ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ για αλλαγή ατζέντας

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ «ΟΧΙ» ΠΟΥ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δύο αρνήσεις οδηγούν τις εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φϊλης αρνήθηκαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να διαδεχθούν τον Π. Ρήγα στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο… αναποτελεσματικός Π. Ρήγας να παραμένει στην θέση του και η κυβέρνηση να οδηγείται σε ανασχηματισμό ίσως και μέχρι την Τρίτη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Απέτυχε στον ανασχηματισμό του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας και όλα δείχνουν πως κινείται άμεσα προς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έτσι ώστε να αλλάξει άμεσα την ατζέντα. Αν και η ερχόμενη εβδομάδα δεν είναι η ιδανικότερη τόσο λόγω του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου όσο και λόγω της (πιθανής) απόφασης του ΣτΕ για τα κανάλια, πληροφορίες από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν πως η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί Δευτέρα ή Τρίτη.

Θα έχουν προηγηθεί οι αλλαγές στο κόμμα την Κυριακή με την εκ νέου εκλογή του Π. Ρήγα στη θέση του γραμματέα αλλά και την σύσταση της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα το ποιοι θα αποτελέσουν τη νέα Π.Γ. θα δείξει και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο ανασχηματισμός.

Δίλημμα…

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμβουλεύουν τον Αλ. Τσίπρα να περιμένει για την επόμενη εβδομάδα ώστε έτσι ο ανασχηματισμός να μην επισκιαστεί από άλλα γεγονότα. Μάλιστα προτείνουν ως ιδανικές ημερομηνίες την 30η ή 31η Οκτωβρίου. Η συλλογιστική τους έχει να κάνει τόσο με την αργία της Παρασκευής οπότε και επικοινωνιακά ένας ανασχηματισμός δεν θα έχει τον αντίχτυπο που πρέπει αλλά και με την απόφαση του ΣτΕ. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο την ίδια ημέρα που θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση» εξηγεί έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος. Συμπληρώνει δε πως «ακόμα και αν ο ανασχηματισμός προηγηθεί της απόφασης, και πάλι ο πρωθυπουργός θα κάψει το καλό του χαρτί μιας και όλη η συζήτηση θα στραφεί στο ΣτΕ».

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπουργοί που γνωρίζουν πως θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση ή βρίσκονται ακριβώς στο μεταίχμιο της παραμονής τους, έχουν ξεκινήσει το παιχνίδι των διαρροών ώστε να περάσουν το μήνυμα πως είναι απαραίτητοι.

Και το παιχνίδι της ονοματολογίας όμως έχει ανάψει για τα καλά. Μάλιστα αυτό τροφοδοτείται και επίσημα, ακόμα και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για δομικό ανασχηματισμό και προσδιόρισε χρονικά τις ανακατατάξεις για μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στόχος μας είναι μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι θέμα προσώπων. Έχουμε μπροστά μας ένα πιο σοβαρό θέμα, το προσφυγικό, ως προτεραιότητα της ατζέντας μιας κυβέρνησης. Θα δοθεί βάρος στο υπουργείο Μετανάστευσης», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Η κ. Γεροβασίλη δεν προσδιόρισε ακριβώς τον χρόνο του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι: «Εκείνο που ξέρω είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ότι θα αναδομηθεί η κυβέρνηση, μετά τις διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό είναι όλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και πρέπει αυτές να εκφράζονται».

Σχολιάζοντας παράλληλα αν τα πρόσωπα αυτά θα προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία μετατοπίστηκε εκτός από τη χώρας μας. «Η σοσιαλδημοκρατία ταυτιζόμενη με το νεοφιλελευθερισμό συρρικνώθηκε δραματικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα προσωπικότητες από το χώρο αυτό να έρθουν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια», είπε.

Η ονοματολογία

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλά ονόματα τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένη θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη ο οποίος ως άσωτος υιός αφού περιπλανήθηκε στην πολιτική σκηνή ακόμα και με την ίδρυση κόμματος, επέστρεψε στο μαντρί. Οι πληροφορίες θέλουν την υπουργοποίηση και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου την οποία μας σύστησε ο Γιώργος Παπανδρέου και το όνομα της ήδη παίζει εδώ και δύο χρόνια, ενώ η παρουσία της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ανοιχτή πρόταση έχει η Λούκα Κατσέλη η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην Εθνική Τράπεζα αλλά με άλλο ρόλο ή θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα την ήθελε στο κυβερνητικό σχήμα αλλά προς το παρόν δεν έχει κάτι κλειδώσει. Είσοδο στη κυβέρνηση θα κάνουν και νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος θεωρείται πως έχει βοηθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται σε εκείνους που θα δουν την έξοδο ή θα μετακινηθούν. Έναν από τους δύο δρόμους αναμένεται να πάρουν εκείνοι που απέρριψαν την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να μετακινηθούν στο κόμμα, δηλαδή, οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης. Το οξύμωρο είναι πως ειδικά ο πρώτος έχει βαθμολογηθεί με άριστα από τον πρωθυπουργό για το έργο του στο υπουργείο Παιδείας όμως δύσκολα ο πρωθυπουργός θα συγχωρέσει την άρνησή του να εξυπηρετήσει τους στόχους του.

Ο Π. Σκουρλέτης από την άλλη, αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων ενώ μια δήλωσή του ότι δεν θα ακολουθήσει σε τέταρτο μνημόνιο, (μεσοπρόθεσμο) δείχνει πως ο υπουργός μετρά αντίστροφα. Στην περίπτωση που και οι δύο παραμείνουν στην κυβέρνηση, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να ανταλλάξουν υπουργεία! Έτσι ο μεν Π. Σκουρλέτης δεν θα μπορεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο δε Ν. Φίλης θα τιμωρηθεί υπογράφοντας ιδιωτικοποιήσεις.

Την έξοδο από την κυβέρνηση αναμένεται να δει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου η βαθμολογία του οποίου είναι ιδιαιτέρως χαμηλή. Τύχη δεν φαίνεται να έχει και ο Νίκος Παρασκευόπουλος (υπουργός Δικαιοσύνης) ο οποίος πιθανότατα να αντικατασταθεί από τον Φ. Κουβέλη. Γρίφος είναι η τύχη του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρώσει το δύσκολο έργο του και επιπλέον ανήκει και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Προς το παρόν φαίνεται να διασώζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος λόγω αξιολόγησης ενώ αμετακίνητος θα πρέπει να θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Γιώργο Σταθάκη η πορεία του οποίου θα εξαρτηθεί και από το νέο χάρτη των υπουργείων. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για την αλλαγή πολλών υπουργείων, αλλού με διασπάσεις και αλλού με ενώσεις.

 

Έκλεισαν οι εκκρεμότητες, προς εκταμίευση η υποδόση

«Έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες», δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για να εκταμιευθεί στη συνέχεια από τον ESM και το ποσό αυτό, που θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί και το θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Τα… φάλτσα στο τανγκό του χρέους 

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

H γαλλική πλευρά, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη. Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Νωρίτερα σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

«Όπως εμείς έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας, τώρα είναι η ώρα και οι εταίροι μας να υλοποιήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρήσουν οι εταίροι της Ελλάδας το τμήμα της Συμφωνίας που τους αναλογεί και να προχωρήσει άμεσα η ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας.

«Η κυβέρνησή μας έχει ολοκληρώσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Προχωρούμε σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό. Τώρα είναι η ώρα -όπως εμείς έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας- και οι εταίροι μας να υλοποιήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας», τόνισε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε σχετικά με τις εκλογές στη Γερμανία: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Καμία εκλογική διαδικασία, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο, δεν πρέπει να καθυστερεί λύσεις τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνήσει», σημείωσε υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:

«Υλοποιήσαμε δομικές μεταρρυθμίσεις, ψηφίσαμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, πετύχαμε πολύ αποτελεσματικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Ελλάδα -για πρώτη φορά στην ιστορία της- βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μιλάμε για “χρυσό μετάλλιο”, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2015, ενώ είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και για το επόμενο στάδιο», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ψηφίσαμε δομικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, καθώς και της δημόσιας διοίκησης. Θαρραλέες αλλαγές, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν τόλμησαν, ποτέ δεν επιχείρησαν καν. Γιατί δεν το έκαναν; Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελούσαν μέρος του παλαιού συστήματος, που ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με εγκαταστημένα συμφέροντα, τα οποία δεν επέτρεπαν στη χώρα να αναπτυχθεί», κατέληξε ο Ν. Παππάς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα