«Ανοησία οι καθυστερήσεις – Ενοχή δείχνει το ΔΝΤ»

Oξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη , υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή με επίκεντρο την πορεία της διαπραγμάτευσης ενώ το Μαξίμου έδωσε τη δική του ηχηρή απάντηση στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προσφέρει προσωπική στήριξη σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη η λέξη «ανοησία» επιστρέφεται στην Κριστίν Λαγκάρντ που τη χρησιμοποίησε πρώτη στον «πόλεμο» μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις.
«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».

Τι λέει στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ δημοσιοποίησε επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η οποία χαρακτηρίζεται από σκληρή γλώσσα και ασυνήθιστο ύφος που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πώς και πόσο θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστική του ύφους της επιστολής της κυρίας Λαγκάρντ είναι η απόρριψη ως «ανοησίες» της διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου ότι το ΔΝΤ θέλει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.
Η επικεφαλής του Ταμείου προσφέρει προσωπική στήριξη στους Τόμσεν και Βελκουλέσκου και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους!

Στο τέλος της επιστολής η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει: “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών”.

Ολόκληρη η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ:
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο της επαναφοράς της Ελλάδας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα δημιουργούσε τον υπαινιγμό, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί θα υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως σεις μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Μάλιστα, για να υποστηρίξω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να αναρτήσω την επιστολή μου στο site μας, www.img.org. Κι εγώ επιθυμώ να μιλήσουμε και ιδιαιτέρως για το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα