«Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεν χρειάζεται κούρεμα»

Τετ α τετ είχαν το πρωί της Πέμπτης οι Γιάννης Στουρνάρας και Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης συζήτησαν για την  επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα αλλά και η αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, όπως και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε βιώσιμο το ελληνικό χρέος και  αποκάλεσε την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις». «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πρόκληση», επεσήμανε  ο Γιάννης Στουρνάρας

«Χωρίς νέα δάνεια δεν είναι διατηρήσιμη η ανάκαμψη»

Ειδικότερα,κατά την ομιλία του ο νέος διοικητής της ΤτΕ επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή μέσα στην επόμενη πενταετία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των «κόκκινων δανείων».

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πρόκληση» τόνισε και πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει πως η ανάκαμψη θα έρθει εάν δε λυθεί αυτό το ζήτημα και αν δεν γίνει αναχρηματοδότηση της οικονομίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.

 «Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του,  αφού έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, χαρακτηρίζοντάς την μαζί με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, «πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι πέρα από τις δράσεις που ανέλαβε ο «Σούπερ Μάριο» και η ΕΚΤ από το 2007 είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο από κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η κρίση που ξέσπασε στην Αμερική έβγαλε στο φως τα κρυμμένα προβλήματα της Ευρώπης.

Ένα από αυτά ήταν ότι η Eurostat περιοριζόταν πριν από την κρίση μόνο στην αποδοχή των στοιχείων που της έδιναν τα κράτη μέλη και δεν προχωρούσε σε ελέγχους για την ακρίβειά τους, όπως έγινε αμέσως όταν ξέσπασε η κρίση.

Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής του ESM κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς «υπάρχουν καθυστερήσεις και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

 «Έτοιμο τον Σεπτέμβριο το Eurogroup  για να συζητήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους»

Για το χρέος είπε ότι οι δεσμεύσεις του Eurogroup το 2012 συνεχίζουν να ισχύουν και μετά το review της τρόικας αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο το Eurogroup θα είναι έτοιμο, αφού έχει στα χέρια του όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Επανέλαβε ακόμα για μια ακόμα φορά ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα», καθώς εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

 «Δεν δίνονται λεφτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι δεν δίνονται λεφτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ διευκρίνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, με την ισχύ και της τραπεζικής ενοποίησης μελετά εργαλεία που θα του δώσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί  τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ απευθείας.

Σχετικά με την ΕΚΤ και τις δράσεις που πήρε για την κρίση, αλλά και για τον τραπεζικό τομέα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τόνισε ότι ο σουπερ Μάριο και η ΕΚΤ από το 2007 έχουν κάνει πολλά , αλλά δεν αρκούν αν τα εθνικά κράτη δεν προχωρήσουν και ίδιοι σε ρυθμίσεις και  δημοσιονομική προσαρμογή.

Το  «παρών»  στην εκδήλωση έδωσαν διάφορα τραπεζικά στελέχη όπως ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Νίκος Καραμούζης, οι οποίοι απεύθυναν και ερωτήσεις προς τον Ρεγκλινγκ εστιάζοντας κυρίως στις απαραίτητες δράσεις για να γίνει βιώσιμο το χρέος αλλά και για το αν θα καταστεί η ΕΚΤ Fed.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα