Ανανέωση με πρόσωπα ευρείας αποδοχής

Με βάση τις δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει την προεργασία στο Μαξίμου για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει μάξιμουμ πέντε ευρωβουλευτές, ενώ εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό θα πέσει στους τέσσερις. Αντίθετα, μπορεί να φτάσει και στους έξι εάν οι πολίτες συμμεριστούν την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε πρόσφατα από το Στρασβούργο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως το δίλημμα που έθεσε στον ελληνικό λαό για το εάν θα επιλέξει την Ευρώπη, ή την επιστροφή προς τη συντήρηση, θα φέρει αποτελέσματα, οπότε η Ν.Δ. θα εκλέξει τους περισσότερους ευρωβουλευτές έναντι των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά στη μονομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές και πώς θα διαχειριστούν ένα άσχημο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν τι συνέβη τον Ιούνιο του 1999, όταν η Ν.Δ. με τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και εννέα μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ νίκησε στις εθνικές εκλογές του 2000. Τι θέλουν πουν; Ότι μία ήττα στις ευρωεκλογές είναι σίγουρα διαχειρίσιμη, καθώς πάντα στις ευρωεκλογές οι πολίτες στέλνουν με ασφάλεια μηνύματα στην κυβέρνηση, καθώς δεν διακυβεύεται τίποτα απολύτως.

Βέβαια οι φετινές ευρωεκλογές είναι εντελώς διαφορετικές, αλλά σίγουρα στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για να διαχειριστούν ένα άσχημο αποτέλεσμα. Ανάλογα με τον συνομιλητή, αυτό το αποτέλεσμα καθίσταται διαχειρίσιμο εφόσον η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. δεν υπερβαίνει τις τρεις μονάδες, ενώ άλλοι αυξάνουν το όριο στις πέντε μονάδες. Ωστόσο, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η επίδοση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ, μέσω της κίνησης των «58», στην ίδια εκλογή. Εφόσον το κόμμα κατορθώσει να κινηθεί κοντά στο όριο του 10%, τότε πιθανολογείται ότι η κυβέρνηση θα αντέξει, ενώ και οι κινήσεις αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου θα είναι περισσότερο ελεγχόμενες.

Πάντως στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κατήφεια στη Συγγρού, δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και θεωρούν ότι μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχουν ροκανίσει τη διαφορά που τους χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.

Πολλοί υποψήφιοι

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι γίνεται χαμός. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι προσωπικές σχέσεις, τα γεύματα από τους μνηστήρες πάνε κι έρχονται.

Ειδικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δέχονται τηλεφωνήματα ακόμη κι από άτομα υπεράνω κάθε υποψίας, προκειμένου να πουν έναν καλό λόγο στον Αντ. Σαμαρά, ώστε να επηρεαστεί ο πρωθυπουργός και να τους συμπεριλάβει στον συνδυασμό. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών είναι σαν το Επικρατείας και είναι της αποκλειστικής επιλογής του αρχηγού. Πρόσφατα, συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά μάς έλεγε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αναδείξει μέσω των ευρωεκλογών και ένα στέλεχος, εκτός πολιτικής, προκειμένου να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις. Κάτι που σημαίνει ότι οι εκλόγιμες θέσεις μειώνονται.

Από τους οκτώ ευρωβουλευτές που είχε εκλέξει η Ν.Δ. το 2009, ήδη ο ένας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει θέσει εδώ και χρόνια τον εαυτό εκτός κόμματος. Ένας άλλος, ο Γιώργος Παπανικολάου, ήδη ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον θώκο του δημάρχου Γλυφάδας. Επίσης ο Γ. Παπαστάμκος αναρρώνει από την περιπέτεια της υγείας του, ενώ τόσο στον Κώστα Πουπάκη (πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ), όσο και στον καθηγητή Γ. Τσουκαλά έχει διαμηνυθεί ότι αποχαιρετούν το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα αποστρατευθούν έτσι απλά, ή θα συμπεριληφθούν σε κάποιες από τις τελευταίες τιμητικές θέσεις του ψηφοδελτίου.

Μόνος σίγουρος εκτιμάται ότι μπορεί να νιώθει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς η Μαριέττα Γιαννάκου επιδιώκει να είναι εκ νέου υποψήφια και μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι το θεωρεί αυτονόητο. Στο Μαξίμου έβγαλαν καπνούς με τη συγκεκριμένη δήλωση και όπως διαρρέεται οι πιθανότητες για την Μ. Γιαννάκου είναι εναντίον της.

Η Ρόδη Κράτσα θέλει να παραμείνει για τέταρτη θητεία στην Ευρωβουλή και όπως λέγεται στους «γαλάζιους» κύκλους έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να πειστεί ο Αντ. Σαμαράς να τη συμπεριλάβει σε εκλόγιμη θέση. Όμως οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα τα καταφέρει, ενώ οι πιο προχωρημένοι λένε πως δεν θα συμπεριληφθεί καν στο ψηφοδέλτιο.

Ο επικεφαλής

Το όνομα που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αν φυσικά ο Αντ. Σαμαράς έχει καταλήξει. Με βάση τα όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού πρέπει να σηματοδοτεί τη διεύρυνση του κόμματος και να έχει χαρακτηριστικά επιτυχημένου στον τομέα του στελέχους με ευρεία αποδοχή.

Αυτός που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη θέση του επικεφαλής είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτή τη συμφωνία είχε κάνει με τον πρωθυπουργό αποχωρώντας από τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Εν τέλει, ανακοινώθηκε ότι θα είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, αν και μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ελάχιστες, ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές. Παραμένει άγνωστο εάν θα είναι πρώτος, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι στις εκλόγιμες θέσεις.

Ισχυρές πιθανότητες να περιληφθεί, καθώς ήταν και πρώτος επιλαχών το 2009, σε εκλόγιμη θέση έχει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, εκτός εάν επαληθευθούν τα σενάρια που τον θέλουν διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, ο Δημήτρης Πτωχός, το όνομα του οποίου ακουγόταν, δεν επιθυμεί να πάει στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτά της Μαριάννας Πυργιώτη αλλά και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλόγιμες θέσεις έχουν εξαντληθεί ήδη, με όσους αναφέρθηκαν, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό και δεν είναι λίγοι όσοι επεχείρησαν να διαγνώσουν τις προθέσεις Σαμαρά έναντι μίας δικής τους υποψηφιότητας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, κατά πληροφορίες, οι βουλευτές Κ. Μουσουρούλης, Κ. Τζαβάρας και Κ. Τασούλας αλλά και δημοσιογράφοι. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν είναι και αυτό του Μανώλη Κοττάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα