“Βιώνουμε άλλη μία σχολική εκδρομή”

«Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τρώει την οικονομία. Η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ και αν δεν αποτινάξουμε αυτούς τους δύο καταστροφικούς για την πολιτική όρους φοβάμαι ότι δεν θα ζήσουμε σε μια περήφανη και σύγχρονη χώρα. Φοβάμαι ότι βιώνουμε άλλη μια σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο». Αυτά δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τα Χανιά σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, γι’ άλλη μια φορά, προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία απλώς περιμένει την ώρα που θα υπογράψει.
Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο χώρο του κέντρου ανέφερε ότι «το Ποτάμι προσπαθεί να πει στην κοινωνία ότι πρέπει να μπει καινούργιος κόσμος στην πολιτική. Αυτός ήταν ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή και ενισχύουμε όσους ανθρώπους δραστηριοποιούνται, αυτή τη στιγμή, στη σωστή πλευρά. Δηλαδή να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να οδηγηθούμε σε μια νέα πολιτική που θα δίνει λύσεις και δεν θα δίνει παράταση στο πρόβλημα και στις εκκρεμότητες που έχουμε, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Κατ’ αυτή την έννοια πολλά στελέχη μας μετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις προσπαθώντας να πουν ξεκάθαρα το μήνυμα του Ποταμιού: ότι αν δεν γίνουμε πολλοί ποτέ δεν θα καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα σε αυτή τη χώρα».
Τέλος σημείωσε ότι «Οι οργανωτικές συζητήσεις έχουν μικρή σημασία. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μπορέσει ο κόσμος να ξεπεράσει το σοκ που του προκάλεσε η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναμπεί στην πολιτική, να δει ποιοι λένε τις αλήθειες, ποιοι λένε τα λογικά πράγματα και να μπει μπροστά για να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».
Ερώτηση για την διαφθορά
Στην Ώρα του Πρωθυπουργού φέρνει ο Σταύρος Θεοδωράκης τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, που δείχνουν ότι η χώρα μας έχει κατρακυλήσει έντεκα θέσεις στους σχετικούς δείκτες το 2016. Ο επικεφαλής του Ποταμιού με επίκαιρη ερώτηση καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή πώς εξηγεί την ποσοτική αλλά και ποιοτική αυτή υποχώρηση της χώρας μας στην παγκόσμια λίστα διαφάνειας, θέτοντας προς συζήτηση μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα και τομείς, που αφορούν την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, την τερατώδη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, την μεγάλη αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τη μεγέθυνση του κομματικού κράτους στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Έτσι ο κ. Θεοδωράκης ερωτά τον πρωθυπουργό:
1. Ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγείτε την απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας, επί των ημερών σας, παρά τις 95 δομές;
2. Γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες;
3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να μην γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια;
Με τον Αμερικανό πρέσβη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Οι δύο άντρες συζήτησαν για περισσότερη από μία ώρα στα γραφεία του Κινήματος για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για την τρομοκρατία, αλλά και για το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί και πως μία ενωμένη και δυνατή Ευρώπη είναι προς όφελος όλων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μία περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, ανάπτυξης, δημοκρατίας και ελευθερίας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παίξουν στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων της περιοχής, όπως το Κυπριακό.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αμερική και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ συζήτησαν τις προοπτικές της χώρας να καταστεί σημαντικός τεχνολογικός και εμπορικός κόμβος, όταν απαλλαγεί από τα εμπόδια που την περιορίζουν σήμερα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η σύμβουλος σε θέματα πολιτικής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Κακλίκης και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα