Αυξάνουν οι μισθοί στην Ιαπωνία για να τονωθεί η κατανάλωση

Σχέδιο για αύξηση μισθών έχει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας  και να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

 

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο των μέτρων τόνωσης δε φαίνεται να δίνει κάτι καινούριο στις μεταρρυθμίσεις ,οι οποίες είναι απαραίτητες για να δοθεί τέλος σε δεκαετίες στασιμότητας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε όσους παίρνουν σύνταξη, προκειμένου να στηρίξει την καταναλωτική δαπάνη. Η εφημερίδα Nikkei τόνισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς κατά 3%. Πάντως, το προσχέδιο δε δίνει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βάλει βάσεις για διαρκή ανάπτυξη.

Η τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, προκειμένου να βγει η χώρα από 15 χρόνια αποπληθωρισμού.

 

Οι αναλυτές, όμως, είναι σκεπτικοί σε σχέση με τα νέα μέτρα καθώς θεωρούν πως δεν κάνουν πολλά για την αντιμετώπιση της άκαμπτης αγοράς εργασίας και της χαμηλής παραγωγικότητας.

«Όλα αυτά φαίνονται σαν βραχυπρόθεσμη τόνωση, αλλά η Ιαπωνία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περισσότερο από μέτρα τόνωσης», επεσήμανε ο Marcel Thieliant οικονομολόγος για την Ιαπωνία στην Capital Economics στη Σιγκαπούρη. «Μπορεί να έχουμε μια μικρή ανάκαμψη τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, αλλά αυτό δε θα οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα