Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «Πυλώνας πολιτικής σταθερότητας η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας»

Για φλέγοντα ζητήματα που άπτονται του υπουργείου του και κυρίως για την κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Τουρκία με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ ένταση μίλησε στο ρ/σ «Παραπολιτικά» ο Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Αναφερόμενος καταρχήν στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται περιφερειακές συνεργασίες, οι οποίες στέλνουν το μήνυμα των δυνατοτήτων για ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Το ένα τρίγωνο που έχει δημιουργηθεί είναι το Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος. Το δεύτερο είναι το Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΚΑ και συνέχισε:

«Το μήνυμα της Ελληνικής και της Κυπριακής πλευράς είναι ότι αυτές οι συνεργασίες είναι συνεργασίες που δεν είναι εναντίον κανενός τρίτου. Αντίθετα είναι συνεργασίες οι οποίες με μεγάλη χαρά θα έβλεπαν τη διεύρυνσή τους και με άλλες χώρες της περιοχής». Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα ο κ. Μανιάτης είπε τα εξής:

# Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας:

«Είχα την ευκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα να συναντηθώ στην Ουάσιγκτον με όλους τους αρμόδιους της διοίκησης Ομπάμα αλλά και ένα σύνολο ανθρώπων από δεξαμενές σκέψεις, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια και με αυτό ως αντικείμενο των συζητήσεών μας. Μετέφερα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, σε όλους τους συνομιλητές, ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σαφές ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης έχει πει ότι με την επίλυση του Κυπριακού προφανώς και οι δύο κοινότητες, οι νόμιμοι πολίτες και των δύο κοινοτήτων, θα ωφεληθούν από τα οφέλη αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

# Σχετικά με την αξία των κοιτασμάτων στις δύο χώρες για την ΕΕ

«Πολλές φορές, στη διεθνή σκηνή, οι υδρογονάνθρακες έχουν λειτουργήσει ως πολύ θετικό στοιχείο ευημερίας των λαών. Και μπορεί κανείς να δει το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας και άλλων χωρών. Άλλες χώρες έχουν λειτουργήσει δυστυχώς αρνητικά. Η δική μας προσπάθεια είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να λειτουργήσουν ως μια όαση ειρήνης, να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. είναι το κορυφαίο θέμα που απασχολεί την Ε.Ε. και γι’ αυτό μάλιστα ήταν το κύριο θέμα στην τελευταία συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν οικονομική και πολιτική ισχύ. Περί αυτού πρόκειται. Και δυστυχώς η Ε.Ε. είναι εξαρτημένη από εισαγωγές ενεργειακών αγαθών από τρίτες χώρες.

Όταν λοιπόν έχεις κοιτάσματα σε δύο από τα κράτη μέλη σου, ένα είναι η Κύπρος, το δεύτερο είναι η Ελλάδα, τότε η ίδια η ισχύς της Ε.Ε. μεγαλώνει. Και αυτό ακριβώς είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής και κυπριακής πλευράς. Ότι στηρίζουμε και ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με πηγές που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες».

# Σχετικά με το αν τα αποθέματα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι επαρκή για την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν είναι επαρκή. Και γι αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία ψάχνει να βρει τρόπους να τροφοδοτήσει για παράδειγμα την Αίγυπτο – συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.

Όμως οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε γειτονικά θαλάσσια οικόπεδα όπου οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές. Κατά συνέπεια, μπορεί σήμερα οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 να μην είναι επαρκείς για την εγκατάσταση μονάδας LNG, όμως έχουμε όλη την αισιοδοξία ότι σε 1 – 2 χρόνια από σήμερα θα έχουν προχωρήσει οι έρευνες και σε γειτονικά οικόπεδα, τα πράγματα θα είναι θετικά και θα υπάρχουν καλύτερες εξελίξεις. Όμως, στο ενδιάμεσο είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να προχωρήσει με βάση τα δεδομένα της στιγμής».

# Σχετικά με την πολιτική της έντασης της Τουρκίας

«Φοβάμαι ότι πολλές φορές η Τουρκία χρησιμοποιεί άλλα προβλήματα, είτε εσωτερικά της είτε με άλλους γείτονές και προσπαθεί να κάνει εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης στο Αιγαίο ή στη ΝΑ Μεσόγειο. Ή άλλων θεμάτων που την απασχολούν πολύ πιο έντονα στα ανατολικά της σύνορα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Κουρδικό πρόβλημα υπάρχει, και με το ISIS, και με τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους γείτονές της. Υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων.

Είναι γνωστό ότι η πολιτική του κ. Νταβούτογλου, του σημερινού πρωθυπουργού και πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας, ήταν μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Δυστυχώς έχει εξελιχτεί στο ακριβώς αντίθετο. Μία Τουρκία με σειρά προβλημάτων με τους γείτονες.

Όμως, εμείς ως χώρα, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχουν διαρκώς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και συνομιλούμε ασφαλώς για όλα τα ζητήματα».

Σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου τον Νοέμβριο την Τουρκία και συνάντηση με τον κ. Νταβούντογλου

«Τέτοιου είδους επικοινωνίες είναι πάντα χρήσιμες. Πάντα βοηθούν ώστε να αποφορτιστούν εντάσεις. Όσο πιο πολύ και πιο γρήγορα πειστούν οι γείτονες Τούρκοι ότι είναι επ’ ωφελεία και του δικού τους λαού να συζητήσουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως του Δικαίου της Θάλασσας όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το διαχωρισμό των ΑΟΖ, τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσουμε σε αποφόρτιση της έντασης».

# Σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας

«Εμείς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από μία θέση πολύ καλύτερη από το παρελθόν.

Για παράδειγμα, εκτός από τα ελληνικά κοιτάσματα, για τα οποία γνωρίζετε ασφαλώς ότι έχουμε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τα 20 οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ταυτόχρονα, δρομολογούμε επίσης και δύο άλλες πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες.

Η μία από αυτές είναι η μελέτη και στη συνέχεια η κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, από την κυπριακή ΑΟΖ μέσω Κύπρου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας, προς την Ιταλία και κατά συνέπεια προς τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτός ο αγωγός, ο EastMed Pipeline, θα είναι μια νέα όδευση, μια νέα οδός μεταφοράς φυσικού αερίου που μέχρι τώρα δεν υπάρχει στην Ε.Ε.

Ο δεύτερος ενεργειακός άξονας τον οποίο έχουμε αρχίσει να δρομολογούμε και να συζητούμε με τους γείτονές μας είναι ένας νέος αγωγός που ονομάζεται «Κεντρικός Αγωγός» και θα συνδέει το Αιγαίο με χώρες μέχρι τη Βαλτική. Ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, έχουμε εντάξει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας ώστε να κατασκευαστούν οι ελλείποντες σύνδεσμοι για να φτάσει η σύνδεση σε τελικό στάδιο έως τη Βαλτική, τροφοδοτούμενη από πηγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα, από το Αιγαίο, από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό αποτελεί επίσης ένα νέο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία.

Έχουμε πια τη δυνατότητα ως χώρα να κοιτούμε τους εταίρους μας όχι απλώς ως μία οικονομία η οποία έχει τα γνωστά προβλήματα ή ως μία χώρα μόλις 10-11 εκ. κατοίκων, αλλά, ταυτόχρονα – και αυτό κυρίως θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα στην διεθνή πολιτική σκηνή – είμαστε μια χώρα η οποία έχει αρχίσει να λειτουργεί ως πύλη εισόδου και τροφοδοσίας, ως πραγματικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης των ενεργειακών αγαθών, που είναι η καρδιά στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ελλάδα πια έχει διαμορφώσει μια στρατηγική που της δίνει τη δυνατότητα να είναι σταυροδρόμι και πηγή τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η Ελλάδα, αν δει κανείς την περιοχή ευρύτερα, ξεκινώντας από τη Λιβύη και φτάνοντας μέσω Β. Αφρικής στη Μέση Ανατολή και τις υπόλοιπες χώρες μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν, βλέπει κανείς ότι έχει μια περιοχή συνολικής αστάθειας όπου η Ελλάδα είναι το μόνο σταθερό σημείο. Φυλάττει Θερμοπύλες σταθερότητας

# Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας

Τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των αγωγών θα είναι τεράστια, μη δυνάμενα να ποσοτικοποιηθούν. Αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι ενδείξεις που έχουμε είναι εξαιρετικά θετικές. Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, από όπου έχουμε ακριβή στοιχεία. Πριν τρεις μήνες περίπου ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και υπογράψαμε συμβάσεις με επενδυτές για το οικόπεδο των Ιωαννίνων και το οικόπεδο του Πατραϊκού. Από τις δύο περιοχές όπου πλέον έχουμε αναδόχους και στις οποίες μαζί με το Κατάκολο αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να γίνουν επενδύσεις περίπου 700 εκ. ευρώ, αναμένουμε την δημιουργία περίπου 2.000 θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, και συνολικά έσοδα στα δημόσια ταμεία σε βάθος 25ετίας της τάξεως των 15 δις ευρώ, μόνο από τις δύο αυτές περιοχές.

Σας θυμίζω ότι έχουμε σε εξέλιξη σε διαγωνισμό για 20 θαλάσσιες περιοχές και για άλλες 3 χερσαίες περιοχές, όλες στη Δυτική Ελλάδα.

Κατά συνέπεια μπορούμε με αισιοδοξία να λέμε ότι αν είμαστε συνεπείς, υπεύθυνοι και έχουμε μια συνέχεια στην εθνική πολιτική που έχουμε διαμορφώσει, τότε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να αναμένει σοβαρά δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα