Ασφαλείς κρουαζιέρες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι ελληνική συμμετοχή

Για τις θερινές διακοπές τους πολλοί Ευρωπαίοι επιλέγουν μια κρουαζιέρα ή χρησιμοποιούν τα φέρι-μποτ για να μεταβούν στον τόπο προορισμού τους. Μια πολύ σημαντική πτυχή της εμπορικής ναυσιπλοΐας που δραστηριοποιείται στη μεταφορά επιβατών είναι η ασφάλεια. Χάρη στην έρευνα που χρηματοδοτεί η ΕΕ με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, η εκκένωση μεγάλων επιβατηγών πλοίων θα είναι ομαλότερη και ασφαλέστερη στο μέλλον. Οι ερευνητές που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ συμβάλλουν επίσης στον σχεδιασμό ευσταθέστερων κρουαζιερόπλοιων και φέρι-μποτ.

Το τριετές πρόγραμμα LYNCEUS, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και το οποίο λήγει στις αρχές του 2015, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι ασύρματες τεχνολογίες χαμηλής ισχύος μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό και την παρακολούθηση της θέσης στην οποία βρίσκονται οι επιβάτες μέσα στο πλοίο, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση εκκένωσης, καθώς και στη βελτίωση της αναζήτησης και της διάσωσης ατόμων όταν βρίσκονται στη θάλασσα. Ο στόχος είναι να αλλάξουν ριζικά οι σημερινές πρακτικές διαχείρισης και εκκένωσης πλοίων.

«Αναπτύξαμε ένα δίκτυο καινοτόμων ασύρματων αισθητήρων, οι οποίοι μπορούν να ενσωματώνονται στα σωσίβια γιλέκα, ούτως ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός ατόμων που βρίσκονται μέσα στο πλοίο» δήλωσε ο Δρ. Αναστάσης Κουνούδης, Προϊστάμενος τεχνικού τμήματος και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SignalGeneriX, ενός εκ των εταίρων του έργου. «Οι αισθητήρες αυτοί θα επιτρέπουν στους αρμόδιους ασφαλείας να γνωρίζουν την ακριβή θέση κάθε επιβάτη και κάθε μέλους του πληρώματος κατά τη διάρκεια εκκένωσης του πλοίου.» Η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας ασθενών που είναι υποχρεωμένοι να φορούν ειδικά βραχιόλια, ή για να μπορούν οι γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια, τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες και πλήρωμα. Οι ερευνητές του προγράμματος ανέπτυξαν επίσης μια συσκευή ραντάρ ικανή να εντοπίζει την ακριβή θέση επιβατών που έχουν πέσει στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα GOALDS, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2012, δημιούργησε νέα σχέδια για μεγάλα κρουαζιερόπλοια με σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση σύγκρουσης ή προσάραξης. Με τον ανασχεδιασμό τους τα πλοία έχουν κατά 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να υφίστανται τις λιγότερες δυνατές ζημιές από σύγκρουση ή προσάραξη. Τα αποτελέσματα αυτά υποβλήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για τη βελτίωση των προτύπων και υπολογισμών ασφαλείας για τα κρουαζιερόπλοια. Το πρόγραμμα GOALDS αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού πλαισίου χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ που αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα