Αρχηγική εμφάνιση της Ντόρας

Την δική της ιδεολογική πλατφόρμα παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη προς τους ψηφοφόρους και την βάση της ΝΔ. Η βασική αμφισβητίας του Αντώνη Σαμαρά άδραξε την ευκαιρία της πρόσκλησης της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ και ενώπιων ενός πολυπληθούς ακροατηρίου παρουσίασε ανέδειξε τα σχέδια της για την επόμενη ημέρα.
«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροδεξιά, με τα βασικά χαρακτηριστικά της Χαλκιδικής» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» τόνισε. «Ριζοσπάστης είναι ο μεταρρυθμιστής ο σημερινός. Φιλελευθερισμός σημαίνει ανοικτή οικονομία, με ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και παραγωγή πλούτου, σήμερα διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας, πρέπει να εμπιστευτούμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αλλιώς δεν έχουμε καμία ελπίδα», ανέφερε, η κυρία Μπακογιαννη, δίνοντας το στίγμα της.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο κόσμος ζητά από τη ΝΔ να είναι δύναμη ευθύνης. «Ευθύνη επέλεξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ευθύνη επέδειξε και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ανέλαβε, έγινε πολύ μεγάλος και δύσκολος αγώνας να κρατηθεί η Ελλάδα στον ευρώ» τόνισε. Όμως όπως διευκρίνισε, «δεν φθάνει μόνο αυτό. Πρέπει να αλλάξουν όλα και πάνω από όλα η νοοτροπία μας. Μια μεγάλη παράταξη σημαίνει ότι θα μπορεί να υπάρχει έκφραση όλων, όχι με συμμετοχή ως χειροκροτητή, αλλά ως ανθρώπου που εκφράζεται ελεύθερα χωρίς διοικητικούς φόβους. Η ΝΔ είναι πλούσιο κόμμα με απίστευτο δυναμικό».
«Η πορεία της παράταξης θα είναι δύσκολη από δω και πέρα γιατί θα είναι αγώνας αξιακός. Τρόμαξα όταν άκουσα τον υπουργό Παιδείας να λέει ότι η αριστεία είναι ρετσινιά», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε και δεν μπορούμε, γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να συζητήσουμε, όχι να κάνουμε μια Συνδιάσκεψη που δεν θα ακούσει κανείς τίποτα», είπε απαντώντας επί της ουσίας στη θέση του Αντώνη Σαμαρά και διατυπώνοντας ξανά εμμέσως το αίτημα για έκτακτο Συνέδριο.
«Αν δεν ανοίξει η συζήτηση, η πορεία μας θα είναι προδιαγεγραμμένη, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, εμείς που χρόνια νοιαζόμαστε για την παράταξη, θα τον επιδιώξουμε αυτό τον διάλογο. Θα επιδιώξουμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα να κάνουμε χρήσιμο διάλογο για να καταθέσουμε πρόταση στον ελληνικό λαό, που δεν θα είναι μόνο πρόταση εξόδου από την κρίση» τόνισε.
Ο Αντώναρος
Υπέρ της συμφωνίας, τάχθηκε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος αναφερόμενος στη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ, εξέφρασε το ερώτημα «αν μπορεί να αρνηθεί κανείς μια συμφωνία που θα έχει συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους οποίους η Συγγρού καταγγέλλει ως αντιευρωπαίους, δηλαδή τη συμφωνία που θα συνάψουν με τους εταίρους τους δικούς μας; Αντιλαμβάνονται κάποιοι το οξύμωρο του σχήματος;» κατέληξε απευθυνόμενος προς την ηγεσία της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ, θα πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση και στα δύο κορυφαία όργανα την κοινοβουλευτική ομάδα και την πολιτική επιτροπή. «Φοβάμαι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η συζήτηση και ο διάλογος διαμονοποιήθηκαν», δήλωσε ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πιστεύει στο λεγόμενο ευρωπαϊκό μέτωπο.
Έλλειμμα
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ, Δημήτρη Μαραβέλια, ο οποίος σημείωσε ότι η παράταξη «έχει σήμερα έλλειμμα, τόσο σε βάση, όσο και σε οργάνωση» και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα «η ιδεολογική ανασυγκρότηση και για τα μικρά και τα μεγάλα, διαδικασία που στο τέλος θα καταλήξει σε ένα συνέδριο, με ιδρυτικά χαρακτηριστικά, όχι με διαδικασίες κανιβαλισμού. Χρειάζεται έμφαση στη θεσμική λειτουργία και θεωρώ αδιανόητο μια απόφαση για τη στήριξη μια επιφανούς συμφωνίας να ληφθεί μόνο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι σε επίπεδο πολιτικής επιτροπής».
«Πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνικότητα μας χρησιμότητα και δεν μιλάω για αλλαγές προσώπων, αλλά κυρίως αλλαγές νοοτροπίας, αντίληψης, δομής και λειτουργίας. Να μην αποφασίζουμε κεντρικά, αλλά να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία. Να ενισχύσουμε δημοκρατική λειτουργία, θεσμοθετώντας ύπαρξη τάσεων» ζήτησε ο κ. Μαραβέλιας, εκφράζοντας ένα αίτημα που έχει διατυπώσει και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, που ήταν μπροστά του, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα