Δεν θα τραβήξει το σχοινί η Ελλάδα

Πριν από τη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στο Παρίσι αρκετοί από τους συνεργάτες του Αντώνης Σαμαράς προέβλεπαν, πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν θα έπαιρνε τοις μετρητοίς τις ανησυχίες των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας και θα εξήγγειλε τις φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζαν εδώ και καιρό στο Μαξίμου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς δεν… ολίσθησε σε παροχολογία επειδή προφανώς δεν ήθελε να επιβαρύνει περαιτέρω τη διαπραγμάτευση με την τρόικα που αναμένεται να ξεκινήσει εντατικά στα τέλη του μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα δεν άναψε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις, καθώς είτε δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα είτε, όπως πράττει παγίως, ζήτησε να υπάρξουν «ισοδύναμα». Επίσης αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως μόνον με κινήσεις στο οικονομικό πεδίο θα μπορέσει να συγκρατήσει το πολιτικό κλίμα και δεν θα διακινδυνεύσει να εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοια διαφορά στις δημοσκοπήσεις που θα καταστήσει βέβαιη την εκλογή του.

Και ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος, όχι μόνον για πολιτικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας (πχ τα δημοσιονομικά υπερβαίνουν τους στόχους ενώ, όντως, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο οδήγησε σε κατάρρευση των εσόδων), να προχωρήσει σε διορθώσεις και φοροαπαλλαγές.

Πάντως κρίθηκε ότι η ΔΕΘ δεν ήταν ο κατάλληλος τόπος και ο κατάλληλος χρόνος. Αφενός διότι η μονομερής ανακοίνωση σειράς μέτρων θα επιδείνωνε σημαντικά τη σχέση με την τρόικα, σε μία στιγμή που η Αθήνα θέλει να ξεμπερδεύει με την αξιολόγηση για να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της απαλλαγής από το μνημόνιο (υπό αυτή τη μορφή) και της ρύθμισης της βιωσιμότητας του χρέους. Αφετέρου, δε, διότι ούτως ή άλλως οι όποιες κινήσεις γίνουν τώρα θα έχουν όχι μόνον προεξοφληθεί αλλά και… ξεχαστεί από τους πολίτες, εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Και όχι μόνον από τους πολίτες αλλά και από τους βουλευτές, που σε περίπου ένα μήνα θα κληθούν να συζητήσουν για το νέο προϋπολογισμό και αργότερα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νέο μνημόνιο

Στο μεταξύ οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται ποικιλοτρόπως. Κομισιόν, τρόικα και λοιποί δανειστές βλέπουν χρηματοδοτικό κενό και δείχνουν πρόθυμοι να δανείσουν και νέα χρήματα τη χώρα μας.

Και όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει σχετικά με το τι θα γίνει έπειτα από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης». Και μάλιστα τονίζεται πως «εάν υποβληθεί αίτημα υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος ή να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα».

Βέβαια ο Αντ. Σαμαράς το ξεκαθάρισε, ότι «τέρμα τα μνημόνια και τα δανεικά» στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογο του την Τρίτη, όμως οι δανειστές δεν πρόκειται να ησυχάσουν.

Όμως εάν η Ελλάδα θέσει νέο αίτημα, τότε πάει περίπατο το σχέδιο για την διευθέτηση του χρέους. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου και ούτε που θέλουν να το βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βέβαια οι διαρροές από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία δεν είναι πολύ πρόθυμες να ξεκινήσουν συζητήσεις για το χρέος και προσπαθούν με πολλούς τρόπους να τις καθυστερήσουν.

Μάλιστα αξιωματούχοι από τη βελγική πρωτεύουσα ισχυρίζονται ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και τις δαπάνες.

Το κρίσιμο διάστημα

Με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, έχει αρχίσει να τρέχει το κρίσιμο τρίμηνο που θα κρίνει την οικονομική και πολιτική ταυτότητα της χώρας από το τέλος αυτού του χρόνου και μετά.

Οι ημερομηνίες φωτιά εντοπίζονται στις εβδομάδες που χωρίζουν τον Οκτώβριο από τον Δεκέμβριο, με τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test, την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ και – κυρίως – την κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον όπου η Ευρωζώνη θα εκθέσει στο ΔΝΤ το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση αυτή στα μέσα Νοεμβρίου –παρότι παραδόξως αμφισβητείται από στελέχη της συγκυβέρνησης– θα πρέπει να «κουμπώσει» με το ελληνικής προέλευσης σχέδιο που θα έχει εγκρίνει και στηρίξει προηγουμένως η Κομισιόν του Γιουνκέρ.

Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατασταλάξει σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που να πείθει την Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δεν θα χρειασθεί επιπλέον ποσά για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και θα μπορεί ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το χρηματοδοτικό κενό της ίδιας περιόδου.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία εννεάμηνου θα είναι τέτοια που θα μπορούν να πείσουν την τρόικα τις εβδομάδες που θα προηγηθούν στην διάρκεια της 5ης αξιολόγησης στην Αθήνα. Το τρίπτυχο που θα κρίνει την ομαλή εξέλιξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ., είναι:

# Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, σε συνδυασμό με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015.

# Το στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης και η χρηματοδότησή του μετά το 2015.

# Η τελική πρόταση της Ευρωζώνης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που θα αρχίσει στην Ουάσιγκτον στα μέσα του Νοέμβρη.

Οι προβλέψεις των Γερμανών

Την ώρα που όλο το κυβερνητικό επιτελείο κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ο γερμανικός Τύπος κάνει κριτική επί των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας πως «τα μέτρα ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες είχαν προετοιμαστεί μετά από διάφορες κυβερνητικές διαρροές, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Σαμαρά ότι θα παρουσιάσει έναν χάρτη πορείας των φορολογικών περικοπών που θα ξεκινήσει το 2015. Ωστόσο, ο Έλληνα πρωθυπουργός είπε πως αυτό το νέο πακέτο περικοπών, η μείωση του συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15% από 26% και του φόρου εισοδήματος στο 32% από 42%, είναι υπό εξέταση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο MNI ότι «ο Σαμαράς δεν έχει καμία πρόθεση να δείξει ότι είναι σύγκρουση με τους διεθνείς εταίρους του. Είμαστε προ των πυλών της πιο κρίσιμης αξιολόγησης της Τρόικας που καθορίζει πολλά. Έχουμε κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των δανειστών μας και δεν πρόκειται να την χάσουμε. Ότι είναι να συμβεί, θα συμβεί όταν έρθει η ώρα», τόνισε.

Όπως σημειώνει το ΜΝΙ, ο Έλληνας αξιωματούχος πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ έχουν προ-εγκριθεί από την Τρόικα. Μαζί με τα αποτελέσματα των stress tests της Ε.Ε., η πέμπτη αξιολόγηση θα δείξει εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης και μια άλλη συμφωνία ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει το ΜΝΙ. Όπως προσθέτει, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αναμένεται να επανεξετάσουν το ελληνικό πρόγραμμα και να προλειάνουν το έδαφος για την πέμπτη αξιολόγηση στην άτυπη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα στο Μιλάνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα