«Για το φιάσκο με τη ΔΕΠΑ δεν ευθύνεται κανένας υπουργός;»

«Για το χθεσινό φιάσκο με τη ΔΕΠΑ δεν ευθύνεται κανένας υπουργός; Στον ιδιωτικό τομέα αν κάποιος αποτύγχανε δεν θα του έλεγαν “ευχαριστούμε πολύ”, και θα έπερναν έναν άλλο στη θέση του (…). Άλλο αντικειμενικές δυσκολίες και άλλο λάθη…». Η παραπάνω απορία-καρφί δεν προέρχεται από το στόμα κάποιου βουλευτή της αντιπολίτευσης αλλά αποτελεί μέρος της ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα το πρωί στον ρ/σ Real FM o πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. 

Βασικός άξονας της συνέντευξης Κακλαμάνη ήταν το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ μετά τη μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την Gazprom, με τον «γαλάζιο» βουλευτή να υποστηρίζει καταρχήν ότι η δυσμενής εξέλιξη καταρρίπτει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση πουλά όλα τα χρυσαφικά και όλα τα φιλέτα της Ελλάδας, έναντι πινακίου φακής». Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης, αφού είπε ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν φτιάχτηκαν από την παρούσα αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος πληροφορείται καταλύτης της ρωσικής αποχώρησης από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ ήταν το σημείο των όρων που έλεγε το εξής: ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα ο όποιος αγοραστής να μπορεί να κάνει πρόταση συνεργασίας σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία –γαλλική, ιταλική κ.ά.- ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Ε.Ε που λέει ότι δεν μπορεί η ίδια εταιρεία να έχει την πηγή, να έχει και το δίκτυο. Αντίθετα, υπάρχει ο όρος ότι η όποια Gazprom μπορεί να συνεργαστεί με μία εγχώρια εταιρεία». «Εάν αυτό ισχύει», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, «τότε πολύ φοβούμε ότι εκεί κρύβεται το μυστικό».

Και συνέχισε: «Κανένας Μίλερ δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τις όποιες συμφωνίες έχει κλείσει με Ουγγαρία, Αυστρία και την υπό διαπραγμάτευση στην Γερμανία, για να κλείσει τη συμφωνία με μας και με την ΔΕΠΑ»

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν μάσησε τα λόγια του. «Αναγνωρίζω», είπε, «τα θετικά βήματα της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά δεν μιλάω για success story». Μάλιστα εκφράζοντας την ανησυχία του για την κωλυσιεργία στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και τα προβλήματα που παρουσιάζει η υπόθεση των Κρατικών Λαχείων, ο Ν. Κακλαμάνης ήταν κάθετος: «Να μην διανοηθεί κανείς ότι τα 2,6 εκατ. ευρώ (σ.σ. των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται στον αέρα) θα μετακυληθούν στις πλάτες του κόσμου. Αυτό αποκλείεται να γίνει!».

Για το παραπάνω ενδεχόμενο, ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί για τη μετάθεση του στόχου το 2014, μην παραλείποντας να αφήσει αιχμές (σ.σ.: «Λαλίστατος άλλες φορές, αλλά μουγγαμάρα και μετά την έκθεση του ΔΝΤ και μετά το χθεσινό ναυάγιο», είπε) για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα