Απάντηση στη μουρμούρα, η ανανέωση

Από τη μία στιγμή στην άλλη, στον θαυμαστό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί από ακλόνητος και σίγουρος, να γίνεις αναλώσιμος και… παρελθόν. Μην πάτε μακριά και απλά θυμηθείτε την περίπτωση του Μίτσελ, που ενώ τον Νοέμβριο του είχε κάνει λόγο η διοίκηση του Ολυμπιακού για νέο συμβόλαιο, μετά από ένα μήνα με συνοπτικές διαδικασίες τον «καθάρισε».

Ελάχιστες ομάδες αποτελούν εξαίρεση και σίγουρα σε αυτές ΔΕΝ συγκαταλέγονται σύλλογοι που έχουν συνεχή πίεση για αποτελέσματα και τίτλους. Έτσι, λοιπόν, είναι τα δεδομένα και στον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το ρόστερ του «τριφυλλιού» δεν είναι για… πολλά. Κάτι τέτοιο ίσχυε και πέρυσι, αλλά η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας, αναγκάζοντας πολλούς ενθουσιώδεις οπαδούς να χαρακτηρίσουν τον Γιάννη Αναστασίου ως τον καλύτερο Έλληνα προπονητή, με μία μόλις χρονιά στην πλάτη του.

Λίγοι σκέφτηκαν ότι, πάντα μετά από μια επιτυχημένη σεζόν, ακολουθεί η πιο δύσκολη, και αυτό το βιώνει φέτος σε κάθε έκφανση ο τεχνικός του «τριφυλλιού», καθώς ο ίδιος και οι παίκτες του ύψωσαν τον πήχη των απαιτήσεων στα ύψη και οι ίδιοι καλούνται όχι απαραίτητα να τον ξεπεράσουν, αλλά τουλάχιστον να τον κρατήσουν σταθερό στο ύψος του.

Θέλουν πρωτάθλημα, αλλά…

Η φράση «διεκδίκηση πρωταθλήματος» ακούστηκε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό, ακριβώς μετά τη λήξη του τελικού Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, με αρκετά ΜΜΕ και οπαδούς της ομάδας να υποστηρίζουν ότι είχαν μπει οι βάσεις για να επιτευχθεί φέτος αυτός ο στόχος. Υπήρχε πάντα στο μυαλό και η νίκη μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 3-0, οπότε οι συνειρμοί και οι ευσεβείς πόθοι γεννήθηκαν μοιραία. Ωστόσο, αυτός που απέφευγε κάθε ανάλογη συζήτηση ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Αναστασίου, που δεν θέλει να βάζει έξτρα… πονοκεφάλους. «Αφού δεν κερδίσαμε, είναι καλό που δεν χάσαμε», δήλωσε μετά την ισοπαλία στα Γιάννινα, ενώ μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο τόνισε ότι «θέλαμε να κρατήσουμε την μπάλα για να μην κινδυνέψουμε από τον αντίπαλο, και από εκεί και πέρα με την ποιότητά μας να πετυχαίναμε κάποιο γκολ». Για άλλους η συγκεκριμένη νοοτροπία χαρακτηρίζεται συντηρητική, και για άλλους ρεαλιστική, γιατί γνωρίζει όσο κανέναν άλλον τις πραγματικές δυνατότητες του ρόστερ του, αλλά δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να πεις δημόσια ότι το πρωτάθλημα είναι κάτι πολύ έξω από το επίπεδο της ομάδας, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Για το τελευταίο σκέλος, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς και το παρασκήνιο που υφίσταται και το οποίο είναι ανήμπορος ο Παναθηναϊκός να ελέγξει για να μην τον ζημιώνει. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, είναι η βάση του «κατηγορητηρίου» των φίλων της ομάδας προς τον Γιάννη  Αναστασίου, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο για έλλειψη… φιλοδοξίας.

Τεχνικά ζητήματα

Κι επειδή στην Ελλάδα όσοι βλέπουν ποδόσφαιρο είναι και προπονητές, ευθύνες του καταλογίζονται και για τεχνικές αποφάσεις που δείχνουν μία… light προσέγγιση σε αγώνες που θα έπρεπε να έχει έρθει η νίκη προκειμένου ο Παναθηναϊκός να μένει κοντά στην πρώτη θέση. Τελευταία αφορμή είναι τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, όπου η γκρίνια ξέσπασε πριν ακόμα ξεκινήσει το ματς, αφού όλοι έμειναν «κάγκελο» με την επιλογή τού μόνιμα τραυματία και θεατή των αγώνων, Εμίρ Μπαϊράμι. Ο Σουηδός όντως ήταν άφαντος, εκθέτοντας σε μεγάλο βαθμό τον προπονητή του και δικαιώνοντας παράλληλα τους επικριτές του που δεν χώνεψαν ποτέ πως, σε ένα τόσο κρίσιμο ματς σε δύσκολη έδρα, έμεινε έξω ο… Καρέλης και χρησιμοποιήθηκε ο Μπαϊράμι. Για ακόμα μια φορά, οι φίλοι του «τριφυλλιού» είδαν ένα ημίχρονο να πηγαίνει στα… σκουπίδια και για πολλοστή φορά τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει το σκορ για ένα ολόκληρο ημίχρονο ώστε να φτάσει στην ανατροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος σε 10 εκτός έδρας ματς ο απολογισμός είναι τραγικός για ομάδα που θέλει να λέει ότι πάει για πρωτάθλημα, έχοντας 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τον αποκλεισμό από τη Σταντάρ Λιέγης, αφού πολλοί θεωρούν ότι η πρόκριση χάθηκε ξεκάθαρα λόγω επιλογών Αναστασίου και επιπλέον ότι οι ευθύνες του νεαρού τεχνικού έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά το «στεγνό καθάρισμα» του Νίκου Νταμπίζα με τη διοίκηση να ψηφίζει «δαγκωτό» τον προπονητή, κι όχι τον τεχνικό διευθυντή.

Απαντάει με ανανέωση

Η διοίκηση δεν ζει φυσικά στον δικό της κόσμο. Η γκρίνια και η μουρμούρα έχει φτάσει στα αυτιά της και πραγματικά απορεί. Δεν μπορεί να καταλάβει πώς ένας προπονητής που έφερε το Κύπελλο και που έχει δώσει μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα μετά από χρόνια, έχει χάσει τόσο εύκολα την εμπιστοσύνη του κόσμου. Σε αυτό το σημείο, ο Γιάννης Αλαφούζος θα παίξει τον δικό του ρόλο, καθώς μετά το δεύτερο αγώνα με την Ξάνθη στη Λεωφόρο για το Κύπελλο αναμένεται να καλέσει τον Γιάννη Αναστασίου για να ανανεωθεί το συμβόλαιο των δύο πλευρών μέχρι το 2018 και να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι η ομάδα θα έχει για πολύ καιρό ακόμα τον ίδιο προπονητή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα