«Απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης»

Για τον τουρισμό κλήθηκε να μιλήσει στο ΕΒΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας, όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του κόμματός του, με την κυβέρνηση όμως ασχολήθηκε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πολιτικό αδιέξοδο, σχολιάζοντας πως «η επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή από μια Βουλή πολιτικά απονομιμοποιημένη, αλλά και αδύναμη να δώσει την ευρεία συναίνεση που απαιτεί ο νομοθέτης για την εκλογή ΠτΔ, ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Η επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που επί της ουσίας εδώ και καιρό ζητά η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να το αρνείται ως δήθεν πρόταση αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, έγινε χθες πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξ ανάγκης και όχι από επιλογή. Γιατί η πολιτική της έχει φτάσει πια σε καταστροφικά αδιέξοδα. Γιατί η αντίδραση της κοινωνίας σ’ αυτή την πολιτική έχει προσλάβει καθολικό χαρακτήρα. Ο λαός και οι πολίτες είναι που υποχρεώνουν τη συγκυβέρνηση σ’ αυτή την αναδίπλωση και τη φυγή προς τα μπρος. Κι από την άποψη αυτή, η επίσπευση των εξελίξεων αποτελεί μια σημαντική λαϊκή και δημοκρατική νίκη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν δύο ξεκάθαρα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την πατρίδα μας:
«Από τη μια το σχέδιο του κ. Σαμαρά, που θέλει το Μνημόνιο καθεστώς. Όπως περιγράφεται άλλωστε στα e-mails προς την τρόικα και από τις αποκαλύψεις για το ασφαλιστικό, τις περικοπές, τους νέους φόρους.

Από την άλλη, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα, με σιγουριά και ασφάλεια, από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης, όπως το περιγράψαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά πως όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνούσε με ψέματα και προς τα έξω και προς τα μέσα, και τώρα «αναγκάζεται να ζητήσει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα με 180 και όχι με 151 βουλευτές. Γιατί στην ουσία αυτό θα ζητήσει από τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Όχι απλά να ψηφιστεί ο νέος ΠτΔ, αλλά να ψηφιστούν πακέτο και τα προαπαιτούμενα και τα νέα σκληρά μέτρα της συνέχισης του μνημονίου που πάνε μαζί με τηn προοπτική συνέχειας της κυβερνητικής θητείας».
Διαβεβαίωσε πως «είμαστε έτοιμοι και ώριμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί μπορούμε να δώσουμε –και θα δώσουμε– λύσεις προς όφελος του λαού και του τόπου».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, έθεσε ως στόχους της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού,
2. Την ενίσχυση του ποιοτικού ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού,
3. Την τόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας.
Χαρακτήρισε «κορεσμένο το σημερινό μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης», τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου που δεν θα κόπτει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τα οφέλη της τουριστικής ζήτησης, που δεν θα στηρίζεται σε μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις, με αδρανή τον χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο.
«Για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας», εξήγησε.

Συμπλήρωσε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό περιλαμβάνει:
– Την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων.
– Οργανική ένταξη του τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο.  Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
– Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
– Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια.
Επιπλέον προανήγγειλε δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα που θα ιδρύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που θα εμπλακεί, ως χρηματοδότης της αγοράς, στον εφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, κατά προτεραιότητα, με τοπικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα