«Αναγκαίο κακό τα μνημόνια»

Είναι ψευδές, επικίνδυνο, άδικο να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως κεντρικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους και υπενθυμίζοντας ότι αν το ελληνικό χρέος είναι 350 δισ. ευρώ οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν χρέος 7 τρισ.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το διαρθρωτικό πλεόνασμα της Ελλάδας είναι 5%, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ και τόνισε: «Χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλη μείωση εισοδήματος».

Στον κ. Βενιζέλο ετέθη η ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει κάποιο όριο πέραν του οποίου θα ζητήσει τη διακοπή ενός προγράμματος, που έχει προκαλέσει σε όρους ΑΕΠ, ανεργίας, βιομηχανικής παραγωγής κλπ τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην ιστορία του καπιταλισμού, περιλαμβανομένου και του Κραχ του 1929 και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο αντιπρόεδρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινη γραμμή», την οποία έχει κατ΄ επανάληψη πει, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της εναλλακτικής, η οποία περιέγραφε απόλυτη εθνική κατάρρευση, καταστροφή του τραπεζικού και του παραγωγικού ιστού, πιθανώς πτώση του ΑΕΠ, όχι κατά 25%, αλλά κατά 75% κλπ.

«Πολλοί συμπολίτες μας, που δεν μας καταλαβαίνουν τώρα, θα μας καταλάβουν» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο και κάλεσε στη διαμόρφωση συνθηκών συσπείρωσης, αισιοδοξίας, ασφάλειας καθώς και εθνικής συναίνεσης στον λαό.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης προς πάσα κατεύθυνση: «Σκηνικό πρόωρων εκλογών δεν στήνεται, γιατί πρόωρες εκλογές δεν θα έχουμε».

«Η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Απαιτείται χρόνος» σχολίασε ουπουργός Εξωτερικών, καλώντας την ΕΕ να «τιμήσει» τους Έλληνες για τις θυσίες τους.

Στην αρχή της συνένεντευξης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για λήψη πρωτοβουλιών, προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να μην αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Απαιτείται κίνηση πραγματικής αλληλεγγύης, είπε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να οργανωθεί μεγάλη επιχείρηση στην πηγή του προβλήματος. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και περισσότερα κονδύλια, συμπλήρωσε.

Ζήτησε, δε, να γίνει πιο ουσιαστική η παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα. «Είναι άδικο και ανυπόφορο να αναλαμβανουμε δυσανάλογα βάρη για λογαριασμό άλλων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται πλαίσιο με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας για την επιτήρηση της Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως τα περί «πρώην οθωμανικής επαρχίας της Ελλάδας» αποτελούν προσβολή και λοιδορία, που δεν βοηθούν τις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμη ότι θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διμερείς συνομιλίες με Αίγυπτο και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες. Είπε επίσης ότι, στις 30 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αύριο θα ζητήσετε από τον κ. Σαμαρά να σας καλύψει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει Εξεταστική για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;» ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, παίρνοντας αφορμή για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κόντρα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών θεώρησε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν τον κάλυψε στο ζήτημα της σύμβασης του 2010 για τα υποβρύχια.

«Ακατανόητη η ερώτησή σας» απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Γιατί να μην γίνει το αντίθετο και να μου ζητήσει ο Σαμαράς να τον κάλυψω; Υπάρχει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και με καλύπτει».

Αναφορικά με τη λύση του κουρέματος, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος εξήγησε ότι μια τέτοια λύση ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στα κράτη που έχουν αναλάβει τα ελληνικό χρέος και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε πρόβλημα. Θέλουμε να μη σηκώνουμε περισσότερα βάρη από όσα μας αναλογούν. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μην υπονομεύεται η προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές. Είναι βλαπτικό για την ευρωζώνη να συνεχίζονται οι λάθος συζητήσεις και προσβλητικό για τους Έλληνες να μην αναγνωρίζονται οι θυσίες τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα