Τρία ισχυρά διλλήματα από την κυβέρνηση

Με συνεχείς περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα σταθερότητας προς τους ψηφοφόρους ενόψει ευρωεκλογών

«Εκλογές χωρίς διλλήματα είναι φαγητό χωρίς αλάτι και πιπέρι», λένε οι αναλυτές. Κι έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς οι ψηφοφόροι ναι μεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι, αλλά με βάση τι ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επιθυμούν να ακούσουν και αφηγήματα, αλλά και διλήμματα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, όπως έχουμε διαπιστώσει ανεβαίνουν οι τόνοι. Ήδη η αντιπολίτευση ζητάει την τιμωρία της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να ρίξει κυβέρνηση. Όπως ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη ηττήθηκε στις εκλογές, αλλά δεν παραιτήθηκε. Μάλιστα κέρδισε τις εθνικές εκλογές του Απριλίου του 2000. Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά συνέχισε να κυβερνά (προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο), ενώ κάτι ανάλογο έγινε και το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά συνέχισε το έργο της. Οι εθνικές εκλογές διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2015, λόγω της αδυναμίας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας. Τώρα πώς να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν διαθέτει μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά που κάνουν λόγο για φυγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινούνται πάνω σε μία ουτοπία, έχοντας απλά ως στόχο την δημιουργία εντυπώσεων. Ειδικά, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις ναι μεν αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών, όμως θεωρούν κάτι σαν δεδομένο άλλη μία πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας σε 7η εκλογική αναμέτρηση από τον Μάιο του 2019.

Απλά το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να μειώσει τις διαρροές, αλλά και να κάμψει το κίνημα των δυσαρεστημένων, που στην τεράστια πλειοψηφία τους ήταν ψηφοφόροι του στις δίδυμες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου το 2023. Το ερώτημα που τίθεται από πολλά κομματικά στελέχη είναι μέχρι ποιου σημείου θα ακολουθήσει την τοξικότητα που φαίνεται ότι επικρατεί; Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, ότι «η Ν.Δ. δεν ακολουθεί την τοξικότητα της αντιπολίτευσης», αλλά όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου «δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθούν οι πρέπουσες απαντήσεις».

Όμως αυτό που θεωρούν εξόχως σημαντικό είναι να υπάρξουν διλλήματα προς τους ψηφοφόρους, προκειμένου να μπετοναριστεί ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 30% που θεωρείται από όλους ως ψυχολογικό όριο.

Τρία διλήμματα

Τα βασικά διλλήματα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τρία κι όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι εξόχως σημαντικά. Αυτά είναι:

1ον) Το θέμα της κρισιμότητας των εκλογών. Η πάγια άποψη πως οι ευρωεκλογές δεν «κρίνουν τίποτα» και μπορούν άνετα οι πολίτες να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για ό,τι τους ενοχλεί, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τη σταθερότητα της χώρας. «Αν ο Κασσελάκης ζητάει εκλογές με τη Ν.Δ. στο 41%, τότε τι θα κάνει αν η Ν.Δ. πέσει κάτω από τον παχύ του 30%;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θα τεθεί προς τους ψηφοφόρους το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλαμβάνει διαρκώς πως οι ευρωεκλογές «δεν είναι παιχνίδι, αλλά παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα» και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους πολίτες. Δηλαδή ότι είναι ένα μήνυμα από τους πολίτες εάν θέλουν ή όχι τη σταθερότητα στη χώρα.

2ον) Το επόμενο δίλημμα έχει να κάνει με το κυρίαρχο θέμα της τοξικότητας που έχει αρχίσει να επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται σήμερα η αντιπολίτευση αποτελεί μια συνέχεια της περιόδου εκείνης «με προσωπικές στοχοποιήσεις των αντιπάλων, με πολλά ψεύδη και ατελείωτα αυτοσχέδια δικαστήρια, που καταδικάζουν τους πάντες». Το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση είναι αν οι πολίτες «θέλουν επιστροφή στο παρελθόν ή να συνεχίσουμε προς τα εμπρός».

3ον) Τέλος το τελευταίο δίλλημα αφορά την οικονομία, η οποία πάντα αποτελεί το πιο σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες στην επιλογή τους στις εκλογές. Η κυβέρνηση αναμένεται να τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και κανονικότητας και σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο και το προσωπικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη. Συνεπώς η επιλογή στις ευρωεκλογές θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών, αφού «η Ν.Δ. έχει αποδείξει πως είναι το κόμμα που μπορεί να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

Επόμενα βήματα

Οι περιοδείες και η παρουσίαση όλου του ευρωψηφοδελτίου είναι τα αμέσως επόμενα βήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις περιοδείες, οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. «Περισσότερες ημέρες θα βρίσκεται σε περιοδείες και σε άμεση επαφή με τους πολίτες και λιγότερες στο Μαξίμου», αναφέρουν συνεργάτες του που έχουν επιφορτιστεί να προετοιμάσουν αυτές τις επισκέψεις του πρωθυπουργού.

Ήδη οι επιφορτισμένοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη με την ανάλυση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων έχουν βρει τις «μαύρες τρύπες» σε αρκετές περιφέρειες, ειδικά του βορρά, οπότε σε κάποιες από αυτές θα υπάρχει πιο έντονη η παρουσία του κυβερνώντος κόμματος. Ίσως επιλεχθεί να υπάρξει και δεύτερη επίσκεψη σε κάποιες περιφέρειες, όπου δημοσκοπικά παρατηρείται αύξησε των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες από μικρομεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας υπάρχει έντονη κινητικότητα σε εκκλησιαστικούς κύκλους υπέρ της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού. Κάτι που περνάει κάτω από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

Εν κατακλείδι, στην κυβέρνηση ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές λόγω της φύσης τους είναι δύσκολες, καθώς το διακύβευμα θεωρείται πως είναι μειωμένης αξίας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Το ποσοστό που περιμένουν προφανώς και δεν μπορεί να είναι παρόμοιο με των εθνικών εκλογών, αλλά μέσω αυτών των τριών καθαρών διλημμάτων θέλουν να περιορίσουν τις απώλειες, πατώντας πάνω σε ένα στέρεο ποσοστό για τα επόμενα τρία χρόνια. Διότι όπως απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το 2027».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα