Ο διττός στόχος του Ανδρουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ως πήχη το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 και όχι αυτό των ευρωεκλογών του 2019

Ενώ απομένουν λίγες ημέρες πριν εισέλθουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, εν τούτοις από το ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να θέσουν ποιο ποσοστό θα θεωρήσουν το βράδυ της 9ης Ιουνίου ως επιτυχημένο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ναι μεν λένε ότι ο στόχος είναι η δεύτερη θέση, αλλά αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για ποσοστά. Με βάση τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ποσοστά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, δείχνοντας ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί ως μπετόν αρμέ και ως βάση εκκίνησης. Αρκεί βέβαια να επαληθευτεί και στην κάλπη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ πάνω από 7,72% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Αν και στην Χαριλάου Τρικούπη γενικά εκπέμπεται μία αισιοδοξία ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές. Εξ ου και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία επαναλαμβάνεται σε όλες τις συνεντεύξεις «το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στην όχθη των νικητών». Βέβαια άλλη αίγλη έχει η δεύτερη θέση και άλλη η 3η θέση ακόμη και με αύξηση των ποσοστών. Δηλαδή από το 11,84% των εθνικών εκλογών να ξεπεράσει το 13%. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή το να τερματίσει δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, θα δώσει ένα πλεονέκτημα στο Νίκο Ανδρουλάκη να ηγηθεί της κεντροαριστεράς, ενώ θα βυθίσει τον βασικό του αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα φάση εσωστρέφειας.

Τουναντίον εάν το ΠΑΣΟΚ είναι εκ νέου στην 3η θέση δεν μπορεί να αποκλειστούν δηλώσεις δυσφορούντων με την ηγεσία που να οδηγήσει σε εσωκομματικές γκρίνιες. Το να υπάρξει κίνηση ανατροπής του Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική ομάδα ελέγχουν πλήρως τις τοπικές επιτροπές. Ήδη από τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίνεται η απάντηση όταν τους ρωτούν ότι το κόμμα στις δημοσκοπήσεις δείχνει βαλτωμένο: «Το ΠαΣοΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του, έπιασε στο παρελθόν τους στόχους που έβαλε. Πέτυχε νίκες, κατέγραψε ισχυρά διψήφια ποσοστά και έφερε ξανά το χαμόγελο στη βάση του κόμματος». Ως εκ τούτου, η αφετηρία του νέου στόχου βρίσκεται στην τελευταία εκλογική επίδοση του κόμματος. Κι επιμένουν ότι «περιμένουμε μια αισθητή άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Ο διττός στόχος

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου μετά τις εορτές του Πάσχα, το ΠΑΣΟΚ θα ξεδιπλώσει την στρατηγική του έχοντας διττό στόχο. Ο ένας είναι να «εκθέσει» την κυβέρνηση στους κεντρώους, ως μία δεξιά κυβέρνηση που δεν σέβεται το κράτος δικαίου και μοιράζει ανισομερώς την πίττα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο δεύτερος είναι να αναδείξει στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους πως ο έτερος αντίπαλος, ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι το ίδιο δεξιός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού debate βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του Νίκου Ανδρουλάκη. Και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθούν καλύτερα και πιο άμεσα οι πολιτικές θέσεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, καθώς και οι διαφορές που έχουν με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Αν γίνει το debate, τότε θα μπορέσουν να συζητηθούν και να αναλυθούν οι προτάσεις μας για τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, τον ευρωστρατό, την κοινή εξωτερική πολιτική και τις πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα πιο ισχυρή. Κάτι που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και κρύβεται», όπως ισχυρίζονται.

«Μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσει να αποδομηθεί, σε πανελλήνια μετάδοση, το κυβερνητικό αφήγημα για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών», λένε υπενθυμίζοντας πως άλλαξε το παιχνίδι στον δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας κόντρα στον Κώστα Μπακογιάννη πριν από την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Και όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη «εκεί θα φανούν τα ψέματα του Μητσοτάκη και η ασχετοσύνη του Κασσελάκη». Και βέβαια στην προεκλογική ατζέντα το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στα γνωστά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η  ακρίβεια, η Παιδεία, η Υγεία, η κοινωνική κατοικία, αλλά και το κράτος δικαίου που επλήγη μετά από τις υποθέσεις του δυστυχήματος των Τεμπών και των υποκλοπών.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν επίσης πως ο δημόσιος διάλογος σε επίπεδο κορυφής θα ευνοήσει το κόμμα που «κινείται θεσμικά και μακριά από τον λαϊκισμό». Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθούν στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα αποκτήσει η σύγχρονη Κεντροαριστερά προοπτική διακυβέρνησης. Ναι μεν ο Νίκος Ανδρουλάκης ύψωσε τους τόνους την Μεγάλη Τρίτη στην συζήτηση στην Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, όμως επιμένουν ότι ήταν μία θεσμική ομιλία. Και απλά υψώνοντας τους τόνους θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι αποτελεί το αντίπαλον δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντιμετώπιση του Κασσελάκη

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Στέφανου Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα απαξιώνει ολοένα και περισσότερο τον life style αρχηγό, αλλά και την τεράστια ιδεολογική απόσταση που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάποιο σύνθημα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη όπως «να φύγει η δεξιά και του Μητσοτάκη και του Κασσελάκη».

Ήδη η προσθήκη στο στενό επιτελείο του κ. Κασσελάκη του Άρη Σπηλιωτόπουλου εκτιμάται από το ΠΑΣΟΚ ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα φέρει οφέλη. Κι αυτό διότι θα απομακρύνονται ακόμη περισσότεροι πρώην «πράσινοι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα βλέπουν την δεξιά στροφή της Κουμουνδούρου. «Πλέον αυξάνονται οι δεξιοί Τσε Γκεβάρα», λένε χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη.

Οπότε δεν πρέπει να θεωρηθεί απίθανο να ακούσουμε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ανεβάζουν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον Κασσελάκη. Από την θρησκοληψία με την βάπτιση (που ήταν copy paste) από διήγημα του Παπαδιαμάντη, την συνάντηση που κανόνισε στις ΗΠΑ με το πιο σκληρό φιλοϊσρηλινό λόμπι, την ώρα που το Ισραήλ εξοντώνει αμάχους.

Από το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν όσο δεν πάει στις οικονομικές εκκρεμότητες του Στέφανου Κασσελάκη. Πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές κι ακόμη δεν έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες. Επίσης αυτό που θα λέγεται είναι ότι «δεν είναι αριστερό να επιδεικνύουμε τα σπίτια μας αξίας 1,8 εκατ. ευρώ στις τηλεοπτικές κάμερες ούτε να λέμε «δεν απαντώ» όταν μας ρωτάνε για την περιουσιακή μας κατάσταση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα