“Αφήστε τα πυροτεχνήματα”

Ως πυροτέχνημα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων, χαρακτηρίζουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τον εκλογικό νόμο, όπως και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
“Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός νόμος”, σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, “είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, αλλά και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσει με σοβαρότητα και ευθύνη και στις θεσμικές διαδικασίες”.
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε ότι αφορά το σύνταγμα παρενέβη με δήλωση του και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές αλλαγές με “διαβούλευση” και “δημοψήφισμα” επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973. Το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα. Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία έχοντας προς τούτο ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα. Το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της”.

Για τον διάλογο
Στο μεταξύ τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην ΔΗΜ.ΑΡ. έμειναν ικανοποιημένοι από την εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου και μάλιστα εξέδωσαν και ανακοίνωση.
Αναλυτικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει: “Η εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας.
Η μαζική παρουσία πολιτών, το ζεστό κλίμα, η προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών του παρελθόντος είναι ένα μήνυμα σε όλη την χώρα για την ισχυροποίηση της κοινής προσπάθειας.
Επιδιώκουμε –όσοι πιστεύουμε και στηρίζουμε το εγχείρημα- να γίνουμε καταλύτης για αλλαγή συσχετισμών. Με αιχμή ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δική μας θέση είναι σταθερή υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, όχι με τις απορρυθμίσεις της Ν.Δ. και τις αντιμεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Προωθούμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας, με καθαρή προοδευτική κατεύθυνση και κοινωνικά οφέλη.
Όσοι νομίζουν ότι οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς θα είναι μια ατελείωτη διελκυστίνδα διαβουλεύσεων και παραπολιτικής κάνουν μεγάλο λάθος.
Συνεχίζουμε την ουσιαστική διαδικασία προγραμματικού διαλόγου για ένα σύγχρονο πολιτικό στίγμα, για την ανανέωση των ιδεών και των αξιών μας, για ένα σύγχρονο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο.
Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου.
Δημιουργούμε την πολιτική προγραμματική βάση, ώστε να προχωρήσουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα στα επόμενα στέρεα βήματα για την ενότητα και αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα