Αναζητείται λύση για τους βοσκότοπους

Ένα πλαίσιο οριστικής επίλυσης του μείζονος ζητήματος χαρτογράφησης των βοσκοτόπων, που άμεσα συνδέονται με τις ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους, αναζητεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γι’ αυτό το λόγο έγινε και σύσκεψη υπό τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.
Ο κ. Αποστόλου νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτροφικών οργανώσεων όπου συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Όπως επισημαίνεται, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) η κτηνοτροφία στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κρίση, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους και πολλούς άλλους να βρίσκονται στα όρια της εγκατάλειψης.
Οι κτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν τον έλεγχο και εκρίζωση των ζωονόσων, επαναφορά του παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες, υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προιόντα, μείωση των φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών, αλλά και μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς και αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων».
Ειδικά για τα βοσκοτόπια, ο ΣΕΚ ζητεί, να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με τη μέριμνα των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων, διότι διαφορετικά, όπως σημειώνει «δε θα μπορεί να γίνει η κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων για το τρέχον έτος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα