Αρνούνται ρόλους οι «βαρόνοι»

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ήρθαν τα πάνω-κάτω στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Από πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μετατράπηκε σε κομπάρσο. Η αποτυχία στην Προεδρική εκλογή, αλλά και η ήττα στις εθνικές εκλογές έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα εντός του κόμματος.
Από την μία βουλευτές και στελέχη γκρινιάζουν και από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνεται να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Πολλοί, μάλιστα, λένε ότι έχει αδυναμία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και αυτό είναι εμφανές από τις κινήσεις της πρώτης εβδομάδας. Το άγχος, η νευρικότητα και η σύγχυση που επικρατεί στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης επηρεάζει κάθε δραστηριότητα της σημερινής ηγετικής ομάδας που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να ελέγξει το παιχνίδι, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει αδυναμία να πείσει την πλειοψηφία των στελεχών να συνταχθούν μαζί του. Οι περισσότεροι κορυφαίοι τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους ώστε να προχωρήσουν στις κινήσεις τους. Τα ανοίγματα που έχει κάνει ο Αντ. Σαμαράς δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και συναντά τείχος από τους περισσότερους βουλευτές που δεν θέλουν να συνεχίσουν να ταυτίζονται μαζί του, αναμένοντας εξελίξεις λίαν συντόμως. Εάν η κυβέρνηση ξεπεράσει με επιτυχία το πρώτο κρας τεστ με τους πιστωτές και κερδίσει χρόνο, είναι βέβαιο από πολλούς ότι θα αρχίσει η διαδικασία διαδοχής και τότε θα τεθούν επί τάπητος και δημόσια τα θέματα και ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Η κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποδεικνύει το πρόβλημα που υφίσταται στο εσωτερικό. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής έγινε έξαλλος, όταν διάβασε στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι του προτάθηκε από τον Αντ. Σαμαρά θέση αντιπροέδρου του κόμματος και αυτός αρνήθηκε. Το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. θεώρησε ότι παίζεται παιχνίδι για να τον θέσουν στο κάδρο και τηλεφώνησε περίπου μια τα μεσάνυκτα στον Αντ. Σαμαρά και διαμαρτυρήθηκε, απαιτώντας από τον πρόεδρο του κόμματος άμεση διάψευση. Η ΝΔ δεν διέψευσε, αλλά ο ίδιος απέστειλε οργισμένη διάψευση λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής. Η περίπτωση του Βαγγ. Μεϊμαράκη είναι ενδεικτική, ενώ υπάρχουν και άλλα περιστατικά με πρωταγωνιστές κεντρικά στελέχη που αρνήθηκαν να πάρουν θέσεις και ρόλο, ενώ εκρηκτικές υπήρξαν και αρκετές από τις επαφές του Αντ. Σαμαρά με βουλευτές, ακόμη και με κάποιους που, διαχρονικά, τον είχαν στηρίξει.
Η αντιπολιτευτική στρατηγική
Μπορεί ο Αντ. Σαμαράς και συνεργάτες του να οχυρώνονται πίσω από τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» και πίσω από το επιχείρημα ότι ελάχιστοι εκ των κορυφαίων διαφοροποιήθηκαν στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης από την ασκούμενη πολιτική και πολύ λιγότεροι από την προεκλογική γραμμή του κόμματος, εντούτοις το σύνολο των στελεχών έχει άλλα πλάνα, χωρίς τον πρώην Πρωθυπουργό. Παράλληλα, η Ν.Δ. αναζητεί πυξίδα για την αντιπολιτευτική της στρατηγική, καθώς ακόμα και οι ανακοινώσεις του κόμματος συγκρούονται μεταξύ τους.
Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή, μετά τη σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ βγήκε ανακοίνωση πως η χώρα οδηγείται στα βράχια και πολλά στελέχη της Ν.Δ. έγραφαν ακόμα και στο διαδίκτυο μηνύματα, όπως να μας λυπηθεί ο Θεός! Την επόμενη μόλις άρχισε να διαφαίνεται έστω οριακά αλλαγή στάσης των πιστωτών, η Ν.Δ. έβγαλε ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί νέο μνημόνιο!
Η Βαβέλ είναι κυρίαρχη, ενώ ακόμα και στο θέμα του νέου γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπήρξαν παλινωδίες. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς είχε ανακοινώσει, ότι νέα γ.γ. της Κ.Ο. θα είναι η βουλευτής της Β΄ Αθηνών Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία μάλιστα την Παρασκευή εμφανίστηκε σε ΜΜΕ και ευχαριστούσε περιχαρής για τα νέα της καθήκοντα. Τελικά, υπό την πίεση βουλευτών που είχαν ξεσηκωθεί, καθώς η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν μόλις δυόμιση έτη βουλευτής, ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε το απόγευμα της Κυριακής τον βουλευτή Λασιθίου, τ. υπουργό, Γιάννη Πλακιωτάκη. Για να μην εκτεθεί και η ίδια, μεταδόθηκε από τη Συγγρού ότι για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να δεχθεί, καθώς όπως ενημέρωσε τον Αντ. Σαμαρά, θα πρέπει να μετακινείται διαρκώς μεταξύ Αθήνας και Ιωαννίνων για οικογενειακές υποχρεώσεις.
Στο μεταξύ ο νέος γραμματέας της Κ.Ο Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των επαφών με ιστορικά στελέχη της παράταξης, της ενότητας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πλακιωτάκης ανέφερε αυτό που λένε οι περισσότεροι εκ των στελεχών της ΝΔ, ότι εγγυητής της ενότητας είναι ο Καραμανλής. Δηλαδή ο νυν πρόεδρος του κόμματος τι ρόλο παίζει;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα