Με Άδωνι και Δένδια «αγκαλιάζει» τους παραδοσιακούς δεξιούς

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου με τις περιοδείες των «γαλάζιων» κλιμακίων

«Όλοι στους δρόμους, κοντά στους πολίτες για να τους πείσουμε να έρθουν στις κάλπες». Αυτή είναι η φράση-κλειδί που δείχνει το πώς θα πορευθεί το κυβερνών κόμμα μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα της 9ης Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Θεωρητικά οι μηχανές της Νέας Δημοκρατίας έχουν φουλάρει από την Τρίτη του Πάσχα, αλλά όπως λένε οι πραγματιστές «επί της ουσίας στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου μπαίνουμε από την Δευτέρα 13 Μαΐου, όταν θα ξεκινήσουν τις επισκέψεις στην περιφέρεια και οι υπουργοί με τους βουλευτές». Άλλο το «μασάζ» που έγινε κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και άλλο οι στοχευμένες επισκέψεις των κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας σε δύσκολους νομούς, όπου παρατηρείται αυξημένη δυσαρέσκεια από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Και όταν μιλάμε για δυσαρέσκεια εννοούμε κυρίως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ο συντηρητικός πυρήνας του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορεί να τον χωνέψει. Δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμη για ποιον λόγο η κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όταν υπήρχε νομική κάλυψη με το σύμφωνο συμβίωσης που ήταν ήδη νόμος του κράτους εδώ και χρόνια. Κατά την διάρκεια της εορτής του Πάσχα οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος δεν αντιμετώπισαν ακραίες αντιδράσεις από διαφωνούντες με τον γάμο, αλλά εισέπραξαν μία δυσαρέσκεια από τις επαφές που είχαν με τοπικούς φορείς και απλούς ψηφοφόρους.

Οι έξι λέξεις

Οπότε ο βασικός στόχος των επισκέψεων των κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταλαγιάσουν αυτή την αντίδραση, να λειάνουν την δυσαρέσκεια και να «ζυμώσουν» την κοινωνία. Πως θα γίνει αυτό; «Με το αναλυθεί στους πολίτες το σημαντικό κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί», υποστηρίζουν οι παράγοντες του Μαξίμου και της Πειραιώς. Και βέβαια θα επαναλαμβάνουν συνεχώς οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος τις λέξεις «Σταθερότητα- Συνέχεια-Συνέπεια-Ευρώπη-Οικονομία-Καθημερινότητα». Αυτές οι έξι λέξεις προβάλλονται ως το ευαγγέλιο της Νέας Δημοκρατίας καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

«Θέλουμε να εξακολουθούμε σε αυτή την πορεία –παρά τις δυσκολίες– εθνικής σιγουριάς, οικονομικής ανακούφισης ή να ρισκάρουμε όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα με αψήφιστες αποφάσεις και με νέα πειράματα; Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που κατηγορούν τον τόπο και την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία; Και, τελικά, θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε σε αυτή την ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων; Σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε», επαναλαμβάνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις παρεμβάσεις του.

Εάν κάτι γνωρίζει καλά το Μέγαρο Μαξίμου, αυτά τα τελευταία πέντε έτη, είναι ότι το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα σε μια εκλογική αναμέτρηση κρίνεται, κατά κύριο λόγο, από την πορεία της οικονομίας και την… τσέπη των πολιτών.

Με την ακρίβεια να αποτελεί (όπως γίνεται εμφανές σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης) το μέγιστο από τα… αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου με τα συναρμόδια υπουργεία να εκπέμπουν το μήνυμα της καθημερινής μάχης. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επισημαίνει, σε κάθε ευκαιρία ότι, με βάση το κλειδί της δημοσιονομικής ισορροπίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να στηρίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και σε αυτό το πακέτο, που θα προβάλλει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του, πρωταγωνιστούν:

* Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, φτάνοντας στο ύψος των 830 ευρώ για περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

* Το πριμ αποδοτικότητας 15% στον δημόσιο τομέα, που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

* Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατομμύρια ευρώ (προγραμματίζεται και μια δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027).

* Η θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ.

* Η δεύτερη δόση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, που θα σημάνει και την κατάργηση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.

* Η νέα αύξηση στις συντάξεις.

* Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.

* Η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών.

«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα παραμείνουν. Και το 2027 θα είμαστε εδώ και θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που θα επιδιώξουν τα κυβερνητικά κλιμάκια να παρουσιάσουν κατά τις περιοδείες τους στην περιφέρεια. Έτσι ουκ ολίγες φορές θα επαναληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι

  • ο νέος δικαστικός χάρτης
  • η επιστολική ψήφος
  • τα μη κρατικά πανεπιστήμια
  • και η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι διαρροές και τα αντίδοτα

Όλα τα παραπάνω έχουν φυσικά την σημασία τους αλλά οι εμπειρότεροι των εκλογών γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι παίζεται και σε επίπεδο προσώπων, αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας. Για αυτό άλλωστε στη Ν.Δ. βλέποντας την αξιοσημείωτη δημοσκοπική άνοδο του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και τη σταθερότητα της Νίκης (ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα) έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων με στόχο να ανακόψουν την διαρροή στα δεξιά που φαίνεται να προκλήθηκε κυρίως από την θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Κινήσεις με στόχο το δεξιό ακροατήριο είχαν γίνει και με την παρουσίες στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Αρχικά, κρίσιμη θεωρείται η επιλογή του Φρέντη Μπελέρη, του ομογενούς εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που κρατείται στις φυλακές των Τιράνων με την Αθήνα να κατηγορεί την Αλβανία πως στην υπόθεση αυτή καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Έπειτα και η παρουσία του δημοφιλούς δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά που πολιτεύται με κεντρικό σύνθημα το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», αναμένεται να προσελκύσει το ίδιο κοινό.

Οι διαρροές, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχουν και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Για αυτό και δεν θεωρείται τυχαίο ότι την ευθύνη για την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία έχουν αναλάβει ο Νίκος Δένδιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα. Δύο κορυφαίοι υπουργοί δηλαδή που μπορούν με άνεση να απευθυνθούν στο κοινό της λαϊκής δεξιάς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα