Απεργία για τα… μάτια του συνδικαλισμού

ΕΝΩ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛ.ΠΕ. ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ, ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ, ΣΕΒΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ…

Με τους περισσότερου εργαζόμενους να βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και δικαίως για το ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε σε τετραήμερη απεργία. Πού είναι το παράξενο θα αναρωτηθεί κάποιος. Στο γεγονός ότι τα αιτήματα που είχαν θέσει στη διοίκηση του ομίλου έχουν ικανοποιηθεί και εν πολλοίς οι επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων προκήρυξαν την κινητοποίηση για να δικαιολογήσουν τη συνδικαλιστική… ισχύ τους.

Κι όμως εάν κάποιος αντικειμενικός κριτής αναλύσει το τι ζητούν οι εργαζόμενοι και τι τους παρέχει η διοίκηση, τότε νιώθει ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν.

* Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κανένα οικονομικό αίτημα. Πώς να υπάρχει άλλωστε όταν αναφερόμαστε σε εργαζόμενους με προνομιούχα υπερκάλυψη ασφαλιστικών και εισοδηματικών αναγκών. Επιπλέον υπάρχει σταθερή, ασφαλής και μόνιμη απασχόληση, κάτι που για τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη χώρα αποτελεί άπιαστο όνειρο.

* Στα αιτήματα που προτάσσονται, περιλαμβάνονται αιτήματα, όπως τα ασφαλή οργανογράμματα. Τα υφιστάμενα οργανογράμματα των ΕΛΠΕ ήταν και είναι απολύτως ασφαλή και υπερκαλύπτουν όλες τις διεθνείς προβλέψεις. Εκτός εάν στον όρο αυτό οι συνδικαλιστές εννοούν να μην υπάρξει κάποια απόλυση στο μέλλον γενικότερα.

* Το αίτημα για «κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό», αφορά τις ανάγκες που προκύπτουν από τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις προβλεπόμενες συνταξιοδοτήσεις. Το αίτημα αυτό επίσης ήδη υλοποιείται. Το β’εξάμηνο του 2015 έγιναν 84 προσλήψεις και την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκαν από το ΔΣ (πάλι ομόφωνα…) άλλες 170 προσλήψεις σε βάθος τριετίας. Και φυσικά θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί πως εάν υπάρξει υπέρμετρη και εκτός λογικής αύξηση των προσλήψεων θα θέσει εν αμφιβόλω την όλη πορεία της εταιρείας.

* Το αίτημα για μονιμοποίηση των «εργολαβικών» εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες υλοποιείται σταδιακά. Δεν υπάρχει όμως ούτε η δυνατότητα, ούτε η ανάγκη για πλήρη μονιμοποίηση όλων.

* Το αίτημα για διαρκή και συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης υπερκαλύπτεται ήδη. Επιπλέον ο Όμιλος ΕΛΠΕ ιδρύει Σχολή για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ειδικότητες που απασχολούνται στα Διυλιστήρια.

Τέλος υπάρχει το αίτημα για καθορισμό των διαδικασιών για την περιγραφή των θέσεων εργασίας… Ακόμα και αυτό ήδη υλοποιείται. Μάλιστα επικαιροποιείται στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων απαιτήσεων τεχνικής γνώσης και δεξιοτήτων μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των λειτουργιών.

Η ανακοίνωση της διοίκησης
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν το ΠΣΕΕΠ σε συγκρουσιακές λογικές και πρακτικές. Πολύ περισσότερο που πιθανή υιοθέτηση αβάσιμων και προσχηματικών αιτημάτων του, θα έθετε εν αμφιβόλω την ανάπτυξη ή ακόμη και τη βιωσιμότητα της Εταιρείας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όξυνσης του Ελληνικού και Διεθνούς Ανταγωνισμού και εν μέσω ευρύτερων κινητοποιήσεων άλλων τμημάτων της Ελληνικής κοινωνίας τα οποία προτάσσουν ζητήματα επιβίωσης, σε αντίθεση με τους πολύ καλούς όρους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στον Όμιλό μας.

Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνει ότι, από θέση αρχής, σέβεται απολύτως τις εργατικές διεκδικήσεις και τα εκλεγμένα όργανα των εργαζομένων και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους για το κοινό καλό. Όπως ήδη έχουμε κάνει γνωστό, είμαστε πρόθυμοι να μελετήσουμε οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση, στο πλαίσιο όμως πάντα της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΛΠΕ είναι και οφείλει να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ενεργειακής αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ρόλο που Διοίκηση και εργαζόμενοι έχουν καθήκον να πραγματοποιήσουν απέναντι στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται. Για τους λόγους αυτούς καλεί τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τον υλοποιούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της ασφάλειας και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση και επιτυχία του. Για την πλήρη ενημέρωση, παρατίθεται συνημμένα απόσπασμα από την εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή”.

Το σωματείο
Την ίδια ώρα οι διοικούντες το σωματείο δεν απαντούν επί της ουσίας στα όσα τονίζει η διοίκηση σχετικά με το τι ισχύει στις σχέσεις εργαζομένων-διοίκησης.

Αντίθετα με στείρα συνδικαλιστική γλώσσα κάνει λόγο ότι δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση στα αιτήματα του Σωματείου, δηλαδή ασφαλή οργανογράμματα, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις εργολαβικών συναδέλφων, πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας”.

Και βέβαια στην ανακοίνωση του σωματείου αναζητούνται αόρατοι εχθροί και αποφεύγουν να μιλήσουν για την ταμπακιέρα. Αντίθετα υποστηρίζεται πως “οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ γνωρίζουν πολύ καλά το λόγο που καλούμαστε να αγωνιστούμε. Ξέρουμε ότι κάποιοι μηχανισμοί της Εταιρείας µε τα γνωστά παπαγαλάκια, θα προσπαθήσουν να φέρουν για ακόμη µία φορά σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα.

Τους προειδοποιούμε ότι τα ψέματα και η λάσπη έχουν κοντά ποδάρια και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουμε. Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός πως οι προαναφερόμενοι γνωστοί μηχανισμοί της Εταιρείας, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε µια προσπάθεια απονεύρωσης και αποδυνάμωσης του αγωνιστικού φρονήματος όλων των συναδέλφων. Διαδίδουν ανυπόστατες φήμες περί μυστικών συμφωνιών, εν κρύπτω επαφών και τετελεσμένων αποφάσεων καθώς».

Στην ίδια ανακοίνωση το σωματείο επαναφέρει το τραγικό ατύχημα προ 8 μηνών που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απεργία. Έτσι τονίζουν:

“Έχουν περάσει οκτώ μήνες από το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου και η υπόσχεση που δόθηκε από Εταιρεία και εργαζόμενους για τις αλλαγές και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να µην ξαναζήσουμε ποτέ κανένα παρόμοιο δυστύχημα, δεν τηρήθηκε µε αποκλειστική ευθύνη της Εταιρείας. Όσο απομακρυνόμαστε από την 8η Μαΐου, η Εταιρεία ξεχνά τις υποσχέσεις που έδωσε και ανακαλύπτει τη «δανειακή μόχλευση, τα ευρωομόλογα και τους δείκτες»! Οι θεωρίες και τα μεγάλα λόγια περίσσεψαν! Απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις τώρα! Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση για να γυρίζουμε ασφαλείς και υγιείς στα σπίτια µας”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα