Το προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου

Το πρώτο βήμα για την συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έγινε με το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στο 15ο Τακτικό Συνέδριο

Πολλάκις έχει επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και να απολέσει χιλιάδες ψήφους προς τα δεξιά της.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις το 41% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023 θεωρείται απίθανο να επαναβεβαιωθεί. Κάτι απόλυτα λογικό, διότι παραδοσιακά οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε πιο χαλαρό κλίμα και οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν να τσιμπούν στην τεχνητή πόλωση των κομμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να βάλει τον πήχη των προσδοκιών στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, αλλά έχει αναφέρει με έμφαση ότι για τη Νέα Δημοκρατία ο στόχος είναι να επαναλάβει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33%. Και με βάση τις δημοσκοπήσεις εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κινηθεί πέριξ αυτού του στόχου, παρά το γεγονός ότι από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο ότι ίσως η Νέα Δημοκρατία πρωτεύσει στις εκλογές με ένα ποσοστό κάτω του 30%.

Το ζητούμενο, λοιπόν, για τη Νέα Δημοκρατία ήταν στο πανηγυρικού χαρακτήρα 15ο Τακτικό Συνέδριο να επιτευχθεί η συσπείρωση των μελών του κόμματος. Και σύμφωνα με τα όσα λένε παράγοντες του Μαξίμου, αλλά και του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία ξεκινά τον προεκλογικό αγώνα ενωμένη και αποφασισμένη στο τέλος της μάχης να πανηγυρίσει ακόμη μία νίκη, επιβεβαιώνοντας την πολιτική της κυριαρχία». Ο βασικός σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δημιουργηθεί ένα κλίμα ενότητας και συσπείρωσης που θα δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. και θα εμποδίσει τις διαρροές. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην καταληκτική του ομιλία δεν έκρυψε εντελώς την ανησυχία του για τις ευρωεκλογές και επιστράτευσε όλα τα επιχειρήματα για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους των περσινών εθνικών εκλογών.

Για την πρωτιά δεν αμφιβάλλει κανείς στη Νέα Δημοκρατία. Όμως ανησυχούν μήπως η συγκεκριμένη νίκη αποδειχθεί «Πύρρειος». Και δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός που επιχείρησε να αφυπνίσει την βάση του κόμματος. Και οι υπουργοί που ανέβηκαν στο βήμα επανέλαβαν τα διλήμματα, προβάλλοντας συνθήματα και υπηρετώντας το κομματικό τους καθήκον. Εξάλλου η ακρίβεια, τα Τέμπη και οι υποκλοπές έχουν πιέσει αφόρητα την κυβέρνηση, ενώ και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχουν απομακρύνει μέρος της βάσης από το κυβερνών κόμμα. Λες και βρίσκονται σε καθεστώς αποχής.

Το 15ο Τακτικό Συνέδριο άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής «μάχης» ακριβώς δύο μήνες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση. Ήταν αποκλειστικά μια σύναξη – επιχείρηση μέγιστης συσπείρωσης και κινητοποίησης του νεοδημοκρατικού μηχανισμού ανά την επικράτεια ενόψει της 9ης Ιουνίου. Επίσημα το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Όμως στις μεταξύ τους συζητήσεις οι σύνεδροι δεν έκρυβαν την αγωνία  τους για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η αγωνία δεν ήταν για την πρώτη θέση, την οποία θεωρούν δεδομένη, αλλά το ποσοστό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό διότι τα μηνύματα δυσαρέσκειας που λαμβάνουν από τους πολίτες για την ακρίβεια είναι έντονα. Και από εκεί και πέρα ανά περιφέρεια υπάρχουν κι άλλα που ενοχλούν.

Αναμφίβολα η παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά βοήθησε στην συσπείρωση του κομματικού μηχανισμού, καθώς και καραμανλικοί και σαμαρικοί τέθηκαν σε θέσης μάχης για να συνδράμουν την προσπάθεια για νέα νίκη. Με βάση τις προηγούμενες εκλογικές μάχες η αρωγή του Αντώνης Σαμαρά ήταν αναμφίβολα καίρια με επιλεγμένες ομιλίες κι επισκέψεις σε δύσκολες περιφέρειες Τουναντίον ο Κώστας Καραμανλής ήταν πιο διακριτικός και είχε αποφύγει ομιλίες κι επισκέψεις. Επίσης πολύ καλή ήταν η εικόνα της χειραψίας που αντάλλαξαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως Καραμανλής και Σαμαράς δεν αρκέστηκαν να κάτσουν δίπλα-δίπλα, αλλά συζήτησαν, χαμογέλασαν και αγκαλιάστηκαν.

Το προσωπικό στοίχημα

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε επί της ουσίας ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχοντας δώσει ήδη χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης. Ο ίδιος απέφυγε για μία ακόμη φορά να θέσει τον πήχη των ευρωεκλογών. Κάποιοι λένε, ότι δεν έχει ξεχάσει το κάζο των επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο. Τότε που τον διαβεβαίωναν ότι όλοι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας θα επικρατήσουν στον δεύτερο γύρο και η μοναδική επιτυχία ήταν στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου με την επικράτηση του Δημήτρη Πτωχού, λόγω της κινητοποίησης του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του.

Η δεύτερη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν πολύ κακή για τη Ν.Δ. που έχασε μέχρι και τον δήμο Αθήνας, όπου το Μπακογιάννης 41,35%-Δούκας14,19%  μετατράπηκε σε Δούκας 55,97%-Μπακογιάννης 44,03%. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει για το ποσοστό που θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση. Οπότε οι περισσότεροι μιλούν για το 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε και στην καταληκτική ομιλία του στο Συνέδριο έχει πάρει προσωπικά τις ευρωεκλογές: «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα».

Τρεις αντίπαλοι

Είχε ήδη επιβεβαιωθεί ο… τριμέτωπος που επιλέγει ο Μητσοτάκης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Σε συνέχεια των επιθέσεών του ταυτόχρονα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά της Δεξιάς, πριν από μερικές εβδομάδες στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, έβαλε καθαρά στο κάδρο των αντιπάλων με εξίσου οξείς τόνους τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Ανοίγοντας το συνέδριο αναφέρθηκε τουλάχιστον πέντε φορές στον Βελόπουλο χωρίς να τον κατονομάσει, όπως έκανε για τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας το συνέδριο Κασσελάκης και Ανδρουλάκης βρέθηκαν στο στόχαστρο ονομαστικά. «Ο κ. Κασσελάκης, που δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκοψε τις απώλειές του, επιστρέφοντας δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δική του επιλογή αυτή» είπε για την Χαριλάου Τρικούπη. Και «φωτογραφίζοντας» εκ νέου τον Κυριάκο Βελόπουλο επιτέθηκε προς όσους «εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ».

Όπως ήταν απόλυτα λογικό απέφυγε το οτιδήποτε για τρία ζητήματα που κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση. Δηλαδή για τα Τέμπη, τις υποκλοπές, αλλά και τα emails που έφυγαν από το υπουργείο Εσωτερικών σε υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας. Αρκέστηκε σε μία γενικόλογη παραδοχή περί αστοχιών: «Δεν διστάσαμε μπροστά σε τολμηρές αλλαγές, δεν διστάσαμε όμως να παραδεχθούμε λάθη, που για εμάς πάντα το λάθος είναι ένα κάλεσμα να το διορθώσουμε».

Επόμενα βήματα

Οι περιοδείες και η παρουσίαση όλου του ευρωψηφοδελτίου είναι τα αμέσως επόμενα βήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη του να κινηθούν πόρτα- πόρτα ανά την επικράτεια και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Με προειδοποιήσεις ότι «πειραματισμοί στην ευρωκάλπη, αδράνεια και αποχή μπορεί να ανοίξουν  μια κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες».

Τον ρυθμό των στοχευμένων περιοδειών τον δίνει ο ίδιος όπου μέσα σε λίγες ημέρες περιόδευσε σε Τήλο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Και τους επόμενους δυο μήνες θα βρίσκεται στην κυριολεξία στο δρόμο επισκεπτόμενος ει δυνατόν όλες τις περιφέρειες. Χαρακτηριστική ήταν η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσίασαν την πλατφόρμα κατά του bullying. Είναι σαφές ότι ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα με τους προεκλογικούς… προορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των απωλειών της Ν.Δ. προς τα δεξιά, με βάση τις τοπικές δημοσκοπήσεις

Όσο για το ευρωψηφοδέλτιο, τα αποκαλυπτήρια παίρνουν μικρή αναβολή. Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικός στόχος ήταν η παρουσίαση να γίνει εντός της εβδομάδας, αλλά τελικά θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 15 Απριλίου. Σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινωθούν τα 42 ονόματα με την προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο να λήγει την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Τα εγκώμια των Γερμανών του ΕΛΚ 

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι τα εγκωμιαστικά λόγια από τους επίσημους προσκεκλημένους αναμφίβολα θα επηρεάσουν κάποιους από τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους, που πριν πάνε στην κάλπη θα ζυγίσουν τα πάντα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, εγκωμίασε για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην οικονομική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το ΕΛΚ, της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, όμως, δεν έκανε μόνο επαινετικά σχόλια που ακούγονται καλά για τους Ευρωπαίους, πλειοδότησε σε επαίνους που στόχευαν κυρίως στο ελληνικό ακροατήριο της Ν.Δ. Οι καλεσμένοι των οποίων η παρουσία είχε τους ισχυρότερους συμβολισμούς ήταν η εκ υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μίλησε κι αυτή με τα πιο επαινετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η παρουσία της Φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο της Ν.Δ. «υπενθύμιζε» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με τους «νικητές» και τους «ισχυρούς» της Ε.Ε., ενώ η παρουσία του Κύπριου Προέδρου ενίσχυε επικοινωνιακά τους «πατριωτικούς» συμβολισμούς, κάτι που επιχειρήθηκε, σε άλλο επίπεδο, και με την παρουσία μελών της οικογένειας Μπελέρη.

Οι ομιλίες υπουργών και στελεχών 

Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο επιχείρησαν να συμβάλουν στην επικοινωνιακή ανόρθωση, επαναλαμβάνοντας τα διλήμματα, προβάλλοντας συνθήματα και υπηρετώντας το κομματικό τους καθήκον. Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να μη σταλεί το λάθος μήνυμα γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι «όσο πιο δυνατή είναι η Ν.Δ. σε αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές και όσο πιο ισχυρό είναι το ΕΛΚ, τόσο καλύτερη θα είναι η Ευρώπη την επόμενη ημέρα».

Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι αυτό που τους διαφοροποιεί από τα άλλα πολιτικά κόμματα είναι ότι δεν τους φοβίζει το πολιτικό κόστος και δεν τους σταματούν ιδεοληπτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι διευρύνονται και δεν μεταλλάσσονται γιατί «το μπλε είναι μπλε, δεν ξεθωριάζει» και κατά τ’ άλλα ξεχώρισε επειδή μίλησε πολύ για τον εαυτό του: «ΜΑΚίτης, ΟΝΝΕΔίτης, ΔΑΠίτης, νεοδημοκράτης, βουλευτής, υπουργός, πάντα στρατιώτης, πάντα υπηρέτης, πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα περήφανος που ανήκω στη Νέα Δημοκρατία» είπε μεταξύ πολλών άλλων αναφορών στην προσωπική του πορεία στο κόμμα. Κάποιοι πάντως το ερμήνευσαν ως μία υπενθύμιση για την μετά Μητσοτάκη εποχή.

Το επόμενο δίμηνο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στην βάση και σε όσους το τελευταίο διάστημα δείχνουν μία αποστασιοποίηση για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαϊδεύει τους επισκέπτες, ενώ δίνει μικρή σημασία στους παραδοσιακούς δεξιούς, που εδώ και πενήντα χρόνια είναι παρόντες στις δύσκολες εποχές του κόμματος. Το προεδρικό επιτελείο αντιλαμβάνεται την αποστασιοποίηση και την ενόχληση μέρους του κόμματος και της βάσης, ορισμένοι ωστόσο θεωρούν ότι οι απώλειες αυτές δεν είναι μεγάλες και θα καλυφθούν από κεντρώους και το προσωπικό κοινό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όμως το κεντρώο κοινό, που όντως στήριξε τη Νέα Δημοκρατία σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα με την ίδια ευκολία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να του γυρίσει την πλάτη. Τουναντίον οι παραδοσιακοί δεξιοί είναι αυτοί που θα τρέξουν από χωριό σε χωριό για να ψήσουν τον απλό ψηφοφόρο για να εμπιστευθεί για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση τη Νέα Δημοκρατία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα