Βλέπουν φως για την Ελλάδα, θέλουν όμως και το ΔΝΤ  

Αισιόδοξο τόνο για την ελληνική οικονομία έδωσε με το μηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), υποστηρίζοντας ότι αυτή θα βελτιωθεί σταδιακά, επωφελούμενη από το πρόγραμμα βοήθειας, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών θα βοηθήσει, επίσης, την ελληνική οικονομία, ενώ οι προηγούμενες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά και τους μισθούς αναμένεται να έχουν επίσης αποτέλεσμα.

Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των εξαγωγών, αλλά σημειώνει ότι το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από νέφη λόγω του αυξανόμενου κινδύνου μίας μεγάλης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική έρχεται μετά τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,4% έναντι προβλεπόμενου ρυθμού 0,5%.

Η Μπούντεσμπανκ ήταν πιο επιφυλακτική σχετικά με την Κίνα, η οποία υποτίμησε το νόμισμά της την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας φόβους ότι οι προοπτικές της οικονομίας της είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 25ετίας.

Την ίδια ώρα, το 92% των Ευρωπαίων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τους οικονομολόγους μαζί του, όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους», τονίζει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φάνηκε να αντηχεί το κλίμα αυτό σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής, για τα επιτόκια».

Η έρευνα του Bloomberg έγινε μεταξύ 42 οικονομολόγων στο διάστημα από 7-14 Αυγούστου.

Αντίστοιχα υψηλό (90%) είναι το ποσοστό των οικονομολόγων που αναμένουν ταυτόχρονα πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2016. Αυτό σηματοδοτεί, σημειώνει το Bloomberg, ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 86 δισεκ. ευρώ και εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, «έχει ήδη εκτονώσει επιτυχώς την απειλή του λεγόμενου Grexit, τουλάχιστον μεταξύ των οικονομολόγων».

«Κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού», με αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού ή στην περίοδο αποπληρωμής τους, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος από το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, ενώ και η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Πάντως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα προτείνει την περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μόνο αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έως τον Οκτώβριο και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής.

«Δεν μπορώ να δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα για το είδος της ελάφρυνσης χρέους ή την πορεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα