Βαξεβάνης Vs Βγενόπουλος (με στόχο τον Ντογιάκο)

Το σίριαλ των επιθέσεων του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη κατά της Εισαγγελίας Εφετών –και ειδικότερα κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Ιδίσωρου Ντογιάκου– καλά κρατεί, παρουσιάζοντας με εξαιρετική συχνότητα και άλλα επεισόδια.

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μελαχροινού

Τελευταίο επεισόδιο ήταν το ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου στην ιστοσελίδα του koutipandoras.gr, στις 4 Φεβρουαρίου, σχετικά με την υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου. Ως γνωστόν, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υποστηρίζοντας την αθωότητά του είχε υποβάλει αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών να μην παρασχεθούν στοιχεία στην Κυπριακή Δικαιοσύνη που τον αφορούν, και επίσης να μην ανακριθεί. Στο δημοσίευμα του Κώστα Βαξεβάνη υπάρχουν σαφείς αιχμές για σκόπιμες καθυστερήσεις της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών –και κατά συνέπεια του προϊσταμένου της Ισίδωρου Ντογιάκου– σε έκδοση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.

Υπήρχε η επισήμανση ότι η καθυστέρηση άγγιζε το πεντάμηνο και το ερώτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με «κάποιος εισαγγελέας και ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης καθυστερούσε το θέμα Βγενόπουλου, ο οποίος κατηγορείται από ένα κράτος τής Ε.Ε.» και καταλήγει με το ερώτημα: «Ποιος καλύπτει τον Βγενόπουλο;»

«Καυτή» και «αιχμηρή» η απάντηση της Εισαγγελίας

Η απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών ήρθε μερικές ημέρες αργότερα και με στοιχεία ακύρωσε την εγκυρότητα του ρεπορτάζ που είχε αναρτηθεί στο koutipandoras.gr, παραθέτοντας ερμηνείες και αναλύσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν ευνοούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά αντίθετα υιοθετούσαν τις υποψίες των Κυπρίων ανακριτών.

Το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας κάνει επίσης λόγο για «την αξιοπιστία των αγνώστων πλην όμως κακόβουλων και αδαών περί τα νομικά “συνεργατών” τους, οι οποίοι τους “τροφοδοτούν” με εντελώς ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες».

Η τελευταία παράγραφος αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για εμπλοκή στο θέμα των «πληροφοριοδοτών» και στελεχών της Δικαιοσύνης, τα οποία προσπαθούν να μειώσουν το κύρος της Εισαγγελίας Εφετών, αποκομίζοντας τα δικά τους οφέλη.

Μιλήσαμε για σίριαλ επιθέσεων κατά της Εισαγγελίας, με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Βαξεβάνης –μέσω της ιστοσελίδας koutipandoras.gr αλλά και μέσω του περιοδικού «HOT DOC που εκδίδει– έχει επιτεθεί προσωπικά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Υπενθυμίζουμε το εξώφυλλο του περιοδικού τον Αύγουστο του 2015 (Φύλλο 82) καθώς επίσης και το αντίστοιχο τον Νοέμβριο του 2015 (Φύλλο 89).

Η «Α», με στελέχωση από ικανούς δικαστικούς συντάκτες, είχε ψάξει σε βάθος όλες τις πτυχές των παραπάνω ρεπορτάζ, με δεδομένο ότι ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος με σημαντικές σε πολλούς τομείς αποκαλύψεις σχετικές με τη δημόσια ζωή. Κάποια όμως ρεπορτάζ που συγκεντρώσαμε από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της Δικαιοσύνης και αφορούσαν δικαστικές εμπλοκές δεν «έβγαιναν».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 7/11/2015 με τίτλο «Το μενού Ντογιάκος δεν σερβίρεται» και ένα άλλο στις 16/1/2016 με τίτλο «Βαξεβάνης – Ντογιάκος, Σημειώσατε 2», έκαναν λόγο για αστοχίες των ρεπορτάζ εξαιτίας παραπληροφόρησης.

Το περιεχόμενο των δύο παραπάνω ρεπορτάζ της «Α» επιβεβαιώθηκε πλήρως από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όσον αφορά το θέμα Βγενόπουλου, παραθέτουμε αυτούσια τα στοιχεία που αναφέρονται στο ρεπορτάζ koutipandoras.gr και την απάντηση της Εισαγγελίας, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το ρεπορτάζ στο koutipandoras.gr

«Μία ακόμη καθυστέρηση στην Εισαγγελία Εφετών, την Εισαγγελία που διοικεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που αφορά την έρευνα της υπόθεσης Βγενόπουλου, προστίθεται, στις καθυστερήσεις και τις συμπτώσεις της έρευνας. Επί πέντε μήνες, η Εισαγγελία φαίνεται να κρατά και να μην εξετάζει αίτημα του Βγενόπουλου να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στις Κυπριακές Αρχές. Ο Βγενόπουλος ο οποίος κατά τα άλλα διατρανώνει την αθωότητά του, έχει υποβάλει δύο φορές αίτημα να μην παρασχεθούν στοιχεία στους Κύπριους και κυρίως να μην ανακριθεί.

»Στις 7 Σεπτεμβρίου Κύπριοι Ανακριτές, έφτασαν στην Ελλάδα, μετά από συνεννόηση με τις Ελληνικές Αρχές, για να πάρουν καταθέσεις του Αντρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας και τη χρησιμοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας για δανειοδότηση δικών του ανθρώπων και επιχειρήσεών του.

»Οι δικηγόροι του Βγενόπουλου απάντησαν στους ανακριτές πως είχαν κάνει αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στην Κύπρο, άρα και να μην ανακριθεί ο Βγενόπουλος.

»Το αίτημα αυτό δεν έπρεπε να εισαχθεί καν στο Συμβούλιο αφού αφορούσε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι τρίτη μη κοινοτική χώρα. Άλλωστε στο παρελθόν, αντίστοιχο αίτημα του Βγενόπουλου είχε εξεταστεί και είχε απορριφθεί γι’ αυτό το λόγο από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής Γιάννη Αγγελή.

»Παρ’ όλα αυτά η Εισαγγελία Εφετών δέχθηκε αυτή την παράτυπη διαδικασία, αναδεικνύοντας το Συμβούλιο Εφετών ως αρμόδιο να απαντήσει. Στη συνέχεια το αίτημα κρατήθηκε επί πέντε μήνες χωρίς να εισαχθεί στο Συμβούλιο, ενώ έπρεπε να διεκπεραιωθεί άμεσα.

»Το ερώτημα λοιπόν είναι: ποιός και γιατί κράτησε για μια ακόμη φορά φάκελο που αφορούσε το Βγενόπουλο στα συρτάρια; Ο εισαγγελέας εισηγητής του Συμβουλίου Γ. Δασκαλόπουλος ή ο προϊστάμενός του;

»Στις 19 Ιανουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, τους υπουργούς Νίκο Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυπριακής πλευράς για τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόθεση έρευνας του Βγενόπουλου.

»Δεν πρόκειται λοιπόν για μια δημοσιογραφική εκτίμηση αλλά για ένα πραγματικό γεγονός. Κάποιοι στην Εισαγγελία Εφετών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρατούν την έρευνα για τον Βγενόπουλο σε εκκρεμότητα την ώρα που στην Κύπρο ασκούνται διώξεις και εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους συνεργάτες του.

»Ο φάκελος Βγενόπουλου είχε κλείσει στην Ελλάδα από τον Εισαγγελέα Μωραϊτάκη και ξανάνοιξε με δικές μας νομικές κινήσεις και δημοσιεύματα. Μετά από 3 χρόνια οι Εισαγγελείς Διαφορθάς άρχισαν να ερευνούν το Βγενόπουλο, αλλά ενώ η έρευνα ήταν στο στάδιο της δίωξης, η δικογραφία αφαιρέθηκε από την Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε δικαστικό πραξικόπημα. Ακόμη και όταν δημοσιεύσαμε υπάρχουσα διάταξη του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή με την οποία γνωμοδοτούσε πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν δικαίωμα σε έρευνα για τη διαφθορά (συνεπώς όχι η Εισαγγελέας που αφαίρεσε τη δικογραφία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς), ο ίδιος ο κύριος Παντελής έκανε αντίθετη γνωμοδότηση.

»Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πεντάμηνη καθυστέρηση στο να επιτραπεί να εξεταστεί ο Βγενόπουλος από τις Κυπριακές Αρχές.

»Θα ρωτήσουμε για μια ακόμη φορά: τι συμβαίνει με κάποιους εισαγγελείς, με ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης και τον Αντρέα Βγενόπουλο; Πώς είναι δυνατόν να έχουν ερευνηθεί σε χρόνο ρεκόρ υποθέσεις τραπεζιτών αλλά όχι του Βγενόπουλου τον οποίο κατηγορεί ένα κράτος μέλος της Ε.Ε; Ποιός καλύπτει τον Βγενόπουλο, φροντίζει να υπάρχουν καθυστερήσεις και πρωτοφανείς νομικές ενέργειες μόνο και μόνο για να μην απολογηθεί;

»Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί πως όλα αυτά τα οποία αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία, είναι και για τη Δικαιοσύνη και την απονομή της, πρέπει να δώσει τώρα εντολή ώστε να ερευνηθεί ποιό είναι το κοινό στοιχείο στις καθυστερήσεις. Ο κόμβος όπου συναντώνται όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες. Ας ξεκινήσει με το ποιός και γιατί καθυστέρησε επί πέντε μήνες την απόφαση για δικαστική συνδρομή. Εκτός αν τα πειθαρχικά όργανα και το δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου είναι διακοσμητικά στοιχεία και δεν βλέπουν πότε η Δικαιοσύνη βλέπει όπου θέλει. Περιμένουμε».

Η απάντηση της Εισαγγελίας

Για παντελώς ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες κάνει λόγο η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, απαντώντας στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «Το κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη, που στις 4 Φεβρουαρίου σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ποιος κράτησε πάλι 5 μήνες το φάκελο Βγενόπουλου στην Εισαγγελία» γίνεται λόγος για καθυστέρηση στον χειρισμό της συγκεκριμένης δικογραφίας.

Η Εισαγγελία με ένα σκληρό σε ύφος δελτίο Τύπου σημειώνει ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στην πραγματικότητα και αναφέρει:

«Η δικογραφία υποβλήθηκε από την ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών στην Εισαγγελία Εφετών στις 12-1-2016 και χρεώθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών κ. Σταμάτιο Δασκαλόπουλο στις 14-1-2016, ο οποίος στη συνέχεια, στις 20-1-2016, εισήγαγε την κατά νόμο πρότασή του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

»Το εν λόγω συμβούλιο με το υπ’ αριθμόν 16/2016 βούλευμά του, το οποίο εκδόθηκε στις 3-2-2016, δέχτηκε στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση, αναγνώρισε την αρμοδιότητά του να επιληφθεί της υποθέσεων και απέρριψε τις αιτήσεις του κ. Α. Βγενόπουλου και των συνεργατών του, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός είκοσι ημερών.

»Κατόπιν τούτων, είναι πλέον πασιφανές ότι οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής ιστοσελίδας επιβάλλεται να διασφαλίσουν την εγκυρότητά της, ελέγχοντας, εκτός από το μένος τους εναντίον της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, το οποίο τους οδηγεί σε παραπληροφόρηση των αναγνωστών της, το κύρος και την αξιοπιστία των άγνωστων, πλην όμως κακόβουλων και αδαών περί τα νομικά “συνεργατών” τους, οι οποίοι τους “τροφοδοτούν” με εντελώς ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα