Η στρατηγική του Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική λύση από την αντιπολίτευση

«Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου, παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής». Η συγκεκριμένη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του συμπυκνώνει τον τρόπο που θα κινηθεί και ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το εάν θα δικαιωθεί στο τέλος της ημέρας η συγκεκριμένη τακτική θα φανεί με τα αποτελέσματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται στην 3η θέση υπολειπόμενο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ,  καθώς η επικοινωνιακή καταιγίδα του Στέφανου Κασσελάκη με τα καθημερινά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι δημοσκοπικά αποδίδει.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως δικαιώνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ακόμη και όσοι δεν το ψηφίζουν το αντιμετωπίζουν ως μία αξιόπιστη πολιτική δύναμη που γνωρίζει τα ζητήματα και ο πρόεδρος του είναι αρκούντως προσεκτικός για να μην πέφτει σε γκέλες. Κάτι που δεν γίνεται με τον Κασσελάκη, ο οποίος πέραν της επικοινωνίας έχει τεράστιες αδυναμίες και αγνοεί τα βασικά. Όπως έγινε και με την εξαγγελία ότι θα οι δαπάνες για την υγεία θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, όταν την ίδια ώρα αγγίζουν το 5.8%.

Οπότε το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ στον μικρό τελικό με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τι θέλουν οι πολίτες σε μία εκλογική μονομαχία που δεν καθορίζει την τύχη της χώρας. Εάν δηλαδή θα επιλέξουν μία αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη που ασκεί με θεσμικό τρόπο τα καθήκοντα της, ή ένα άσχετο αρχηγό, ο οποίος διακρίνεται μόνο στο φαίνεσθε. Φυσικά το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη για τη μάχη που διεξάγεται παράλληλα με τις ευρωεκλογές, για το κόμμα που θα έχει την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά – άρα και την πρωτοβουλία την επόμενη μέρα, για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Στο ΠΑΣΟΚ, παρότι έχουν εξελίξει την κομματική επικοινωνία (υπάρχει πια και εταιρεία που ασχολείται με την ψηφιακή παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συγκριθούν σ’ αυτό το γήπεδο με την Κουμουνδούρου – ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει «πάρει πάνω του» την προεκλογική καμπάνια, με τρόπο που θυμίζει αμερικανική πολιτική επικοινωνία.

Έχουν επιλέξει, ωστόσο, να απευθυνθούν στο προοδευτικό ακροατήριο που θέλει μια πολιτική απάντηση στη Ν.Δ. και σε όσους θεωρούν πως το δίπολο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προβλέπει αλλαγή δυνάμεων. Να προβάλλονται, δηλαδή, ως η κομματική δύναμη εκείνη που θα πιέζει την κυβέρνηση για απαντήσεις, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, με τη στρατηγική της πόλωσης και του λαϊκισμού που έχουν επιλέξει για να επιτίθενται στο Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφονται ως βολικός αντίπαλος.

Οι δράσεις

Η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εμφανίσεις του, χρησιμοποιεί ως περγαμηνή τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε ως τώρα, τις δράσεις του κόμματος εντός κι εκτός Βουλής και τα «χτυπήματα» θεωρεί πως επέφερε στην κυβέρνηση – πρώτα με την υπόθεση των υποκλοπών και τις τότε παραιτήσεις και έπειτα με την πρόταση δυσπιστίας που θεωρείται πως έφερε την παραίτηση δύο ακόμα υπουργών. Και όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική μάχη τόσο θα αυξάνονται οι παρουσίες του Νίκου Ανδρουλάκη στις αγορές, όπως έγινε με την μεσοβδόμαδα η επίσκεψη του στην Βαρβάκειο, προκειμένου να αναδείξει την ακρίβεια, η οποία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας.  «Η ακρίβεια, το κόστος στέγασης και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπονομεύουν την καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν κρίνεται η πολιτική σταθερότητα. Κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία, που περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του οκ. Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψη του στην Βαρβάκειο.

Η θεσμική προσέγγιση στην οποία επιμένει με θρησκευτική ευλάβεια το ΠΑΣΟΚ, δεν θεωρείται και ο πιο εύκολος δρόμος. Τουναντίον έχει πολλές δυσκολίες. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρουσιάζει δυσανάλογα ποσοστά με αυτά της περιφέρειας, όπου σε αρκετούς νομούς κοντράρει στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως από την Χαριλάου Τρικούπη αυτό που τονίζουν είναι πως το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι οι νικητές και το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντικό διψήφιο ποσοστό.

Για να γίνει αυτό, όπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη είναι να φέρουν στα εκλογικά τμήματα όσο περισσότερους μπορούν, προκειμένου να ψηφίσουν. Κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «όποιος καταφέρει να φέρει περισσότερους στις κάλπες θα είναι κι αυτός που θα κερδίσει το στοίχημα της 2ης θέσης». Ποντάρουν πολύ στο γεγονός ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να ανοίξει πολλές τοπικές επιτροπές στην περιφέρεια, έχει οργανωθεί η βάση στα παλιά πρότυπα. Τουναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η ανάλογη οργανωμένη βάση, όμως την ίδια ώρα ο Κασσελάκης κάνει κλικ στη νεολαία και στο απολιτίκ κοινό. Όμως και οι δύο αυτές οι κατηγορίες δεν είναι οι πιο φανατικές ομάδες εκλογέων. Δεν είναι ότι θεωρούν ως υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν.

Επίσης όπως αναφέρουν από την Χαριλάου Τρικούπη σε όλο το υπόλοιπο διάστημα θα γίνει προσπάθεια ώστε να πειστούν οι πολίτες να ψηφίσουν με βάση την πολιτική και όχι με βάση το life style. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. «Εάν την Κυριακή των Ευρωεκλογών οι πολίτες ψηφίσουν πολιτικά τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι με άνεση δεύτερο και με υψηλό ποσοστό. Εάν όμως πάνε με βάση τη στιγμή ή μια απολιτίκ διάθεση, ναι μεν θα έχουμε αύξηση, αλλά η επίτευξη του στόχου θα είναι δύσκολη», μας ανέλυσε έμπειρο στέλεχος του Κινήματος μπαρουτοκαπνισμένο στις εκλογικές μάχες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα