Αυστριακή εφημερίδα σχολιάζει τον αντιγερμανισμό στην Ελλάδα

Η αυστριακή Εφημερίδα “Βίνερ Τσάιτουνγκ” (Wiener Zeitung) αφιέρωσε τη Δευτέρα 6/10 μια ολόκληρη σελίδα για τον αντι-γερμανισμό στην Ελλάδα με αφορμή το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλλου,”Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη.

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε μάλιστα σε αρκετές γερμανικές εφημερίδες.

Για μια νέα ποιότητα στη διάχυτη στην Ελλάδα εχθρότητα προς τη Γερμανία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κάνει λόγο στον υπότιτλο σημερινού εκτενούς (ολοσέλιδου) δημοσιεύματος-ανταπόκρισης από την Αθήνα με τίτλο “Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα” η αυστριακή εφημερίδα “Βίνερ Τσάιτουνγκ”, όπου, με αφορμή το βιβλίο του συντάκτη του ΑΠΕ και συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου: “Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ” (Εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζει μια αναλυτική περιγραφή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία.

Στην αρχή παρατίθενται οι θέσεις του συγγραφέα του βιβλίου για “τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι Γερμανοί σε όλη την Ευρώπη με την έναρξη της κρίσης του ευρώ, επιδιώκοντας να πετύχουν με την πολιτική λιτότητας αυτό που δεν πέτυχαν με τα όπλα στους δύο παγκόσμιους πολέμους που διεξήγαν και έχασαν τον προηγούμενο αιώνα, την μετατροπή της Ευρώπης σε υποτελείς στη Γερμανία επαρχίες χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις και χωρίς ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαικής πολιτικής”.

Στη συνέχεια γίνονται ευρείες αναφορές στους “δύο Ράιχενμπαχ” του βιβλίου και το ρόλο τους στην τότε και στη σημερινή Ελλάδα, που ο συγγραφέας θεωρεί ότι επιβεβαιώνει την “ιστορική συνέχεια της γερμανικής ηγεμονικής παρουσίας” και πως “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πριν από την κρίση οι Γερμανοί ήταν ο αγαπημένος λαός των Ελλήνων, αλλά στη διάρκειά της αναπτύχθηκε, λόγω της λιτότητας, μια εχθρότητα απέναντι στη Γερμανία και σε δημοσκόπηση του 2012 διαπιστώθηκε πως τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούσαν τη Γερμανία εχθρική απέναντι στους Ελληνες και μάλιστα ένα ποσοστό 69 ο/ο πίστευε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί επεδίωκαν τη σύσταση ενός “Τέταρτου Ράιχ”, ενώ ένας στους τρεις συνέδεε τη Γερμανία με τις έννοιες “Χίτλερ”, “ναζισμός”, “Τρίτο Ράιχ”.

Υπάρχουν κατόπιν εκτενείς αναφορές στην καταγραφή αυτών των ταραγμένων γερμανο-ελληνικών σχέσεων από Ελληνες σχολιαστές και γελοιογράφους, ενώ επισημαίνεται πως αυτή η αυθόρμητη, έντονη έκρηξη οργής απέναντι στους Γερμανούς , αλλά συγχρόνως επιφανειακή θεώρηση έχει εδώ και καιρό εκτονωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει εξαφανιστεί η εχθρότητα προς τη Γερμανία, η οποία απλώς διανύει ένα νέο στάδιο ποιότητας.

“Aν ο Ψύλος δεν ήταν διάσημος στην Ελλάδα, όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επίμονες φαντασιώσεις . Από το 1988 εργάζεται στο ημι-επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ, και θεωρείται σε αυτή τη χώρα, ως ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα