: «Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας. Η Ελλάδα παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή».

Τι απάντησε η Μπακογιάννη

Σημειωτέον ότι μετά τις αντιδράσεις η ίδια η κ. Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσσοβο, ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο».

Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε επίσης τα καλά λόγια που είπαν για την έκθεση οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρα και Γιώργος Παπανδρέου αν και απείχαν από την ψηφοφορία. Εδώ να σημειώσουμε ότι συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργοί έλεγαν πως «δεν είναι δυνατόν για λόγους αστικής ευγένειας ένας πρώην πρωθυπουργός να αδειάζει δημοσίως την επικεφαλής της ελληνικής αποστολής». Μάλιστα κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου επισήμαναν πως «ο πρόεδρος ουδέποτε φέρθηκε με απρέπεια σε κάποιον πολιτικό του αντίπαλο. Η αποχή του ήταν μία μορφή αποδοκιμασίας για την έκθεση».

Ικανοποίηση των Γερμανών

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη αναμφίβολα ικανοποίησε πέραν των Αμερικανών και τους Γερμανούς, οι οποίοι έσπευσαν να αναφερθούν με τα καλύτερα λόγια στην γνωμοδοτική έκθεση της Νόρας Μπακογιάννη. «Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος ένταξης του Κοσσυφοπεδίου – και θα μπορούσε να υποτεθεί πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον αδερφό της, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίασε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά από περισσότερες από 300 ημέρες εργασιών, δύο ενημερωτικά ταξίδια στο Κόσσοβο και δεκάδες συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη η Μπακογιάννη είναι σίγουρη πως διερεύνησε τα πάντα εξονυχιστικά, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της, όπως δήλωσε στο Στρασβούργο», αναφέρεται στο άρθρο.

Το πόρισμά της: «Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Επιπλέον, καθώς το Κόσσοβο θα υπαχθεί και στη δικαιοδοσία του ΕΔΔΑ σε περίπτωση που ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά πως αυτό θα συμβάλει «σημαντικά και στον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δηλαδή και οι ίδιοι οι Γερμανοί στο άρθρο τους κάνουν λόγο για δίκη προθέσεων και όχι για υπαρκτή πρόοδο του Κοσσόβου.

Σε λίγες ημέρες, τον Μάιο, αναμένεται η ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 46 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βάσει ωστόσο των όσων διαφαίνονται σήμερα, το Κόσσοβο έχει καλές πιθανότητες να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για την ένταξή του. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Γερμανοί.

Πολλά ερωτηματικά

Φυσικά τα ερωτηματικά για την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένουν. Και το πιο σημαντικό είναι εάν η έκθεση ήταν προϊόν συνεννόησης με τον αδερφό της και πρωθυπουργό της χώρας; Ή ήταν μία δική της απόφαση στο πλαίσιο της δικής της εξωτερικής πολιτικής;

Η Ντόρα Μπακογιάννη από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών έχουν περάσει 15 χρόνια, αλλά κινείται λες και αυτή ηγείται της ελληνικής διπλωματίας. Αυτή την άνεση την έχουν οι πρώην πρωθυπουργοί. Όμως βλέπουμε, ότι ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται κι έχουν διεθνείς επαφές, αλλά οι πρωτοβουλίες τους ποτέ δεν κινούνται κόντρα στην εθνική γραμμή. Και η έκθεση της κ. Μπακογιάννη είναι πραγματικά κόντρα στην εθνική γραμμή. Ειδικά εκεί που αναφερόταν: «Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Κι όμως το Κόσσοβο δεν έχει υλοποιήσει την βασική του υποχρέωση από το 2013.

Κι όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες οι θετικές ψήφοι λοιπόν που έλαβε η εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, για την «είσοδο» του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτυπώνουν περισσότερο την αμερικανική «πειθώ»/επιρροή στα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και την υπομονή και μεθοδικότητα της αμερικανικής διπλωματίας που  έχει καταφέρει να μετατρέψει μια στρατιωτικής βάση, σε κράτος.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης του Κοσσόβου στη Διεθνή Κοινότητα ξεκίνησε αμέσως μετά τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας και των «ακρωτηριασμό» αυτής της χώρας. Μέχρι τώρα η χώρα/στρατιωτική βάση έχει αναγνωριστεί, διμερώς, ως αυθύπαρκτη κρατική οντότητα από όλες της χώρες της Ε.Ε. εκτός από πέντε. Την Ισπανία, την Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Σλοβενία. Κοινός παρανομαστής των όσων «αντιστέκονται» ακόμη στην υλοποίηση των αμερικανικών επιθυμιών είναι ο φόβος «μειονοτικών» τετελεσμένων τα οποία ενδεχομένως (Βάσκοι στην Ισπανία, «Τούρκοι» στην Ελλάδα κλπ.)  κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά τους.

Κι όμως η Ντόρα Μπακογιάννη στην έκθεση της για το Κόσσοβο τα είδε τόσο ρολόι. Ακόμη και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι και η Πρόεδρος της χώρας Βιόσα Οσμάνι να έγραφαν την έκθεση θα έβρισκαν κάποιο μεμπτό.

Όταν το Μαξίμου απαντά με διαρροές…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους και εισέπραξε το πρωτοφανές για δεύτερη θητεία πρωθυπουργού το 41% για την αποτελεσματικότητα του αλλά και για την ειλικρίνεια του.

‘Όμως το θέμα του Κοσσόβου ο ίδιος δεν έχει πάρει δημόσια θέση όπως συνηθίζει σε κάθε σοβαρό θέμα. Οι διαρροές πάντα αποτελούν μια ισχνή απάντηση και όχι τοποθέτηση του ίδιου. Η θέση δε του κ. Γεραπετρίτη ότι θα απέχει η Ελλάδα το Μάιο στην ετήσια συγκέντρωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών επίσης δεν είναι απάντηση για το τι πραγματικά πρεσβεύει το Μαξίμου. Δεν είναι δυνατόν νεοδημοκράτες να ψηφίζουν υπέρ της έντασης του Κοσσόβου και ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης να υποστηρίζει ότι είναι θέμα ανεξαρτησίας των βουλευτών…αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δε θα ψηφιζόταν ποτέ…Αν τώρα πρέπει να δεχτούμε και να πιστέψουμε ότι ο πρωθυπουργός που χαράσσει την εξωτερική πολιτική και ο ΥΠΕΞ που την υλοποιεί ήταν αντίθετοι με τη θέση της κ. Μπακογιάννη αλλά τέσσερις βουλευτές μέλη του συμβουλίου ψήφιζαν αντίθετα από τις απόψεις των δύο ηγητόρων της εξωτερικής πολιτικής το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ακόμα δεν έχει ζητηθεί να παραδώσουν την  έδρα τους…

Και εδώ θα επανέλθουμε στην ειλικρίνεια που αποτελεί το μεγάλο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν απευθύνεται στους πολίτες.

Στο διεθνές σκηνικό όπως είναι γνωστό οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως οι Γερμανοί οι Άγγλοι και οι Γάλλοι θέλουν την ένταξη του Κοσόβου το οποίο θα αποτελεί ένα ακόμα ορμητήριο κόντρα στην αντίθετη ομάδα των Ρώσων ,των Κινέζων του Ιράν κλπ…

Η Ελλάδα ως «ανήκουσα εις ην Δύση» έχει σήμερα προσφέρει τα πάντα στη δυτική πλευρά. Βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, εξοπλισμό στην Ουκρανία, φρεγάδα στον κλεφτοπόλεμο με τους Χούθι και άλλα πολλά.

Αν το συμφέρον της Ελλάδας είναι να αξιοποιηθεί το Κόσσοβο όπως θέλουν οι Αμερικανοί και η Δύση, ας απευθυνθεί ο πρωθυπουργός δημόσια στους Έλληνες πολίτες και ας αναπτύξει τα επιχειρήματά του. Η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η Ελλάδα θα απέχει στην  σχετική ψηφοφορία θυμίζει τη γνωστή τακτική με τον καλό μπάτσο «Γεραπετρίτη» και τον κακό μπάτσο «Ντόρα και βουλευτές της Ν.Δ.».

Όμως η εξωτερική πολιτική όταν μάλιστα η Τουρκία βλέπει με βουλιμία τη Δυτική Θράκη και τα κατεχόμενα στην Κύπρο πρέπει να είναι πολύ μα πολύ προσεκτικοί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με όμοιο παράδειγμα στο μέλλον…

Αντίθετος και ο Αντ. Σαμαράς

Θέση για το θέμα αυτό έλαβε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Χαραλαμπίδη στο «Σπίτι της Κύπρου». Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το «Δεν ξεχνώ» έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα.Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το «Δεν ξεχνώ»! Και κάτι ακόμα: τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα