Μπλόκο του Ποταμιού στον εκλογικό νόμο

«Αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα τις ημέρες των αγανακτισμένων, δεν είναι αυτοί που θα πουν στους Έλληνες τι θα κάνει και πότε θα διαδηλώσει». Αυτή την επισήμανση έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην εκδήλωση του Ποταμιού για την υπερφορολόγση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης.
Αναφερόμενος στη συγκέντρωση της Τετάρτης ο επικεφαλής του Κινήματος είπε ότι το Ποτάμι δεν θα φερθεί σαν τα παλιά κόμματα, δεν θα καπελώσει τις κινητοποιήσεις. Αρκετά στελέχη του θα συμμετάσχουν για να στείλουν ένα μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του προέδρου της ΕΣΕΕ, που σχολιάζοντας την υπερφορολόγηση είπε ότι «ζούμε σε μια σφαίρα φορολογικής φαντασίας».
Αναφερόμενος στο θέμα των φόρων, ο Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι η πλέον αύξηση των φόρων δεν έχει προσθέσει λεφτά στα δημόσια ταμεία αλλά απεναντίας έχει αφαιρέσει.
Μιλώντας για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, λόγω των κινητοποιήσεων συγκεκριμένων συνδικαλιστών, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «δεν πρέπει να πυροβολούμε τα πόδια μας. Αρκετά είναι τα πρόβλημα που δημιουργεί η κυβέρνηση στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεν θα πρέπει τα συνδικάτα να προσθέτουν προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα».
Καυτηριάζοντας τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι «ο Στάλιν στα χρόνια της παντοκρατορίας του έλεγε ότι αυτό που ξεχωρίζει την Σοβιετική Ένωση από τις άλλες χώρες είναι η χαρά».
Για τον εκλογικό νόμο
Βέτο στις αλλαγές του εκλογικού νόμου έθεσε το Ποτάμι, καθώς, μέσω συνεργατών του, ο Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη φημολογούμενη κατάργηση του μπόνους και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η απόφαση αυτή του κ. Θεοδωράκη έχει μείζονα πολιτική σημασία για έναν πολύ απλό λόγο. Δεδομένης της άρνησης της Ν.Δ. και του ΚΚΕ (που αθροίζουν 90 βουλευτές) να ψηφίσουν οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή, αν και το Ποτάμι πει «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές, όπως είναι η πρόθεση του κ. Τσίπρα. Το Ποτάμι έχει 11 βουλευτές και, επομένως, μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ αθροίζουν 101, καθιστώντας αδύνατη τη διαμόρφωση της ευρείας πλειοψηφίας των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με συνέπεια οποιαδήποτε νέο μοντέλο, αν το Ποτάμι πει «όχι», να πρωτοεφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα μετέχει στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εξηγήσει αναλυτικά τις δικές του προτάσεις. Και αυτές, όπως επανειλημμένα τις έχει εξηγήσει, τάσσονται σαφώς κατά της απλής και ανόθευτης –όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ– αναλογικής. «Είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί μια πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, ούτως ώστε να είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, διευκρινίζοντας πως «καίτοι το αυτονόητο συμφέρον των μικρότερων κομμάτων είναι να επιδιώκουν να αποσπάσουν μερικές επιπλέον έδρες, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο για τους αρχηγούς τους να το επιδιώξουν, εθελοτυφλώντας μπροστά στο πολιτικό χάος που θα προκαλέσει η απλή αναλογική».
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης διαφωνεί και με τη φημολογούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται υπό όρους κάποιο μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων (π.χ. στην περίπτωση που συγκεντρώνουν το 40%). Η αντιπρότασή του είναι ο νικητής των εκλογών να λαμβάνει σε κάθε περίπτωση ένα πριμ, το οποίο, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να είναι οι μισές έδρες του ποσοστού του, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται αναφανδόν και υπέρ της διατήρησης του πήχη του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφος μας μπορεί να είναι και θετική», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα