«Αν πάμε σε ρήξη, θα πρέπει να υπάρξει εθνική συσπείρωση»

Eπιμένει στα περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ο Κώστας Λαπαβίτσας αν συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα.  “Aς πάμε στη δραχμή, αν συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Parapolitika 90,1”,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ωστόσο πως η μετάβαση θα είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν αναγκαστούμε να πάμε σε ρήξη λόγω της στάσης των δανειστών θα πρέπει να υπάρξει εθνική και κοινωνική συσπείρωση τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ζήσει και άλλες δύσκολες στιγμές στο παρελθόν.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι τράπεζες είναι αποτυχημένες σημειώνοντας πως ακόμα και σε ρήξη οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Όπως είπε, δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων αλλά αναδιάρθρωση των χρεών.
Ανέφερε επίσης πως εάν γίνει αλλαγή στη δραχμή θα υπάρξει θέμα ισοτιμίας και θα διαμορφωθεί σε άλλα σημεία από την αρχική. Σημείωσε πως εάν επιστρέψουμε στο ένα προς ένα θα έχουμε μια διολίσθηση της ισοτιμίας.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά μπορεί να υπάρξει μια πολιτική κατάληξη που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία. “Εάν υπάρξει πρόταση για ανάπτυξη κανείς δεν είναι παλαβός να πάει σε μια άλλη κατάσταση, σε ένα άλλο νόμισμα”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει πραγματική άρση της λιτότητας και να μην υπάρχει πίεση για μέτρα και φόρους. Ερωτηθείς εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή απάντησε “θα δούμε τις λεπτομέρειες και θα πράξουμε”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σενάρια τρόμου σημειώνοντας ότι οι χώρες έχουν επιλογές. Είπε ακόμα πως εάν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις θα τις αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα