Αίγυπτος: Μάχες μεταξύ αστυνομίας και οπαδών του Μόρσι

Νέο επεισόδιο βίας μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι (σ.σ. φοιτητές στην πλειοψηφία τους) σημειώθηκε στην Αίγυπτο προκαλώντας τον τραυματισμό 33 ανθρώπων.

Τα επεισόδια βίας εκτυλίχθηκαν μετά την έναρξη της περιόδου υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Μαΐου, στις οποίες ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι θεωρείται το επικρατέστερο φαβορί.

Τριάντα ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιθώριο των φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι μόνο στην πόλη Ασιούτ στα νότια της χώρας, και δύο άλλοι στη Νταμάνχουρ, στο Δέλτα του Νείλου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στο πανεπιστήμιο Άιν Σαμς, στα ανατολικά του Καΐρου, και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στις ακτές της Μεσογείου, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μena.

Στα πανεπιστήμια, που αποτελούν χώρο δράσης του κινήματος αμφισβήτησης και των υποστηρικτών του Μόρσι, ξεσπούν συχνά ταραχές. Οι υποστηρικτές του Μόρσι καταδιώκονται και συχνά συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ του Καΐρου απέβαλε οριστικά 25 από τους φοιτητές του λόγω των ταραχών, σύμφωνα με το Mena.

Στη Νταμάνχουρ επίσης τρεις υποστηρικτές του Σίσι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μπροστά από ένα δημόσιο κτίριο, καθώς εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον ισχυρό άνδρα της χώρας, ο οποίος για να μπορέσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 25.000 πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα