Βαρύς ο λογαριασμός

Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πλέον ξεκινά κι επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του λογαριασμού στην εφορία. Με τη φοροδοτική ικανότητα εξαντλημένη προ πολλού, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι φορολογούμενοι καλούνται έως το τέλος του έτους να πληρώσουν περίπου 13 δισ. ευρώ.
Από τις 29 Ιουλίου περισσότεροι από 2,3 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν είτε το σύνολο του φόρου εισοδήματος, είτε την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο μέσος φόρος που θα πρέπει να πληρώσει περίπου ο ένας στους τρεις φορολογούμενους, που λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό, διαμορφώνεται στα 1.514 ευρώ.
Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν για φόρο εισοδήματος 8,1 δισ. Ευρώ. Τα 5,2 δισ. αφορούν στο φόρο των φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα στις επιχειρήσεις.
Από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, ανάλογα το πότε θα εκδοθούν τα σχετικά εκκαθαριστικά, περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 4 δισ. ευρώ σε πέντε δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ.
Στο τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, ο υπολογισμός των οποίων, φέτος θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα καταβάλλουν περίπου 1,1 δισ. Ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Τα πρόστιμα
Εάν μέχρι τα μεσάνυχτα κάποιοι ξεχαστούν τότε θα υπάρχουν πρόστιμα.
– 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
– 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
– 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλεται.
Από τις 5.808.429 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί (σ.σ. η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση υποβολής της δήλωσης) προκύπτουν τα εξής:
– Για 2.174.564 φορολογούμενους ή το 37,44% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1514,61 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες εισπράξεις να διαμορφώνονται σε 3,293 δισ. ευρώ συνολικά. Στο εκκαθαριστικό ενσωματώνονται μέχρι και 5 φόροι: φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, προκαταβολή φόρου.
– Λιγότεροι από δυο στους δέκα φορολογούμενους έχουν φέτος επιστροφή φόρου. Μόλις 978.599 φορολογούμενοι σε σύνολο 5.808.420 εκκαθαρισμένων δηλώσεων δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 288.809.812 ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 295 ευρώ επιστροφή φόρου ανά δικαιούχο. Οι επιστροφές αυτές είναι αβέβαιο αν ποτέ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τυχόν επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένος για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιστροφές φόρων εισοδήματος οι οποίες τελικά θα διενεργηθούν αναμένεται πως θα μετριούνται στα δάχτυλα.
– Σχεδόν για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Συγκεκριμένα μηδενικά εκκαθαριστικά έχουν δει μέχρι στιγμής 2.655.257 φορολογούμενοι ή το 45,71% του συνόλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα