Απειλές από τη Γερμανία, στήριξη από τους υπολοίπους

Ανήμερο θεριό μοιάζει η Γερμανία λίγες ώρες πριν την συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη και ενώ στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρήκε σημεία επαφής με τον πρόεδρο Ολάντ.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, η Γερμανία θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές.
Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro Working Group.
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα -πριν την πληρωμή τόκων- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.

Εκείνο που μένει να φανεί είναι αν η Γερμανία θα βρει υποστήριξη στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση τους.
Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Γαλλία «παράγοντα σταθερότητας στην ΕΕ» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για την Ευρώπη και πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν. Τόνισε επίσης ότι στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, «είμαστε» είπε «όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό μας μέλλον». Επισήμανε ότι «ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη».
Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και επιλογή δεν είναι πλέον ανεκτή, επισήμανε δε, ότι υπάρχουν δεσμεύσεις και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα.

Η απάντηση 

Με non paper του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση απαντά:

-Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.
-Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
-Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
-Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
-Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Ο Γιούνκερ
Συμφωνία επί ενός σχεδίου για την περίοδο 2015-2018 πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018».
Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει:
– Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι, όπως την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
– Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ, που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο, στήνουν μία παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.
Χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Ανέφερε, ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα».
Από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η διαβεβαίωσε ότι «ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην “τρόικα”, η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής».
Υπ’ αυτό το πρίσμα, «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε».

Διαψεύδει το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει συζητήσει με την Ελλάδα σχετικά με μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους της προς το Ταμείο.
«Υπάρχει ένα συμπεφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις (ελληνικές) αρχές σχετικά με μια αλλαγή του πλαισίου αυτού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, και σε ό,τι αφορά το ποσοστό του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».
Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο Παρίσι, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνάντηση ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών, δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα