Αντίπαλος της Ν.Δ. η αποχή

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως με ατό τον τρόπο ενδεχομένως θα δείξουν την δυσαρέσκεια τους οι δεξιοί ψηφοφόροι

Μετά τις εορτές του Πάσχα εισέρχονται όλοι στην τελική προεκλογική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και βέβαια τα στελέχη όλων των βαθμίδων του κυβερνώντος κόμματος ήδη από αυτές τις γιορτινές ημέρες έχουν ξεκινήσει την επαφή τους με τον κόσμο στις εκκλησίες για την αναγκαιότητα να υπάρξει σταθερότητα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυβέρνηση προωθεί το αφήγημα ότι η προσεχής κάλπη πρέπει να δώσει εντολή για πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στην πορεία προόδου που ακολουθεί η χώρα. Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές, απαντώντας στο αφήγημα των κομμάτων της αντιπολίτευση για τιμωρία της κυβέρνησης. Βέβαια ο πήχης που τέθηκε είναι το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, δηλαδή στο 33% και όχι στο 41% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου.

Από τις διακοπές του Πάσχα και μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης έχει εκδώσει φύλλα πορείας στους κορυφαίους υπουργούς, αλλά και σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη ώστε να επικοινωνήσουν μέχρι στο τελευταίο χωριό το κυβερνητικό έργο. Φυσικά το βάρος πέφτει εκεί όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχουν διαρροές και σημαντική μείωση δυναμικής.

Ήδη, όπως έχει γράψει η «Α» δώδεκα κυβερνητικά στελέχη θα κατευθυνθούν σε αντίστοιχες περιφέρειες, προκειμένου να νιώσουν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους. Και με τις δράσεις της κυβέρνησης και με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού και φυσικά πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές. Στην Αττική μέχρι τις εκλογές θα υπάρξουν πολλές επισκέψεις σε δήμους του Λεκανοπεδίου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο δύσκολο έργο έχουν οι Νίκος Δένδιας και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία και την Δυτική Μακεδονία, αντίστοιχα, όπου παρουσιάζονται σημαντικές διαρροές, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών. Όμως δεν είναι μόνο οι υπουργοί που έλαβαν φύλλο πορείας. Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσει σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος (σε γκρουπ) ζητώντας τους να δώσουν την μάχη των εκλογών. Και αυτό γίνεται διότι κακά τα ψέματα όσο και να τρέξουν από μόνοι τους οι ευρωβουλευτές από τη στιγμή που όλη η χώρα είναι μία περιφέρεια δεν αρκούν. Τουναντίον οι βουλευτές σε κάθε περιφέρεια έχουν στήσει δικούς τους μηχανισμού, έχουν πολιτικούς φίλους που μπορεί να τους επηρεάσουν.

Ξορκίζουν την αποχή  

Στο Μαξίμου και στην Πειραιώς αυτό που φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε είναι η αποχή. Από τις αναλύσεις που έχουν κάνει οι εκλογολόγοι του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι η αποχή στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία παρά σε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο κομματικό στέλεχος «η πτώση στις δημοσκοπήσεις για τη Νέα Δημοκρατία από τον περσινό Ιούνιο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προδιάθεση που έχουν δείξει πολλοί ψηφοφόροι για αποχή. Όσους περισσότερους φέρουμε στις κάλπες την 9η Ιουνίου, τόσο πιο μεγάλο ποσοστό θα λάβει η Νέα Δημοκρατία».

Κι όπως αναφέρουν και οι δημοσκόποι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει άλλωστε δυσαρέσκεια ακόμη και μεταξύ των γαλάζιων ψηφοφόρων. Απλά η Νέα Δημοκρατία όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναπτύξει τέτοιους δεσμούς με τους ψηφοφόρους της που πολύ δύσκολα φτάνουν στο σημείο να προτιμήσουν άλλο κόμμα της δεξιάς. Συνήθως οι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους με το να μην πάνε στις κάλπες. Κάτι που το διαπίστωσε το κυβερνών κόμμα την δεύτερη Κυριακή των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών. Εκεί όπου χάθηκαν σίγουρες νίκες, όπως του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και του Κώστα Αγοραστού στην Θεσσαλία, οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν ισχυρό προβάδισμα.

Και δυστυχώς για το Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας «επιτρέπουν» στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους να σκεφτούν την αποχή. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ότι βρίσκεται σε πορεία κυβερνησιμότητας, ενώ είμαι εμφανής η αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, καθώς η κομματική του βάση παρουσιάζει τεράστιες αδυναμίες. Τουναντίον στο Μαξίμου βλέπουν ότι μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αυτή την δυνατότητα να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους στις κάλπες, αλλά και πάλι η απόσταση που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καλυφθεί.

Στο Μαξίμου μελετούν με προσοχή όλα τα στοιχεία, ακόμη και τις προβλέψεις για τον καιρό στις 9 Ιουνίου, και συνεχίζουν την προσπάθεια συσπείρωσης της «όλης Ν.Δ.», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει συνεχώς μηνύματα κατά της χαλαρής ψήφου και της αποχής. Ζητούμενο άλλωστε για τον πρωθυπουργό δεν είναι απλώς να είναι πρώτη και με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ., αλλά να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Στόχος που στο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εφικτός, εφόσον ανακοπούν οι διαρροές και αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αποχής.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε λοιπόν χαρακτηριστικά από τα μέλη της κυβέρνησης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Να  εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν είτε η αποχή είτε μία άστοχη επιπόλαιη επιλογή». Ενώ προκατέλαβε την ψήφο στις ευρωεκλογές ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά.

Στο βάθος… ανασχηματισμός

Βέβαια, το γεγονός πως ο πρόεδρος του κόμματος βλέπει τους κυβερνητικούς βουλευτές δίνει και το μήνυμα πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ετοιμάζει αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μετά την μάχη των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα αυτό είναι και ένα κίνητρο για τους υπουργούς που έχουν χαμηλές αποδόσεις και θέλουν να διατηρήσουν την θέση τους.

Από ότι όλα δείχνουν αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής μάχης, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας μεγάλος ανασχηματισμός, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς πως μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου, ο Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι δεν απέκλεισε το σενάριο αυτό, λέγοντας πως «δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό µου. Στο μυαλό µου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα