Αποπληρώθηκαν οφειλές 6,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013

Στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες ύψους 6,2 δισ. ευρώ είχε προχωρήσει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά μεταβιβάσθηκε προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και ξεπεράσθηκε ο στόχος που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2014 για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τα τέλη του 2013 είχαν  εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους, είχαν  χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ είχαν  εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους, και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, είχε αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.

Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, από την οποία επιτεύχθηκε μείωση 35% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 11μηνο του 2013 (600 εκατ. ευρώ μόνο το Νοέμβριο), προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του Προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα στο 2014», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα