Αντιπαράθεση με προτάσεις

Με φόντο την Ακρόπολη συναντήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Άλμπερτ Ριβέρα, τον ηγέτη των Ciudadanos, του αδερφού προς το Ποτάμι ισπανικού κόμματος.
Οι Ciudadanos με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις ενόψει των ισπανικών εκλογών του Ιουνίου αναμένεται να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Ο Ριβέρα ήρθε για μια σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα για να δει από κοντά την κατάσταση στο μέτωπο του προσφυγικού. Ποτάμι και Ciudadanos μοιράζονται την πεποίθηση ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα αλλάξουν την Ευρώπη, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις των δύο ηγετών.
Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Επισκέφθηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι γνωστό ότι με τους Ciudadanos μας συνδέουν πάρα πολλά και κυρίως η πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει αν δε γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές».
Από την πλευρά του ο Άλμπερτ Ριβέρα δήλωσε: ” Ευρώπη δεν είναι μόνο το ενιαίο μας νόμισμα. Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Επομένως, οι Ισπανοί, οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι, όταν μπροστά μας εκτυλίσσεται αυτό το δράμα που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από συνθήκες πολέμου, τρομοκρατίας και από βομβαρδισμούς. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στις δικές μας οικογένειες. Είναι αλήθεια, και γινόμαστε πλέον μάρτυρες του γεγονότος ότι η Ελλάδα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες, που προέρχονται από ζώνες πολέμου κοντά στην Ευρώπη. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως η Ισπανία, αν εμείς γίνουμε κυβέρνηση, αν δοθεί σε εμάς η δυνατότητα να κυβερνήσουμε, θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, ώστε να μη δέχεται μόνο η Ελλάδα περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που μπορεί στην πραγματικότητα να φιλοξενήσει. Και η Ισπανία, και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, θέλουμε να παραμείνει στο ευρώ. Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο περικοπές. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε στους Έλληνες, αλλά και στους Ευρωπαίους πως είμαστε με τους Έλληνες. Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της Ελλάδας, συμβαίνει στα δικά μας σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, τα δικά μας σύνορα. Οι οικογένειες οι οποίες καταφτάνουν στην Ελλάδα είναι οικογένειες, δε θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Αυτό που είδα στον Πειραιά, αλλά και αυτό που βλέπουμε στον καταυλισμό των προσφύγων, αντανακλά απόλυτα αυτό που εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ενωμένοι, και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για χάρη αυτών των ανθρώπων. Δε θα πρέπει να υποσχεθούμε μαγικές συνταγές και λύσεις, κάτι που υπόσχονται μόνο οι λαϊκιστές και εδώ στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, οι Ciudadanos θέλουν να συνεργαστούν και να συμβάλουν, έτσι ώστε η Ισπανία και η Ελλάδα να είναι δύο δυνατές Ευρωπαϊκές χώρες. Δύο χώρες που δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις, και όχι μόνο περικοπές, που δεσμεύονται για τη μεσαία τάξη και την εργασία στην Ελλάδα και την Ισπανία”.
Αντιπαράθεση με προτάσεις
Στο μεταξύ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, της αντίστοιχης Κεντρικής Επιτροπής του Ποταμιού, όπου ο Στ. Θεοδωράκης θα εισηγηθεί τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κυβέρνηση το Ποτάμι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ποτάμι θα αντιπαρατεθεί με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα καταρρίπτουν την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και τις κυβερνητικές δράσεις. Μία γεύση πήραν οι πολίτες από την ομιλία του επικεφαλής του κόμματος στην συζήτηση για το ασφαλιστικό-έκτρωμα του Κατρούγκαλου.
Στην Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι μόνον αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδη, υπάρχει περίπτωση να αντιληφθούν πόσο λάθος είναι να εμπιστεύονται ακόμη τον Τσίπρα. Η νέα αυτή τακτική, δηλαδή να καυτηριάζονται καθημερινά από το Ποτάμι συγκεκριμένα κυβερνητικά λάθη μαζί με εναλλακτικές λύσεις, κρίθηκε αναγκαία από τον κ. Θεοδωράκη και για έναν επιπλέον λόγο. Ο ίδιος θεωρεί πως αν κάπου πλεονεκτεί έναντι των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, είναι στη δυνατότητά του να κατονομάζει μέτρα που δεν είναι ευχάριστα στους πολίτες. Όπως για παράδειγμα την ανάγκη περικοπής των πρόωρων συντάξεων, του κλεισίματος δημοσίων οργανισμών ή ακόμη και απολύσεων στο Δημόσιο, προκειμένου να μειωθούν οι φόροι που κατά το Ποτάμι νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα. Με απλά λόγια, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι μόνο με μια τέτοια τολμηρή στρατηγική θα κατορθώσουν σταδιακά να ανακάμψουν, ενώ το γεγονός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνει τις εκλογές, τους κάνει να ελπίζουν ότι έχουν πλέον τον χρόνο να διαψεύσουν τις δημοσκοπικές προβλέψεις.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στις τοποθετήσεις του κ. Θεοδωράκη επανήλθε η κριτική στη Ν.Δ. «Οι δεξιοί είχαν κόφτη ή ήθελαν να επιβάλουν κόφτη, ενώ οι αριστεροί επιβάλλουν δρεπάνι που έρχεται να κόψει ό,τι εξέχει», είπε αποδίδοντας την αδυναμία της χώρας να βγει από την κρίση στην απουσία ενός τολμηρού σχεδίου από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα