Γιατί τους φοβούνται;

Εξαιρετικά τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ του Γιάννη Αλαφούζου και του Σταύρου Κοντονή μετά τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα. Το αν παρακολουθούμε μία τραγωδία ή μία κωμωδία δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αφού δεν παραβρεθήκαμε στην κουβέντα των δύο ανδρών, κουβέντα την οποία ανέδειξε ο υφυπουργός και διέψευσε ο πρόεδρος του ΠΑΟ.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή, ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν αυτός που πρότεινε το κλείσιμο της Θύρας 13 σε μεταξύ τους συζήτηση προ μηνών και όταν κατέθεταν ιδέες και απόψεις για την καταπολέμηση της βίας! Ο πρόεδρος του «πράσινης» ΠΑΕ, ωστόσο, διέψευσε κατηγορηματικά τον υφυπουργό, λέγοντας ότι μάλλον μπέρδεψε τους συνομιλητές, «καρφώνοντας» τον Κοντονή ως συχνό συνομιλητή του Βαγγέλη Μαρινάκη και ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός του έκανε αυτή την πρόταση… Ο Σταύρος Κοντονής σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του χθες Παρασκευή, θέλησε να μεταφέρει ακριβώς την κουβέντα, υποστηρίζοντας ότι είπε στον Αλαφούζο πως αν χρειαστεί θα κλείσει τη Θ.13 και ο πρόεδρος του ΠΑΟ του είπε: «Αν χρειαστεί κάντο!». Πραγματικά είναι να απορεί κανείς γιατί φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασης, είτε ο ένας, είτε ο άλλος. Γιατί φοβούνται τους οπαδούς;

Αν η Θύρα 13 ή κάποια άλλη θύρα οργανωμένων του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ομάδα, με αποτέλεσμα συνεχείς αποκλεισμούς έδρας και πρόστιμα, τότε γιατί υπάρχει δισταγμός από τον πρόεδρο της κάθε ΠΑΕ –όπως εν προκειμένω από τον Γιάννη Αλαφούζο –να ληφθούν μέτρα όπως το κλείσιμο της θύρας για μικρό διάστημα και στη συνέχεια, αν δεν συμμορφωθούν οι «μπαχαλάκηδες» για ακόμη μεγαλύτερο.

Και αν ο Γιάννης Αλαφούζος έχει τους οπαδικούς του λόγους να μη θέλει το κλείσιμο της θύρας των οργανωμένων, ο κ. Κοντονής τι πρόβλημα έχει για να το πράξει και βγάζει στη «σέντρα» τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού;
Ομελέτα, αγαπητέ Γιάννη και κύριε Σταύρο, δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά…

Βίκτωρας Μητρόπουλος:
«Μειώστε τη χωρητικότητα κατά 50% και βάλτε μέσα 1.000 αστυνομικούς»

Στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης Metro­sport και στο Γιώργο Μπούζο ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ και ιδιοκτήτης της «Α», Βίκτωρας Μητρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη ξεδιπλώνοντας την ΑΠΟΨΗ του, χαρακτηρίζοντας σωστή την απόφαση του Σταύρου Κοντονή με το κλείσιμο της Θύρας 13, εξηγώντας πως οι οπαδοί είναι εκεί για να βοηθάνε και όχι για να το παίζουν συνιδιοκτήτες και πως πρέπει να παίρνονται αυστηρά μέτρα όταν η συμπεριφορά τους προκαλεί απώλεια βαθμών και στόχων, αλλά και οικονομικές ζημίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος δεν υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο υφυπουργός αθλητισμού έχει αναλάβει το ρόλο του δικαστή, διότι αδυνατεί να χειριστεί την απαραίτητη ελαστικότητα των νόμων, κάτι που φάνηκε και από το τρίτο ημίχρονο του αγώνα των Χανίων, Πλατανιάς-Ολυμπιακός, που πολύς κόσμος καθ’ υπερβολή θεωρούσε ότι το ματς έπρεπε να διακοπεί., στηριζόμενος στα εδάφια του νομοσχεδίου που αφορούν τα φαινόμενα βίας και που φυσικά στερούνται λογικής. Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Επιτέλους έκανε και κάτι σωστό αυτός ο Υπουργός, γιατί έχει κάνει και πάρα πολλά λάθη. Αλλά όταν έχεις μια θύρα η οποία για δύο, τρεις, τέσσερις φορές έχει προκαλέσει διακοπές αγώνων του Παναθηναϊκού καλά έκανε. Όταν ο Παναθηναϊκός – δε θα σταθώ στο οικονομικό που έχει πληρώσει 1.000.000 ευρώ σε πρόστιμα – έχει χάσει βαθμούς, βγαίνει από τον τίτλο, κουβαλάει αμαρτίες και κανένας από τον Παναθηναϊκό δεν τολμά αυτό που έκανε κάποτε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης να πει μέχρι εδώ ήταν! Διότι όλοι εκεί, μπορεί να είναι Παναθηναϊκοί, αλλά πουλάνε και παναθηναϊκοφροσύνη. Και λοιπόν, είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού οργανωμένοι, αλλά δεν μπορούν να διαλύσουν την ομάδα».
• Τι αποτέλεσμα θα έχει αν κλείσουν κι άλλες θύρες σε άλλα γήπεδα; Δεν θα μεταφερθούν οι οπαδοί στις άλλες θύρες
«Δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί είναι ταμπού οι θύρες αυτές. Εκεί είναι σκορπισμένοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν μία τέτοια ιστορία. Εκεί είχε ο καθένας τη θέση του, είναι δεκαετίες αυτή η ιστορία, όπως είναι σε όλες τις θύρες των οργανωμένων. Αν εξαιτίας της Θύρας 4 του ΠΑΟΚ διακόπτονται παιχνίδια, πολύ καλά θα κάνει ο Κοντονής να την κλείσει. Όλοι πρέπει να καταλάβουν και κυρίως ο κύριος Σαββίδης, ότι οι οπαδοί βοηθάνε, δεν συνδιοικούν. Και δεν πρέπει να υποχωρεί μια διοίκηση όταν με τη συμπεριφορά τους κάνουν κακό στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της διοίκησης το αν θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν οι οπαδοί σε άλλη θύρα. Εγώ, βέβαια, θα μείωνα τη χωρητικότητα των θυρών και αν βρεθώ πάλι σε διοικητικά, που δεν το βλέπω πιθανό, θα το κάνω. Σε πρώτη φάση δεν θα έκλεινα τη Θύρα 4, αλλά θα μείωνα τη χωρητικότητα 50% στη συγκεκριμένη θύρα και θα έβαζα και εκατό αστυνομικούς στο πρώτο παιχνίδι. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Δηλαδή, χωράει 5.000 η Θύρα; Θα έβαζα 2.500 και 1.000 αστυνομικούς επιτηρητές. Όχι αυτά που έλεγαν τα κολεγιόπαιδα, τα προηγούμενα χρόνια της Super League, που τη διέλυσαν, «όχι αστυνομία στα γήπεδα!» Που είναι αυτοί τώρα; Τους ψάχνουμε και δεν τους βρίσκουμε. Δεν υπάρχουν πια στο ποδοσφαιρικό χάρτη, ο Νικολαϊδης, ο Τζίγγερ, ο Πηλαδάκης. Αλλά είπαν πρώτα να μην μπαίνει η αστυνομία στα γήπεδα, κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη όταν υπάρχουν επεισόδια. Λοιπόν, χρειάζονται οι ομάδες τους οργανωμένους οπαδούς, θέλουν το χειροκρότημα τους, τη ζεστασιά τους, αλλά δεν θέλουν τα παρατράγουδα. Όταν υπάρχουν παρατράγουδα πρέπει να υπάρχει ισχυρή διοίκηση και γι’ αυτό επικροτώ την απόφαση του κυρίου Κοντονή να πάρει μέτρα για να μη φτάσουμε εκεί! Σας θυμίζω ότι στο ΟΑΚΑ πάλι διεκόπη πριν από δύο χρόνια αγώνας του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ και τότε ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε!».
• Για τον Σπάθα που δεν έγραψε στο φύλλο αγώνα το περιστατικό με τον αναπτήρα στον Κουλιμπαλί:
«Κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος του Σπάθα και του παρατηρητή που δεν το ανέφεραν, αλλά δεν διακόπτεται ένα ματς για έναν αναπτήρα. Ούτε μπορείς να εξασφαλίσεις ότι από ένα πλήθος 1.000 ή 5.000 ατόμων, κάποιος ανεγκέφαλος δεν θα πετάξει. Το νόημα του κανονισμού είναι η έκταση του περιστατικού και αν υπήρχε κώλυμα στο ματς. Εάν πετύχαινε τον Κουλιμπαλί στο κεφάλι και δεν μπορούσε να συνεχίσει τότε θα έπρεπε να υπάρξει διακοπή, ναι. Το να πετάξει κάποιος ένα μπουκάλι νερό που θα έβρισκε στο πόδι έναν παίκτη δημιουργεί άλλα προβλήματα, ισονομίας, δεν είναι θέμα διακοπής αγώνα. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει η ελαστικότητα των νόμων. Δεν διακόπτεις ένα ματς για έναν αναπτήρα. Αλλά το αναφέρεις ακόμη και αν υπάρχει ενδεχόμενο να φάει άλλες δύο αγωνιστικές ο Ολυμπιακός».
• Για το αν υπήρξε δόλος από τον Σπάθα και τον παρατηρητή:
«Είναι τεράστιο λάθος για εμένα ή έστω εύνοια. Την ώρα που υπάρχει παρατηρητής και τηλεόραση ακόμη κι αν δεν το έγραψε στο Φύλλο Αγώνος μπορούσε να κάνει συμπληρωματική έκθεση και ακόμη μπορεί, δεν τον εμποδίζει κανείς. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ισονομία. Γιατί εμένα με τιμωρείς και τον Ολυμπιακό όχι».
• Για την επιχειρούμενη αλλαγή στη διοίκηση της ΕΠΟ
«Δεν νομίζω ότι αυτή η διοίκηση μπορεί να παραμείνει. Και το λέω αυτό επειδή έχει 4-5 κακουργηματικές δικογραφίες εις βάρος της. Τα βουλεύματα έχουν αργήσει , αλλά με τον απόηχο που έχει υπάρξει δεν μπορεί να παραμείνει. Από κει και πέρα, αν η πολιτεία δεν αλλάξει τον εκλογικό νόμο και μπουν σε μία διαδικασία πλειοδοσίας, τότε κάποια μέλη Ενώσεων θα γίνουν πιο πλούσια, θα τριπλασιαστούν τα εφάπαξ, εννοώ κάθε τέσσερα χρόνια που δίνεται, είναι συνεχόμενο εφάπαξ αυτό, και πάλι θα κοιτάξουν ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά. Και όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά, θα έχει τις περισσότερες απαιτήσεις. Θα έχουμε μια από τα ίδια. Πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να μπορούν να ψηφίζουν όλα τα σωματεία, να απαγορευτεί σε κάποιους που είναι στην ΕΠΟ 30 χρόνια να έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας μετά από δύο ή τρεις θητείες. Εδώ δεν αφήνουν τον Ομπάμα να συνεχίσει…
Εδώ είναι η ευθύνη του Κοντονή, έκανε ένα βήμα με τακτικούς δικαστές, το χάλασε όμως, το θόλωσε, όταν αποφάσισε να γίνει ο ίδιος δικαστής. Ήταν λάθος του τεράστιο ότι έβαλε τον εαυτό του να μοιράζει πρόστιμα. Μπορεί να μείνει στην ιστορία αν συμπληρώσει το νόμο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει κάτι, δηλαδή, που δεν μπόρεσε να κάνει κανένας υφυπουργός στο παρελθόν, ούτε ο Γιώργος Ορφανός, ούτε ο Γιάννης Ιωννίδης, ούτε κανένας στη συνέχεια. Η UEFA, τώρα που είναι στριμωγμένη, δεν μπορεί αν η Πολιτεία προσπαθεί να εκδημοκρατίσει το σύστημα να μιλάει για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάλλιστα θα μπορεί μετά η ελληνική κυβέρνηση να πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να διεκδικήσει ασφαλιστικά μέτρα. Όταν εκδημοκρατίζεις κάτι, δεν μπορεί να σε σταματήσει μία συνομοταξία ομάδων ή ποδοσφαιρικών κρατών όπως είναι η UEFA. Άρα αυτό το λεγόμενο αυτοδιοίκητο μπαίνει σε όρια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα