Ακατοίκητα 60 σπίτια μετά τον σεισμό

Περισσότερα από 60 σπίτια σε χωριά της Φθιώτιδας χαρακτήρισαν ως «κόκκινα», δηλαδή ακατοίκητα, απαγορεύοντας σε αυτά την είσοδο των κατοίκων, τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων από την Αθήνα που έκαναν χθες τις πρώτες αυτοψίες.

Οι μηχανικοί πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες.

Στο χωριό Δρυμαία το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

Τα συνεργεία συνεχίζουν από το πρωί τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Έτσι, ζητήθηκε ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς προκειμένου να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από δώδεκα με δεκαπέντε χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.

Για δεύτερη νύχτα, τέλος, δεκάδες οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο «Εγκέλαδος» πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο. Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα