Απειλές για πρόταση μομφής στον Βούτση

Ανοικτό αφήνει η Ν.Δ. μέχρι και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής ή μέλους της κυβέρνησης, η οποία μέσω τετρασέλιδης επιστολής του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απαξίωση του κοινοβουλίου, και ειδικότερα του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Στο κείμενο της επιστολής του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου από τις συνεχείς απουσίες Υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, από τη σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και από τις συνεχείς τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Στο ίδιο κείμενο ο κ. Μητσοτάκης αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για φιλοκυβερνητικό τρόπο διοίκησης της Βουλής και καθορισμό του κοινοβουλευτικού έργου καλώντας τον κ. Βούτση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προάσπισης του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και πρότασης μομφής τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν αυτοεξαιρείται από οποιοδήποτε περιθώριο της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για το ζήτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναμένει
Στο μεταξύ στην Συγγρού μπορεί να μην συμμετάσχουν επισήμως στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από το Κίνημα “Παραιτηθείτε” , πλην όμως, η προσοχή των ηγετικών στελεχών της είναι προσανατολισμένη στην επιτυχία του εγχειρήματος που από πολλούς θεωρείται ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις της θερινής περιόδου.
Στις συσκέψεις που έγιναν στη Συγγρού μετά την επιστροφή του αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Δρέσδη, όπου βρέθηκε, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση συμμετοχής στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, επιβεβαιώθηκε η αρχική κατεύθυνση για συμμετοχή των φίλων και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ιδιότητα των πολιτών, όπως έχουν ζητήσει οι οργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η στάση αυτή της Ν.Δ., αλλά και γενικά η κινητικότητα γύρω από τα συλλαλητήρια που «σε πείσμα των προπαγανδιστών του Μαξίμου, δεν είναι κομματικά καπελωμένες», έχει προκαλέσει «αναταραχή στην κυβέρνηση», όπως, κατά την εκτίμηση που κάνουν, «μαρτυρά η “επιστράτευση” του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη προκειμένου να δοθεί συνέχεια στους αστήρικτους ισχυρισμούς του περί… αντισυνταγματικότητας των λαϊκών διαμαρτυριών».
Ανάμεσα σε πολλά που θα καταγγείλουν, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί οριακής συνταγματικότητας συγκρούονται με τη συνταγματική νομιμότητα, όχι μια, αλλά δύο φορές:
* Συγκρούονται, αφενός, με το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».
* Και συγκρούονται προπάντων με το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας.
«Ποιοι μιλούν για οριακή συνταγματικότητα;», είναι το ερώτημα που θέτουν επιτελείς της Συγγρού. «Αυτοί που πρωταγωνιστούσαν στις καταλήψεις; Αυτοί που διακήρυσσαν ότι την προηγούμενη κυβέρνηση θα την έριχναν στους δρόμους;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα