«Δέσμευση» της ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος

 

Έναν σύντομο απολογισμό για τη συμβολή της ΔΕΗ στην προστασία του περιβάλλοντος και τις καινοτόμες δράσεις της, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ «δεσμεύτηκε» ότι θα εντείνει τις πολιτικές και δράσεις της, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει «πρότυπο χώρας» στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής της η επιχείρηση έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
# Αποσύρονται παλαιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αντικαθίστανται με νέες, υπερσύγχρονες και πιο φιλικές προς το Περιβάλλον!
# Η ΔΕΗ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων, συνεχίζει να αξιοποιεί τα νερά της χώρας παράγοντας «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» με νέα έργα, όπως είναι ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, και οι ΥΗΣ Μετσοβίτικου και Μεσοχώρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ και οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί – πέραν του ότι παράγουν «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» – είναι έργα πολλαπλού σκοπού και κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού:
-Εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος από καταστρεπτικές πλημμύρες,
-Νερά για αρδεύσεις αγροτικών εκτάσεων και ύδρευση αστικών περιοχών, κλπ.

# Προωθείται η υλοποίηση σημαντικών περιβαλλοντικών επενδύσεων στις υφιστάμενες μονάδες για την προσαρμογή τους στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου.

# Η ΔΕΗ πρώτη στην Ευρώπη αξιοποίησε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη δημιουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 των πρώτων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε Κύθνο και Αγία Ρούμελη στην Κρήτη.

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να προχωρήσει στη δυναμική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε όλες τις μορφές τους (ηλιακή, αιολική, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ).

Στόχος της ΔΕΗ μέσω της ταχείας επέκτασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση διαρκώς ανανεώσιμων εγχώριων ενεργειακών πόρων και όχι το υπερβολικό κέρδος, με τα πολύ υψηλά τέλη που επιβάλλονται υποχρεωτικά στους Καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Σε επίπεδο περιβαλλοντικής διαχείρισης από τη ΔΕΗ αναφέρονται οι ακόλουθες δράσεις:
# Πιστοποίηση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) κατά ISO 14001:2004 για:
-όλες τις εν λειτουργία θερμικές Μονάδες του Διασυνδεδεμένου Συστήματος (ηπειρωτική χώρα),
-τους Σταθμούς (ΑΗΣ) Χανίων και Αθερινόλακου στην Κρήτη και
-σχεδόν για όλους τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Διασυνδεδεμένου Συστήματος.

Επίσης, εντός του 2015 θα λάβουν σχετική πιστοποίηση όλοι οι εναπομένοντες μεγάλοι και μικροί Σταθμοί των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

# Τα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ (Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης) εφαρμόζουν άμεσα περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτικές αποκατάστασης των εδαφών που έχουν ήδη αξιοποιηθεί, μέσα από αναδασώσεις, κλπ, ενώ εφαρμόζουν πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2004.

Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις εδαφών τα δύο Λιγνιτικά Κέντρα έχουν αποκαταστήσει κοντά στα 50.000 στρέμματα δημιουργώντας:
-φυτείες με δασικά είδη, που αποτελούν οικοσυστήματα ιδιαίτερης ομορφιάς και όπου ενδημεί ποικιλία πανίδας,
-μεγάλες εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες που έχουν αποδοθεί σε αγρότες,
-τεχνητές λίμνες,
-τεχνητοί υδροβιότοποι με τη διαμόρφωση τεχνητών λιμνών, από τις οποίες μερικές έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια,
-πίστες Motocross,
-εκτροφείο μικρών πτηνών και ζώων, τα οποία, όταν μεγαλώσουν, απελευθερώνονται από μαθητές σχολείων κλπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα