Δήλωση Μπαρόζο για την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Την «αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία», εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε., Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στα διπλωματικά, οικονομικά και πολιτικά μέτρα, που υιοθέτησαν οι «28» στις Βρυξέλλες, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές προς τη Ρωσία ότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Ουκρανίας δεν είναι αντίθετες με τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες που υπονομεύουν την «ακεραιότητα και την ενότητα» της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αυτές οι αρχές δεν τύχουν σεβασμού θα υπάρξουν συνέπειες.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια που αποφάσισε η Ε.Ε., ύψους 11 δισ. ευρώ για τα προσεχή χρόνια, είπε ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα γι αυτό και «θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή αυτές τις ενισχύσεις που αποτελούνται, όχι μόνον από επιδοτήσεις, αλλά και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».

«Κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Ουκρανίας» -είπε ο κ. Μπαρόζο- «αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ουκρανία, σφραγίζοντας τη σχέση της με την Ε.Ε. και πρέπει να το κάνουμε σύντομα». Πρόσθεσε πως στόχος είναι «η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία» και διευκρίνισε: «Δεν έχουμε καμία άλλη φιλοδοξία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς τους Ρώσους ότι οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ε.Ε. δεν είναι αντίθετες προς τα ρωσικά συμφέροντα».

Για την ειρήνη στη χώρα, είπε ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια «με την Ουκρανία, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη» και κατέληξε: «Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό, που είχε 100 νεκρούς, δείχνοντας ότι πιστεύει στις αξίες της Ε.Ε., τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ένα επίπεδο ευημερίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα