Ανοίγουν το στόμα τους οι διαιτητές!

Κάνουμε συχνά κριτική για διαιτητικές αποφάσεις, έχοντας τη δυνατότητα να δούμε τη φάση ξανά και ξανά από πολλές λήψεις. Έτσι, στριμώχνουμε» στη γωνία τον διαιτητή για το λάθος του ή την παράβλεψή του, δίχως καν να έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει την απόφασή του.

Παλαιότερα, οι διαιτητές δικαιούνταν να ομιλούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι δηλώσεις του διαιτητή Ηλία Καραμάνη το 1989, δευτερόλεπτα μετά το τέλος του δραματικού αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1 που έκρινε τον τίτλο. Το παιχνίδι είχε πέντε αποβολές, ένα ακυρωθέν γκολ και ένα πέναλτι που ζητήθηκε και δε δόθηκε, αλλά ο διαιτητής έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη εντελώς χαλαρός, εξηγώντας και τις επτά αποφάσεις του! Μεγάλες στιγμές.

Εδώ και χρόνια, οι δηλώσεις έχουν απαγορευτεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, ωστόσο μετά από ώριμη σκέψη, η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως και η Αγγλική, σκέφτονται να αλλάξουν αυτόν τον κανόνα. Με πρωτοβουλία των Ιταλών διαιτητών, από του χρόνου οι ρέφερι θα δικαιούνται να λένε την άποψή τους για τις αποφάσεις τους, αμέσως μετά το τέλος των αγώνων– όταν το αίμα ακόμη θα «βράζει»  – κι έτσι είτε να δικαιολογούνται, είτε να φέρνουν τους εαυτούς τους σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Την ίδια σκέψη κάνουν και στην Αγγλία, με αφορμή τα πολλά λάθη των τελευταίων ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα