Αγωνία για την συμμετοχή

Λίγα 24ωρα έμεινα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου στη Ν.Δ. Όλα είναι έτοιμα, καθώς η πρόβα τζενεράλε ήταν επιτυχημένη, όπως ανακοίνωσε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι οι μνηστήρες δίνουν το τελευταίο ρεσιτάλ για να πείσουν το εκλογικό σώμα, που όντως μπορεί να χαρακτηριστεί και απροσδιόριστο.  Κι αυτό είναι που προβληματίζει, καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά, για το πόσοι φίλοι της Ν.Δ. θα προσέλθουν στις εκλογές με δεδομένο ότι την Κυριακή είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν αρχίσει να ακούγονται νούμερα για την συμμετοχή που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Οι δύο τάσεις που συγκρούονται στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι εξής: Την πρώτη αποτελούν όλοι όσοι θεωρούν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων πρέπει πάση θυσία να ξεπεράσει τις 300.000 και η δεύτερη όσοι υποστηρίζουν ότι τόσο η υψηλή όσο και η χαμηλή συμμετοχή δεν θα μεταβάλλουν το ποσοστό εκλογής του αρχηγού. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλευτές – προβάλουν τα εξής επιχειρήματα.

* Η μεγάλη συμμετοχή νομιμοποιεί αυτόματα τον νέο πρόεδρο και τον καθιστά κυρίαρχο της βάσης και επομένως αλώβητο και θωρακισμένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης. Αμφισβήτηση που όπως υποστηρίζουν μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό του κόμματος, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.

* Αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι πολίτες «ακούν» την ΝΔ και μάλιστα επιθυμούν γρήγορα την επάνοδο στην εξουσία , αφού δεν θα ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο αλλά για τον επόμενο πρωθυπουργό.

* Σε κομματικό επίπεδο η ΝΔ θα εμφανιστεί ως απόλυτα ζωντανός και ενεργός οργανισμός αφού η μεγάλη συμμετοχή θα σημαίνει ότι οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις έχουν ακόμη την δυνατότητα να κινητοποιούν κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες.

* Μεγάλη συμμετοχή σημαίνει ταυτόχρονα και μεγάλη αποδοκιμασία στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος η μεγάλη συμμετοχή δίνει μια «ηχηρή» απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η ΝΔ θα διασπαστεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι και η μικρή συμμετοχή δεν είναι απολύτως αρνητική. Καταρχήν, όπως επισημαίνουν η μικρή συμμετοχή δεν σημαίνει αδιαφορία αλλά συνειδητή διαμαρτυρία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία δεν αποστρέφονται τη ΝΔ και μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν ανά πάσα στιγμή.

Η νομιμοποίηση του προέδρου δεν θα πρέπει να συνδέεται με την συμμετοχή αφού οι πολίτες είναι ήδη «κουρασμένοι» από της αλλεπάλληλες εκλογές τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρος είναι νομιμοποιημένος γιατί έτσι προβλέπεται στο καταστατικό και όλοι οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα της πιο ανοιχτής και δημοκρατικής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση έχει ημερομηνία λήξης την 20ηΔεκεμβρίου οπότε και ο αριθμός των ψηφοφόρων θα δείξει και τον «δρόμο» στον νέο αρχηγό για να επαναπροσδιορίσει την σχέση του κόμματος με την κοινωνία.

Η δοκιμή

Σε αυτό το κλίμα, η Ν.Δ. εισήλθε στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές και χθες Κυριακή, έγινε γενική δοκιμή της Vodafone. Παρά την ανακοίνωση της Ν.Δ., ότι η δοκιμή ήταν επιτυχημένη, υπήρξαν πολλά προβλήματα και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια τις επόμενες μέρες για να μην υπάρξουν προβλήματα στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής και καταγραφεί ένα ακόμα φιάσκο. Η γενική δοκιμή έγινε σε συνθήκες πραγματικών εκλογών με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

Ωστόσο, η περιφέρεια της ανατολικής Αττικής έμεινε εκτός πρόβας, καθώς δεν έχουν ακόμη παραληφθεί τα απαραίτητα τάμπλετ. Κατά τη διαδικασία εντοπίστηκαν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες, όπως επισημαίνουν από τη Ν.Δ., θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα