Έθεσε τα διλλήματα ο Κυριάκος

Συμβουλές σε υπουργούς, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη να αποφευχθούν οι γκάφες κατά την προεκλογική περίοδο

Την Μεγάλη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την τελευταία ομιλία πριν από τις διακοπές του Πάσχα, όπου από του βήματος του Κοινοβουλίου επί της ουσίας έκανε απολογισμό του πρώτου χρόνου της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ομιλία του πρωθυπουργού, όπως τόνιζαν οι συνεργάτες του ήταν ένας μπούσουλας για υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη γα το πώς θα πρέπει να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο σε όλες τους τις επαφές με τον απλό κόσμο κατά την διάρκεια των θρησκευτικών τελετών, αλλά και των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, καθώς οι Έλληνες εορτάζουν το Πάσχα με τον δικό τους τρόπο. Οι εντολές από το Μαξίμου είναι να αποφευχθούν οι γκάφες και τα σφάλματα τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Διότι πλέον κάθε λάθος θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως θα περάσει δίχως προβλήματα το κρας τεστ του Επιταφίου και της Ανάστασης, καθώς το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ήταν ισχυρό. Εξάλλου και η χθεσινοβραδινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεία Λειτουργία των 12 Ευαγγελίων στην Μητρόπολη Αθηνών αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ Μαξίμου και Μονής Πετράκη. Τουναντίον δεν ισχύει το ίδιο στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω της συμμετοχής της κ. Σακελλαροπούλου στο πάρτι για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παρά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις της Προέδρου, ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για δημόσια συνάντηση.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το μορατόριουμ με την εκκλησία (τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής) έχει επιτευχθεί κάτι που υπολογίζουν να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα. Δηλαδή να περιορίσει η Ν.Δ. διαρροές προς τα δεξιά και φυσικά να διατηρήσει την κυριαρχία της στο κεντρώο χώρο, κάτι που θα της επιτρέψει να πιάσει τον πήχη του 33% (το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019) και να συνεχίσει ανέφελα την κυβερνητική της πορεία.

Πριν από την ομιλία του, την Μεγάλη Τρίτη στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους βουλευτές, οι οποίες φάνηκε ότι λειτούργησαν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και ευεργετικά εν όψει εκλογών, έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο είχαν εκδηλωθεί στοιχεία έντονης δυσαρέσκειας, ιδίως λόγω του τρόπου διαχείρισης του γάμου των ομοφύλων. Οι τελευταίοι που πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου ήταν οι βουλευτές από όλες τις εκλογικές περιφέρειες  της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική της κυβέρνησης για το διάστημα που απομένει έως τις ευρωεκλογές αναμένεται να εκδηλωθεί κατά βάση με την έμφαση που θα δοθεί σε ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος και κυρίως για τα πιο συντηρητικά κοινά.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να χαρακτήρισε «εύλογο πήχη το 33% για τη Ν.Δ». Άπαντες συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της υψηλής αποχής, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη να μεταδώσουν με ένταση τα διλήμματα των ευρωεκλογών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα απτά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου αλλά και τα αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα. Σύσταση του Πρωθυπουργού προς τους βουλευτές ήταν να κινητοποιήσουν τη βάση του κόμματος με διαρκείς περιοδείες και συγκεντρώσεις κατά τα πρότυπα των εθνικών εκλογών.

Τα διλήμματα

«Για εμάς το πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχεια αυτής της πορείας ανάπτυξης, που έχει ήδη αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα», τόνισε στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη «απολίτικο λαϊκισμό και ακοστολόγητες υποσχέσεις που οδηγούν τη χώρα σε νέα χρεοκοπία» και στο Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ «αγκύλωση και οπισθοδρόμηση».

«Θέλουμε να εξακολουθούμε σε αυτή την πορεία -παρά τις δυσκολίες- εθνικής σιγουριάς, οικονομικής ανακούφισης ή να ρισκάρουμε όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα, με αψήφιστες αποφάσεις και με νέα πειράματα; Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που κατηγορούν τον τόπο και την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία; Και, τελικά, θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε σε αυτή την ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων;», ήταν τα διλήμματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Και γύρισε την πλάτη στην τοξικότητα, τονίζοντας πως «η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα». Γνωρίζοντας, δε, την πίεση που δέχεται η Ν.Δ. από κόμματα στα δεξιά της, φρόντισε να αποδομήσει τον πατριωτισμό και την πίστη που επικαλούνται, υπογραμμίζοντας πως «δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας».

Η καθημερινότητα

Φυσικά το αποτέλεσμα μίας εκλογικής μάχης είναι ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων, όμως όπως υποστηρίζουν όλοι οι αναλυτές η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων είναι το βασικό κριτήριο της επιλογής τους στις κάλπες. Και η ακρίβεια ταλαιπωρεί το σύνολο της κοινωνίας. Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με το περσινό κατά 6%, ενώ η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ το ανεβάζει στο 10%.

Η κυβέρνηση γνωρίζει αυτό το πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Βαρβάκειο προχθές, Μεγάλη Τετάρτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με καταναλωτές κι εμπόρους εκπέμποντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού ιδίως στα τρόφιμα για τα ελληνικά νοικοκυριά και θα παραμείνει στο πλευρό τους για όσο διάστημα πιέζονται με στοχευμένα μέτρα και με παρεμβάσεις μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων τους. Εξάλλου και στην ομιλία του στην Βουλή την Μεγάλη Τρίτη αναφέρθηκε στην επίμονη ακρίβεια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υψώνει απέναντί της αναχώματα. «Και ξέρω πολύ καλά ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Ξέρω πολύ καλά ότι θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια, η οποία θα διαρκεί όσο χρειαστεί για να μπορούμε να στηρίξουμε το εισόδημα, ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας, σε έναν δρόμο ο οποίος είναι δύσκολος, θα μας φέρει όμως σύντομα στο ξέφωτο», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις μισθών που ψήφισε η κυβέρνηση θα παραμείνουν «και το 2027 θα είμαστε εδώ και θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα