Δεν βρίσκουν ησυχία 36 αδικοχαμένοι

Ένοχοι αλλά με ποινές …εξαγοράσιμες. Ο λόγος για τους υπεύθυνους για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 36 άνθρωποι.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πάτρας έκρινε ενόχους τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους και επέβαλε αρχικά φυλάκιση 40 ετών για τον καθένα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Εφετείου εκτιτέα είναι τα 10 έτη για τον καθένα, ποινή η οποία είναι εξαγοράσιμη.

Ειδικότερα, ένοχοι κρίθηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος Παλαιοχωρίου και Παναγιώτης Τσούρας, δασοφύλακας Μίνθης.
Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι «τέσσερις» είναι εμπρησμός δάσους και ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 36 ανθρώπων.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο. Το Τριμελές Εφετείο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε όλους τους καταδικασθέντες

Ο εισαγγελέας της έδρας Ευριπίδης Νικολάου είχε προτείνει να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως την περίοδο εκείνη, και ο πυροφύλακας Μίνθης, Π. Τσούρας.
Επίσης είχε ζητήσει να κριθεί ένοχη για εμπρησμό η Σ.Νικολοπούλου, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι καταστροφικές για το περιβάλλον αλλά και φονικές για 36 ψυχές φλόγες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα