«Δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από τις διαπραγματεύσεις»

Αποθαρρυντικές χαρακτήρισε τις πρώτες ενδείξεις από τις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Αναστασιάδης. Ειδικότερα, ο  πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις πρώτες δηλώσεις, μετά την έναρξη στις 11 Φεβρουαρίου της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε ότι «δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε».

«Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να κατοχυρώνονται οι βασικές ελευθερίες, αλλά και βασικά συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης. Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε πως αυτό το κράτος θα μετεξελιχθεί σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με βάση τις συμφωνίες κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια», τόνισε.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εισηγούνται και να επαναφέρουν θέμα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα σε δοκιμαστική βάση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται καθοιονδήποτε τρόπο θέμα αποδοχής τέτοιων προτάσεων ή εισηγήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στις Βρυξέλλες, να συζητήσει με τον αρμόδιο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε, τις όποιες ενέργειες ή εισηγήσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέμα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος , θα κάνει σαφές ότι «τέτοιες εισηγήσεις, αν τυχόν υπάρχουν, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ειδικότερα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, και συνεπώς δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα συναντηθούν και θα συζητήσουν το Κυπριακό υπό το φως και των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αλλά και των διάφορων παρασκηνιακών παρεμβάσεων.

Διπλωματική πηγή σημείωνε στην εφημερίδα πως στο Κυπριακό «διαμορφώνεται ένα σκηνικό υψηλών παρεμβάσεων αλλά και προγραμματισμός επισκέψεων στη Λευκωσία, ώστε να σπρώξουν τη διαδικασία για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Κοντολογίς, καταβάλλεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός “σκηνικού λύσης”».

Η συνάντηση θα γίνει ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρογλου και θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί όλο το πακέτο, ώστε να δοθεί δυναμική και ενισχυθεί η εικόνα πως «όλα βαίνουν καλώς».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα