Αναζητεί μπλόκο στον Τσίπρα

Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, οι δύο πλευρές έσπευσαν να την τορπιλίσουν. Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».
Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες. «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη Ν.Δ. την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».
Μάλιστα συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η Ν.Δ., στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.
Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα.
Ο στόχος
Επιπλέον 26 βουλευτές αναζητά ο Κυριάκος Μητοτάκης προκειμένου να μπλοκάρει τα σχέδια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ανατροπές στον εκλογικό νόμο, προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Εξέλιξη που, εάν δρομολογηθεί, θα σημαίνει ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμπραξη τριών ή και τεσσάρων κομμάτων, οπότε η περαιτέρω «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα είναι ζήτημα χρόνου.
Η Ν.Δ. διαθέτει σήμερα στη Βουλή 75 βουλευτές και προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από την αμέσως επόμενη εκλογή χρειάζεται άλλους 26 βουλευτές, προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 θετικών ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί άμεσα και να μην απαιτηθεί η μεσολάβηση μίας εκλογής.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν – και φάνηκε από τις διαρροές των προηγούμενων ημερών – ότι πάνω στον εκλογικό θα παιχτεί το κυρίως πολιτικό παιχνίδι καθώς ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να τονώσει το αριστερό προφίλ που έχει πληγεί από τα μνημονιακά μέτρα.
Στο επιτελείο της Συγγρού υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι τελικά και άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης δεν θα συμπράξουν γι αυτό και σχολίασαν ότι ο «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε».
Δεν είναι, πάντως, λίγοι και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την αναθεώρηση ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και, εν ευθέτω χρόνω, αναλόγως και του τί τον συμφέρει θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Μέχρι τότε, όμως, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη σχετική συζήτηση προκειμένου να επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα από τα οικονομικά μέτρα και, παράλληλα, να φέρει τη Ν.Δ. σε αμηχανία. Κι αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον εκλογικό νόμο, αφού το σύνολο των γαλάζιων στελεχών τάσσονται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί κάλλιστα να ανακύψει ως ζήτημα με τη συνταγματική αναθεώρηση και δη το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρά το γεγονός ότι η Συγγρού διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από το λαό, γαλάζια στελέχη εξακολουθούν να εγείρουν σχετικό θέμα, με πρώτη και καλύτερη την αδελφή του Κυρ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη επανήλθε χαρακτηρίζοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό ως στοιχείο εξυγίανσης και εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος. Ανάλογα μηνύματα στέλνει και το στενό περιβάλλον του καραμανλισμού ενώ σχετικές προτάσεις έχει διατυπώσει ο Δημ. Αβραμόπουλος. Να αποφασίζει ο λαός, εφόσον όμως οι διαδικασίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες, προτείνει και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα