«Άσε τη λάσπη και δείξε στοιχεία»

Αμφισβητούν την ύπαρξη σύμβασης με γερμανική εταιρεία οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης και καλούν τον υπουργό Υγείας να αποδείξει τις καταγγελίες του.

Αφορμή στάθηκαν οι βολές από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έκανε λόγο για σκάνδαλο των 10.700.000 ευρώ που ταλανίζει το υπουργείο, αναφορικά με τη μελέτη γερμανικής εταιρείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας αναδιοργάνωσης του συστήματος δημόσιας υγείας της πατρίδας μας.
Ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ 1, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο και για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου χρήματα από το συγκεκριμένο κονδύλι να «μεταφερθούν» στην αποπληρωμή των δόσεων του ελληνικού χρέους. Και ξεκαθάρισε ότι το πάρτι που γινόταν στο υπουργείο Υγείας προς όφελος ξένων συμφερόντων έλαβε τέλος στις 25 του Γενάρη.
«Όταν γράφουμε και λέμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε διασταυρωμένα. Εγώ θα παραιτηθώ αυτή τη στιγμή αν σας πήρε έστω και ένας διοικητής νοσοκομείου και σας είπε ότι έμεινε τον Γενάρη το νοσοκομείο του χωρίς χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάθε χρόνο δίνει οδηγίες και λέει ό,τι υπόλοιπα υπάρχουν από τα διαθέσιμα πρέπει να διατεθούν στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζα να βάζουν λεφτά να τα τζιράρουν στις τράπεζες, δεν είναι επιχειρήσεις, είναι φορείς που υπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Τι κάναμε εμείς; Τους είπαμε… Όσα νοσοκομεία έχουν διαθέσιμα, θα τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του Γενάρη. Όσα τους λείπουν θα συμπληρωθούν από το υπουργείο. Αυτό και έγινε».
Στη συζήτηση του κ. Κουρουμπλή με τον Γιώργο Παπαδάκη, θέλησε να παρέμβει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντάς του ότι δεν πρέπει να αφήνει αιχμές: «Πετάτε βόμβες, κύριε Κουρουμπλή, και πρέπει να στοιχειοθετείτε την καταγγελία. Να μας πείτε ποιος είναι ο κλέφτης και ποιος ο νοικοκύρης. Ξεκάθαρα πράγματα…»
Και φυσικά, ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να σηκώσει το… γάντι που του πέταξε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας: «Να σας πω, κύριε Βαρβιτσιώτη. Θα υπογράφατε εσείς ποτέ αυτές τις λεόντειες συμβάσεις εις βάρος του Δημοσίου, κύριε, με εταιρείες γερμανικές που δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, αλλά μόνο στην Αφρική και που σήμερα δυσκολεύονται οι υπηρεσίες, κύριε Βαρβιτσιώτη, να υπογράψουν για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί;»
«Γιατί να υπογράψουν; Αν δεν έχει παραδοθεί, να μην υπογράψουν και να μην πληρωθούν. Έτσι γίνεται σε αυτές τις συμβάσεις», απάντησε από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι έχουν ήδη πάρει χρήματα οι Γερμανοί για αυτά τα… έργα.

Η απάντηση των πρώην

Άμεση ήταν η απάντηση των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν:
«Σε ‘σκάνδαλα’ στο Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής κατά το διάστημα της υπουργίας μας, αναφερόμενος σε γερμανική εταιρία που έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που δεν παρείχαν.
Επειδή τέτοια σύμβαση δεν υπάρχει.
Επειδή υπάρχει όμως σύμβαση του Υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, δηλ. τον παγκοσμίως σοβαρότερο και πλέον έγκριτο υγειονομικό οργανισμό για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν καταβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φυσικά για έργο που έχει παραδοθεί, χρηματοδοτείται δε από χρήματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να διατεθούν μόνο για λήψη τεχνικής βοήθειας, η δε Βουλή είναι ενήμερη για την σύμβαση αυτή που υπεγράφη επί υπουργίας.
Επειδή η λάσπη στον ανεμιστήρα από εμάς δεν γίνεται ανεκτή.
Επειδή πολιτική κριτική δεχόμαστε όσο άδικη και στρεβλή και αν είναι, αλλά για την τιμή και την υπόληψή μας δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής ας εξηγήσει γιατί δέχτηκε να επιστρέψουν ποσά για την αποπληρωμή προμηθειών των νοσοκομείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ας αφήσει τα δήθεν σκάνδαλα. Αν όμως εμμένει και δεν του αρέσει η συγκεκριμένη σύμβαση, ας την καταγγείλει. Άλλως επιτέλους ας παύσει να λασπολογεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα